Το τυρί παρασκευάζεται από τον 17ο αιώνα στην κεντρική και νότια Πίνδο
Το τυρί «Τσαλαφούτι» ενέκρινε η Κομισιόν στον κατάλογο των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης ενέκρινε μια νέα γεωγραφική ένδειξη και από την Τουρκία για ένα υποκατάστατο καφέ.
Αναλυτικά, όπως αναφέρει ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την προσθήκη των ακόλουθων δύο προϊόντων από Ελλάδα και Τουρκία στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ):
Το «Τσαλαφούτι / Tsalafouti» είναι ένα λευκό τυρί ελληνικής προέλευσης με κρεμώδη υφή, που χαρακτηρίζεται από το ήπιο άρωμα των τοπικών βοτάνων που καταναλώνουν τα ζώα που βόσκουν ελεύθερα στην περιοχή. Το τυρί παρασκευάζεται από τον 17ο αιώνα στην κεντρική και νότια Πίνδο, κυρίως από πρόβειο γάλα.
Η παραγωγή του τυριού «Τσαλαφούτι» απηχεί το ιδιαίτερο κλίμα, τη χλωρίδα και τις γεωργικές πρακτικές της περιοχής, παράγοντες που συμβάλλουν στη μοναδική γεύση και την εξαιρετική ποιότητα του τυριού.
Το προϊόν «Gaziantep Melengiç Kahvesi» είναι ένα τουρκικό υποκατάστατο καφέ που παρασκευάζεται με φρύξη και άλεση σπόρων τερεβίνθου, ενός δέντρου που αναπτύσσεται με φυσικό τρόπο στις ορεινές περιοχές της επαρχίας Γκαζιαντέπ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Οι σπόροι της τερεβίνθου χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του καφέ στην περιοχή ήδη από τον 16ο αιώνα.
Το ηλιόλουστο κλίμα και το λοφώδες ανάγλυφο της επαρχίας Γκαζιαντέπ βελτιώνουν την περιεκτικότητα σε έλαιο και τη γεύση των σπόρων, ενώ οι παραδοσιακές τεχνικές φρύξης, όπως έχουν τελειοποιηθεί από τους τοπικούς παραγωγούς, εγγυώνται ένα προϊόν υψηλής ποιότητας.
Οι νέες αυτές ονομασίες θα προστεθούν στον κατάλογο των 3.637 ήδη προστατευόμενων γεωργικών προϊόντων. Ο κατάλογος όλων των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia.