Ευλογιά αιγοπροβάτων: Δεν τηρήθηκαν τα μέτρα λέει ο καθηγητής Κτηνιατρικής στο ΑΠΘ Γ. Αρσένος

Στην Ελλάδα δεν λειτουργεί κανένα δημόσιο κέντρο αναπαραγωγής κτηνοτροφικών ζώων, παρά γίνονται εισαγωγές από άλλες χώρες και δεν γίνονται έλεγχοι στα σύνορα επί ελληνικού εδάφους

Στην μη αυστηρή πλήρη και ουσιαστική τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας, απολύμανση, αλλαγή ενδυμασίας και παπουτσιών από τους κτηνοτρόφους, εντοπίζει ο Καθηγητής Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρσένος την εξάπλωση της ευλογιάς στην περιοχή της ΑΜ-Θ και κυρίως στη Ροδόπη.

«Θα πρέπει να εμπεδώσουν οι κτηνοτρόφοι πως δεν πρέπει να συναναστρέφονται, να μετακινούνται με τα αυτοκίνητά τους σε διάφορα σημεία και να μην προχωρούν σε απολύμανση του αυτοκινήτου τους και αλλαγή των ρούχων και των παπουτσιών τους. Επίσης οι Γαλακτοβιομηχανίες θα πρέπει να διαθέτουν ειδικά τούνελ για απολύμανση του βυτίου που μεταφέρει το γάλα. Θα πρέπει να προβλέπεται από τα Σχέδια Βελτίωσης το αρμεκτήριο να είναι στην άκρη της εκτροφής όπως να υπάρχει και σχέδιο διαφυγής των ζώων και βιοασφάλειας. Δυστυχώς αυτό δεν υπάρχει στα σχέδια βελτίωσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Αρσένος.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως στην Ελλάδα πλέον δεν λειτουργεί κανένα δημόσιο κέντρο αναπαραγωγής κτηνοτροφικών ζώων, παρά γίνονται εισαγωγές από άλλες χώρες και δεν γίνονται έλεγχοι στα σύνορα επί ελληνικού εδάφους, τρόπος με τον οποίο μπήκε η πανώλη στη χώρα μας.

Σημείωσε δε πως η ΑΜ-Θ είναι η μοναδική Περιφέρεια στην Ελλάδα που ξεκίνησε πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης επί θητείας Μέτιου με 50 μονάδες εκτροφής να συμμετέχουν σε αυτό σε μια προσπάθεια να γίνεται η αναπλήρωση με γενετικό υλικό εγχώριο. Δυστυχώς το πρόγραμμα διεκόπη με την ευλογιά και από τις 50 εκτροφές οι 4 προσβλήθηκαν από τον ιό και τα ζώα οδηγήθηκαν στην σφαγή.

Πηγή: ertnews.gr