Ανησυχία κρεοπωλών σχετικά με την πασχαλινή αγορά

Μια σειρά «καυτά» ζητήματα του κλάδου συζήτησαν οι εκπρόσωποι των κρεοπωλών σε έκτακτη συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, στην Αθήνα. Πασχαλινή αγορά, ζωικά υποπροϊόντα, κινητά καταστήματα, αλλά και ζητήματα χρηματοδότησης της δράσης και της λειτουργίας των σωματείων και της Ομοσπονδίας απασχόλησαν τους αντιπροσώπους που έλαβαν μέρος.

Σχετικά με την πασχαλινή αγορά εκφράστηκε η ανησυχία σχετικά με την προσφορά σφαγίων, αφού το πρόβλημα της ευλογιάς που έχει παρουσιαστεί κυρίως στη Θράκη έχει οδηγήσει σε θανάτωση πολλών κοπαδιών, ενώ υπάρχει και το ζήτημα της αύξησης των εξαγωγών προς Ιταλία και Ισπανία μιας και το καθολικό Πάσχα συμπίπτει με το ορθόδοξο. Από την άλλη υπάρχουν ελάχιστα ζώα προς εισαγωγή. Εντύπωση προκαλούν και οι πληροφορίες για αυξημένες ζητήσεις από μεγάλες αλυσίδες. Το σωματείο της Θεσσαλονίκης έχει στα χέρια του επίσημο έγγραφο, όπου καταγράφονται μεγάλες ποσότητες σφαγών αμνοεριφίων τους προηγούμενους μήνες (σχεδόν 16.000 ζώα σφάχτηκαν τον μήνα Φεβρουάριο μόνο σε ένα σφαγείο στη Θεσσαλονίκη), γεγονός που προβληματίζει γενικότερα για το πώς λειτουργεί η αγορά.

Από τους παριστάμενους κρεοπώλες διατυπώθηκαν ακόμα φόβοι για το πώς θα κινηθούν οι μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες συνηθίζουν να κάνουν μεγάλες προσφορές στην τιμή του αρνιού. Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση δεν υφίσταται πλέον νομικός περιορισμός για τις πωλήσεις κάτω του κόστους και η εμπειρία από τις προηγούμενες χρονιές είναι ότι τις ημέρες του Πάσχα γίνονται προσφορές σε τιμές που είναι κάτω από την τιμή που αγοράζει το κρεοπωλείο.

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που έλαβε το σωματείο της Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο πρόεδρός του Δ. Γκαρμπούνης. Ετοιμάζεται διαφημιστικό τηλεοπτικό σποτ, το οποίο θα προβληθεί σε τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου θα προβάλλεται η σχέση του κρεοπωλείου της γειτονιάς με τους καταναλωτές. Αντίστοιχα το σωματείο του Πειραιά μοίρασε τις αφίσες που έχει ετοιμάσει για το Πάσχα.

Ένα έγγραφο των κτηνιατρικών διευθύνσεων που έχει σταλεί σε πολλά σωματεία επαναφέρει το θέμα της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων. Σύμφωνα με αυτό οι κρεοπώλες πρέπει να καταγράφουν καθημερινά τα υπολείμματα ανά κατηγορία και είδος και να το αποστέλλουν ανά εξάμηνο στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία. Μάλιστα μιλά για «σύμβαση ή άλλου είδους συμφωνία με όλους τους εμπλεκόμενους (κρεοπωλείο, καταχωρημένος μεταφορέας ή ενδιάμεσος αποδέκτης, τελικός αποδέκτης)». Η επίσημη θέση της Ομοσπονδίας, όπως έχει σταλεί και με έγγραφο στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, είναι ότι το κρεοπωλείο παράγει μια μικρή ποσότητα υποπροϊόντων C3 που δεν έχουν εμπορική αξία (λιγότερα από 50 κιλά) και δεν έχουν υποχρέωση για πιστοποιημένη διαχείριση. Και αυτό στηρίζεται στον Καν. 1069/2009.

Δυο ακόμα θέματα που αναφέρθηκαν είναι τα κινητά καταστήματα και η αναγραφή της χώρας καταγωγής, για το οποίο υπάρχει σχετική επικοινωνία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

 

Πηγή: meatnews.gr