Ε.Ε: Μείωση 15% στο εμπορικό πλεόνασμα γεωργικών προϊόντων διατροφής τον Αύγουστο

Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής μειώθηκε κατά 15% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ τον όγδοο μήνα του έτους, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) την Πέμπτη.

Το πλεόνασμα μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2024 ανήλθε σε 44,8 δισ. ευρώ, 431 εκατ. ευρώ περισσότερα από ό,τι κατά την ίδια περίοδο το 2023, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ανήλθαν σε 18,6 δισ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο, 10% λιγότερες από ό,τι τον Ιούλιο, αλλά 1% υψηλότερες από ό,τι τον όγδοο μήνα του 2023.

Οι σωρευτικές εξαγωγές μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του τρέχοντος οικονομικού έτους ανήλθαν σε 155,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε ο κύριος προορισμός για τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, ακολουθούμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές προς την Κίνα και τη Ρωσία μειώθηκαν «σημαντικά», σύμφωνα με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, αυτές ανήλθαν σε 13,4 δισ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο, 8% λιγότερες από ό,τι τον Ιούλιο, αλλά 23% περισσότερες από ό,τι τον όγδοο μήνα του 2023.

Οι σωρευτικές εισαγωγές μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου ανήλθαν σε 111 δισεκατομμύρια ευρώ, 3% υψηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο του 2023.

Η Βραζιλία παρέμεινε η κύρια πηγή εισαγωγών στην ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, παρά την πτώση κατά 5% λόγω των χαμηλότερων τιμών των ελαιούχων σπόρων και του όγκου των δημητριακών.

Η Ακτή Ελεφαντοστού, η Νιγηρία και η Τυνησία κατέγραψαν «σημαντικές αυξήσεις» λόγω των υψηλότερων τιμών του κακάο και του ελαιολάδου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε επίσης μια μελέτη που εξετάζει την εξέλιξη του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ μετά την εφαρμογή των εμπορικών συμφωνιών με τον Καναδά και την Ιαπωνία.

Στην περίπτωση του Καναδά, οι εξαγωγές από την ΕΕ και την Ιαπωνία αυξήθηκαν με παρόμοιο ρυθμό μετά την προσωρινή εφαρμογή του συμφώνου, με αποτέλεσμα να προκύψει θετικό εμπορικό ισοζύγιο για την ΕΕ ύψους 2,1 δισ. ευρώ το 2023.

Όσον αφορά την Ιαπωνία, ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ είχε θετικό εμπορικό ισοζύγιο 9,1 δισ. ευρώ το 2023.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις