«Καταστρέφει την υγεία των ανθρώπων και τον παραδοσιακό κτηνοτροφικό τομέα» λέει η Ουγγαρία
Τον περασμένο Ιούλιο η Ουγγαρία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόθεσή της να απαγορεύσει το «καλλιεργημένο» κρέας επικαλούμενη την ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης υγείας, του περιβάλλοντος και των αγροτικών παραδόσεων της χώρας.
Σύμφωνα με την ουγγρική κυβέρνηση, αυτό το είδος του κρέατος θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον παραδοσιακό κτηνοτροφικό τομέα και τις συνθήκες διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δικαιολογούν τέτοιες ανησυχίες και ότι κάθε προϊόν αυτού του τύπου πρέπει πρώτα να υποβληθεί σε αυστηρή διαδικασία έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
Επί του παρόντος, κανένα προϊόν «καλλιεργούμενου» κρέατος δεν έχει εγκριθεί για εμπορία στην Ε.Ε., καθιστώντας κάθε είδους απαγόρευση περιττή, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, η Επιτροπή τόνισε ότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε να εμποδίσει την εναρμονισμένη διαδικασία έγκρισης για νέα τρόφιμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Διαίρεση μεταξύ των Κρατών-Μελών
Η Ουγγαρία δεν είναι μόνη στις προσπάθειές της να περιορίσει το «καλλιεργημένο» κρέας. Η Ιταλία έχει ήδη εφαρμόσει ένα παρόμοιο βέτο το 2023 ενώ η Γαλλία και η Ρουμανία έχουν συζητήσει παρόμοιες προτάσεις στα κοινοβούλια τους.
Ωστόσο άλλες χώρες έχουν επικρίνει αυτούς τους περιορισμούς. Η Σουηδία, η Λιθουανία, η Τσεχία και οι Κάτω Χώρες έχουν δείξει την υποστήριξή τους για την ανάπτυξη εναλλακτικών πρωτεϊνών και τόνισαν την ανάγκη σεβασμού του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου.
Αυτές οι χώρες βλέπουν το «καλλιεργημένο» κρέας ως ευκαιρία για τεχνολογική καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για βιώσιμες πρωτεΐνες.
Η ολλανδική κυβέρνηση, ηγέτης στην έρευνα για το καλλιεργημένο κρέας, τόνισε ότι αυτό το είδος παραγωγής μπορεί να είναι μια βιώσιμη λύση για τους αγρότες επιτρέποντάς τους να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του κλάδου.
Επιπλέον υποστηρίζει ότι το απόλυτο βέτο δεν είναι ανάλογο με τους πιθανούς συναφείς κινδύνους οι οποίοι πρέπει να αξιολογηθούν επιστημονικά.
Το μέλλον του «καλλιεργημένου» κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην Ουγγαρία προθεσμία έως τον Ιανουάριο του 2025 για να απαντήσει στις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν. Εάν η χώρα αποφασίσει να εφαρμόσει το βέτο η υπόθεση θα μπορούσε να φτάσει στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εν τω μεταξύ άλλες αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, τη Σιγκαπούρη επιτρέπουν ήδη την πώληση «καλλιεργημένου» κρέατος. Επομένως υπάρχουν χώρες που υποστηρίζουν ότι αυτή η κατάσταση αφήνει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα όσον αφορά την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.
Σε αυτό το πλαίσιο πολλά Κράτη-Μέλη έχουν προτρέψει τις Βρυξέλλες να υιοθετήσουν μια πιο προορατική προσέγγιση για την προώθηση της καινοτομίας και να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη ηγείται των παγκόσμιων προτύπων στη ρύθμιση των εναλλακτικών πρωτεϊνών.