Ισπανοί, Γάλλοι και Πορτογάλοι μελισσοκόμοι προωθούν κοινό μέτωπο ενάντια στις μαζικές εισαγωγές νοθευμένου μελιού

Το 46% των ευρωπαϊκών δειγμάτων που αναλύθηκαν ήταν ύποπτα για νόθευση

Οι εισαγωγές με απάτες, που φτάνουν το 46% σύμφωνα με την έκθεση έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Μαρτίου 2023, έχουν εκτοπίσει τα ποιοτικά μέλια από τα ράφια, σύμφωνα με την COAG την Τρίτη. 

«Αυτή είναι μια απαράδεκτη πραγματικότητα για έναν τομέα που δεσμεύεται όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη και ποιοτική παραγωγή, καθώς και για την προσαρμογή στις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για τις μέλισσες και τη δραστηριότητά μας», δήλωσε ο Pedro Loscertales, επικεφαλής του μελισσοκομικού τομέα της COAG.

Η ΕΕ και η ισπανική κυβέρνηση «πρέπει να δράσουν άμεσα- να ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους, να επικυρώσουν τις μεθόδους ανάλυσης και να απαγορεύσουν την υπερδιήθηση».

Για τους λόγους αυτούς, ο μελισσοκομικός τομέας της COAG προώθησε ένα κοινό μέτωπο με τους μελισσοκόμους από τη Γαλλία και την Πορτογαλία για την καταπολέμηση της μαζικής απάτης στον τομέα του μελιού. 

Η «χιονοστιβάδα» σιροπιών και υποκατάστατων μελιού στα ράφια των μεγάλων ευρωπαϊκών αλυσίδων διανομής και η ανεκτικότητα των διοικήσεων υπονομεύει τις προσπάθειες των επαγγελματιών μελισσοκόμων να προσφέρουν ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, υγιεινό και βιώσιμο. 

«Η ΕΕ και η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να δράσουν άμεσα, ενισχύοντας τους συνοριακούς ελέγχους, επικυρώνοντας τις μεθόδους ανάλυσης και απαγορεύοντας την υπερδιήθηση», δήλωσε ο Pedro Loscertales, επικεφαλής του μελισσοκομικού τομέα της COAG.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε από κοινού από την OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης), το ΚΚΕρ (Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και τη ΓΔ SANTE (Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), η οποία παρουσίαζε τα αποτελέσματα ενός σχεδίου ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στα σύνορα σε εκατοντάδες εισαγωγές μελιού κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022. 

Τα συμπεράσματα της έκθεσης, με βάση τις αναλυτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα: το 46% των ευρωπαϊκών δειγμάτων που αναλύθηκαν ήταν ύποπτα και το 66% των εταιρειών εισαγωγής που ελέγχθηκαν είχαν τουλάχιστον ένα θετικό αποτέλεσμα. 

Η COAG παρακολουθεί εδώ και χρόνια στενά την αγορά του μελιού και τις εισαγωγές από την ισπανική και την ευρωπαϊκή βιομηχανία και προειδοποιεί ότι η τιμή ορισμένων προϊόντων που εισάγονται και διατίθενται στην αγορά της Ισπανίας είναι ασυμβίβαστη με την επισήμανσή τους ως «μέλι» στην αγορά. 

Αυτή η έρευνα της Επιτροπής επιβεβαιώνει τις υποψίες και τις προειδοποιήσεις μας: ότι η μαζική παρουσία σιροπιών και υποκατάστατων του μελιού στρεβλώνει την αγορά εδώ και χρόνια και πιέζει τεχνητά την τιμή του ισπανικού μελιού.

«Αυτή είναι μια απαράδεκτη πραγματικότητα για έναν τομέα που δεσμεύεται όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη και ποιοτική παραγωγή, καθώς και για την προσαρμογή στις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για τις μέλισσες και τη δραστηριότητά μας», δήλωσε ο Pedro Loscertales, επικεφαλής του μελισσοκομικού τομέα της COAG. 

Μπροστά στα αποδεικτικά στοιχεία, η ΕΕ και οι εθνικές αρχές δεν μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια και να επιτρέψουν αυτό το εμπόριο απατηλού μελιού που έχει εκτοπίσει το μέλι μας από τα σημεία πώλησης των ισπανικών και ευρωπαϊκών αλυσίδων διανομής. «Δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον ενός επαγγελματικού τομέα, αλλά και η επικονίαση των αγρών και των καλλιεργειών και όλα τα οφέλη που συνδέονται με τα τρόφιμα και τη βιοποικιλότητα», τόνισε ο Loscertales.