Εκρίζωση 27.000 εκταρίων αμπελώνων από τη Γαλλία

Η υπερπροσφορά και η μείωση της κατανάλωσης πλήττει τον τομέα του κρασιού

Η Γαλλία ξεριζώνει 27.500 εκτάρια αμπελώνων για να αντιμετωπίσει την κρίση υπερπροσφοράς

Στην εκρίζωση 27.500 εκτάρια αμπελώνων θα προχωρήσει η Γαλλία σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης υπερπροσφοράς στον τομέα του κρασιού. 

Όπως γνωστοποίησε η γαλλική κυβέρνηση, το εν λόγω σχέδιο συνοδεύεται από οικονομική ενίσχυση 109,8 εκατ. ευρώ, με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς και την ανακούφιση των πληγέντων αμπελοκαλλιεργητών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν η υπερπροσφορά που πλήττει τον τομέα του κρασιού αποδίδεται κυρίως στη μείωση της κατανάλωσης, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η παραγωγή κρασιού στη Γαλλία ξεπέρασε τη ζήτηση κατά 10% το 2023. Παράλληλα, οι κλιματικές συνθήκες της φετινής χρονιάς —δυνατές βροχές, χαλάζι, παγετός και ωίδιο— έπληξαν σοβαρά τους αμπελώνες, αναμένεται όμως ότι η συγκομιδή του 2024 δεν θα είναι αρκετή για να αναστρέψει την κατάσταση.

Το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας είχε αρχικά παρουσιάσει τον περασμένο μήνα σχέδιο για την εκρίζωση 30.000 εκταρίων αμπελώνων, με αποζημίωση 4.000 ευρώ ανά εκτάριο που θα ξεριζωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, 5.418 αμπελοκαλλιεργητές συμφώνησαν να εκριζώσουν τα αμπέλια τους, ενώ 1.300 εξ αυτών προτίθενται να εγκαταλείψουν πλήρως τον κλάδο, αναζητώντας νέα επαγγελματικά μονοπάτια. Συνολικά, το μέτρο θα μειώσει τη συνολική αμπελουργική έκταση της χώρας κατά 3,43%, καθώς η Γαλλία διαθέτει περίπου 800.000 εκτάρια αμπέλου.

Το πρόγραμμα αποζημίωσης των 109,8 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει επίσης περιορισμούς στη μελλοντική καλλιέργεια των εκτάσεων, καθώς όσοι συμμετέχουν σε αυτό δεν θα μπορούν να φυτέψουν αμπέλια στις εν λόγω εκτάσεις πριν από το 2029. Η διαδικασία εκρίζωσης πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 2 Ιουνίου 2025, και στη συνέχεια οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτημα πληρωμής της ενίσχυσης.

Η πτώση της κατανάλωσης κρασιού αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τη Γαλλία, όπου η μέση κατανάλωση ανά ενήλικο από 120 λίτρα ετησίως τη δεκαετία του 1960 έχει μειωθεί σήμερα στα 40 λίτρα. Η τάση αυτή δεν φαίνεται να αναστρέφεται, ενώ και η μείωση των εξαγωγών —κατά 9,4% το προηγούμενο έτος— δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση για τους αμπελοκαλλιεργητές.

Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να μειώσει την προσφορά αμπελώνων αποσκοπεί στη σταθεροποίηση των τιμών και την ενίσχυση των αμπελοκαλλιεργητικών δομών που έχουν πληγεί από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το μέτρο αυτό επιδιώκει να προσφέρει μια ανάσα στον κλάδο που παραδοσιακά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά και πολιτιστικά στοιχεία της χώρας.

Η Γαλλία, δείχνει πως ακόμη και οι πιο εδραιωμένοι τομείς πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες.