Ακολουθούν το Βιετνάμ, η Τουρκία, η Ελβετία, το Μεξικό, η Κίνα και η Ινδία
Το Πακιστάν έχει γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικού βαμβακιού για πρώτη φορά στην ιστορία λόγω των πωλήσεων, των αφορολόγητων εισαγωγών και της χαμηλότερης από την αναμενόμενη παραγωγής της τοπικής καλλιέργειας, η ποιότητα της οποίας έχει επίσης επηρεαστεί από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, συνολικά 1,192 εκατομμύρια μπάλες (160 κιλά η κάθε μία) έχουν αποσταλεί στο Πακιστάν, η μεγαλύτερη ποσότητα στον κόσμο. Το Βιετνάμ είναι το δεύτερο, η Τουρκία το τρίτο, η Ελβετία το τέταρτο, το Μεξικό το πέμπτο, η Κίνα το έκτο και η Ινδία είναι ο έβδομος μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικού βαμβακιού.
Σύμφωνα με μια προσεκτική εκτίμηση, το Πακιστάν έχει υπογράψει συμβόλαια για 3,0 έως 3,5 εκατ. δεμάτια βαμβακιού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και άλλες χώρες, ενώ ετοιμάζονται και άλλα συμβόλαια.
Οι πακιστανικές κλωστοϋφαντουργίες αναμένεται να εισάγουν έως και 5,5 εκατ. δεμάτια για να καλύψουν τις ανάγκες τους φέτος. Ο πρόεδρος του Φόρουμ Εκκοκκιστών Βαμβακιού Ihsanul Haq πιστεύει ότι ο φόρος πωλήσεων 18% στο τοπικό λευκό χνούδι έχει ενθαρρύνει τους εκκοκκιστές να εισάγουν αφορολόγητο χνούδι για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Λέει ότι εκτός από το βαμβάκι, η εισαγωγή νημάτων έχει επίσης απαλλαγεί από τον φόρο πωλήσεων, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στον εγχώριο τομέα βαμβακιού, επειδή το μέτρο διατηρεί τις τιμές της τοπικής καλλιέργειας σε χαμηλά επίπεδα σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών.
Ισχυρίζεται ότι τα ινδικά νήματα εισέρχονται στην τοπική αγορά και μέσω Ντουμπάι.
Έναντι των εισαγωγών του Πακιστάν που ξεπερνούν τα 1,19 εκατ. δέματα, το Βιετνάμ έχει αγοράσει μέχρι στιγμής 0,96 εκατ. δέματα, η Τουρκική Δημοκρατία 0,67 εκατ. δέματα, η Ελβετία 0,65 εκατ. δέματα, το Μεξικό 0,59 εκατ. δέματα, η Κίνα 0,52 εκατ. δέματα και η Ινδία μόνο 0,258 εκατ. δέματα από αμερικανικό βαμβάκι.