Ελλάδα-Κύπρος: Ενώνουν δυνάμεις για την στήριξη των αγροτών και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Η επικαιροποίηση του μνημονίου συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και η κλιματική κρίση, αποτέλεσαν κεντρικά θέματα στη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με την υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Μαρία Παναγιώτου.
Ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι «οι δύο χώρες στέκονται αλληλέγγυες, όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική, αλλά και σε θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διεκδίκησης θέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», με στόχο την υποστήριξη των αγροτών και τη διασφάλιση των εισοδημάτων τους.
Στη διάρκεια της συνάντησης, οι υπουργοί προχώρησαν στην επικαιροποίηση του μνημονίου συνεργασίας για τον πρωτογενή τομέα και συζήτησαν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κοινές προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι «αντιμετωπίζουμε από κοινού τα προβλήματα που προκαλεί η κλιματική κρίση, αναζητώντας τρόπους και δυνατότητες να τα αναδείξουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Επιπλέον, επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών για τη δημιουργία βιώσιμων λύσεων που θα προωθήσουν την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα. «Στόχος μας είναι να στηρίξουμε το εισόδημα των αγροτών και να τους προσφέρουμε ελπίδα και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε.
Η κ. Παναγιώτου επεσήμανε ότι οι νέες κλιματολογικές συνθήκες και τα σύγχρονα δεδομένα καθιστούν απαραίτητη την ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών. Τόνισε επίσης τη σημασία της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι «η εκπαίδευση πρέπει να συνοδεύεται από τη στήριξη των ερευνητικών ινστιτούτων και την εφαρμοσμένη έρευνα, η οποία καλείται να παρέχει λύσεις στα προβλήματα που μειώνουν τα εισοδήματα ή τις καλλιέργειες».
Η υπουργός Γεωργίας της Κύπρου ανέφερε ακόμη ότι αποφασίστηκε μια κοινή στρατηγική συνεργασίας στο πλαίσιο των συναντήσεων των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες. «Η ενίσχυση των κοινών μας θέσεων και η συντονισμένη φρασεολογία θα ενισχύσουν τις διεκδικήσεις μας, φέρνοντας θετικά αποτελέσματα», σημείωσε.
«Είμαστε εδώ για να διαμορφώσουμε το πλαίσιο που θα οδηγήσει σε άμεσα και μετρήσιμα οφέλη για τον πρωτογενή τομέα», συμπλήρωσε η κ. Παναγιώτου, τονίζοντας την ανάγκη για σταθερό εισόδημα και ελπίδα για τους αγρότες. Υπογράμμισε επίσης ότι οι κλιματικές και γεωπολιτικές προκλήσεις θέτουν αυτά τα ζητήματα σε κίνδυνο, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για άμεσες λύσεις και εργαλεία που θα προσφέρουν ανακούφιση.
Η συνάντηση επισφραγίστηκε με την επιβεβαίωση της στενής συνεργασίας των δύο χωρών και την κοινή δέσμευση για άμεση δράση.