Η γαλακτοβιομηχανία της Δανίας χαιρέτισε σε γενικές γραμμές τη συμφωνία και τους στόχους της, αλλά εξόργισε ορισμένους αγρότες.
Ο πρώτος παγκόσμιος φόρος άνθρακα στην κτηνοτροφία θα κοστίσει στους αγρότες 100 δολάρια ανά αγελάδα
Οι γαλακτοπαραγωγοί στη Δανία αντιμετωπίζουν την υποχρέωση να πληρώνουν ετήσιο φόρο 672 κορώνες (96 δολάρια) ανά αγελάδα για τις εκπομπές που παράγουν για την θέρμανση του πλανήτη.
Η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας συμφώνησε να εισαγάγει τον πρώτο παγκοσμίως φόρο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη γεωργία. Αυτό θα σημάνει νέες εισφορές στην κτηνοτροφία από το 2030.
Η Δανία είναι σημαντικός εξαγωγέας γαλακτοκομικών προϊόντων και χοιρινού κρέατος και η γεωργία είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών της χώρας. Η συμφωνία του συνασπισμού - η οποία συνεπάγεται επίσης την επένδυση 40 δισεκατομμυρίων κορονών (3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε μέτρα όπως η αναδάσωση και η δημιουργία υγροτόπων - αποσκοπεί στο να βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους.
«Με τη σημερινή συμφωνία, επενδύουμε δισεκατομμύρια στη μεγαλύτερη μεταμόρφωση του δανέζικου τοπίου τον τελευταίο καιρό», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. «Ταυτόχρονα, θα είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο με φόρο (άνθρακα) στη γεωργία».
Η γαλακτοβιομηχανία της Δανίας χαιρέτισε σε γενικές γραμμές τη συμφωνία και τους στόχους της, αλλά εξόργισε ορισμένους αγρότες.
Η κίνηση αυτή έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη, αποκλείοντας δρόμους με τρακτέρ και ρίχνοντας αυγά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για έναν μακρύ κατάλογο παραπόνων, συμπεριλαμβανομένων των γκρίνια για την περιβαλλοντική ρύθμιση και την υπερβολική γραφειοκρατία.
Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική κρίση, καθώς παράγει περίπου το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η κτηνοτροφία έχει ιδιαίτερα μεγάλο αντίκτυπο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 12% των παγκόσμιων εκπομπών το 2015, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Ένα μέρος αυτής της ρύπανσης προέρχεται από το μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο που θερμαίνει τον πλανήτη και παράγεται από τις αγελάδες και ορισμένα άλλα ζώα μέσω των ρευμάτων και της κοπριάς τους.
Μείωση των εκπομπών από την κτηνοτροφία
Ο φόρος, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Δανίας αργότερα φέτος, θα ανέρχεται σε 300 κορώνες (43 δολάρια) ανά τόνο (1,1 τόνο) ισοδύναμων εκπομπών CO2 από την κτηνοτροφία από το 2030 και θα αυξηθεί σε 750 κορώνες (107 δολάρια) το 2035.
Θα ισχύει φορολογική ελάφρυνση 60%, που σημαίνει ότι οι αγρότες θα επιβαρύνονται ουσιαστικά με 120 κορώνες (17 δολάρια) ανά τόνο εκπομπών από το ζωικό κεφάλαιο ετησίως από το 2030, με αύξηση σε 300 κορώνες (43 δολάρια) το 2035.
Κατά μέσο όρο, οι γαλακτοπαραγωγές αγελάδες της Δανίας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού των βοοειδών, εκπέμπουν 5,6 τόνους ισοδύναμου CO2 ετησίως, σύμφωνα με την Concito, μια πράσινη δεξαμενή σκέψης στη Δανία. Η χρήση του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή των 120 κορώνων οδηγεί σε επιβάρυνση 672 κορώνων ανά αγελάδα, ή 96 δολάρια.
Με τη φορολογική ελάφρυνση σε ισχύ, αυτή η επιβάρυνση θα αυξηθεί σε 1.680 κορώνες ανά αγελάδα το 2035 (241 δολάρια).
Κατά τα δύο πρώτα έτη, τα έσοδα από τον φόρο θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης της γεωργικής βιομηχανίας και στη συνέχεια θα επανεκτιμηθούν.
«Όλος ο σκοπός του φόρου είναι να κάνει τον τομέα να αναζητήσει λύσεις για τη μείωση των εκπομπών», δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής οικονομολόγος της Concito, Torsten Hasforth. Για παράδειγμα, οι αγρότες θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ζωοτροφές που χρησιμοποιούν.
Αλλά η ομάδα των Δανών αγροτών Bæredygtigt Landbrug δήλωσε ότι τα μέτρα ισοδυναμούν με ένα «τρομακτικό πείραμα».
«Πιστεύουμε ότι η συμφωνία είναι καθαρή γραφειοκρατία», δήλωσε ο πρόεδρος Peter Kiær σε δήλωσή του. «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει κλιματικό πρόβλημα... Αλλά δεν πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα λύσει τα προβλήματα, διότι θα βάλει μια ακίδα στον τροχό των πράσινων επενδύσεων της γεωργίας».
Ο Peder Tuborgh, διευθύνων σύμβουλος της Arla Foods, του μεγαλύτερου γαλακτοκομικού ομίλου της Ευρώπης, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι «θετική», αλλά ότι οι αγρότες που «κάνουν πραγματικά ό,τι μπορούν για να μειώσουν τις εκπομπές» δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε φόρο.
«Είναι σημαντικό η φορολογική βάση για έναν φόρο (άνθρακα) να βασίζεται αποκλειστικά στις εκπομπές για τις οποίες υπάρχουν μέσα για την εξάλειψη (τους)», πρόσθεσε σε δήλωσή του.
Ο Kristian Hundeboll, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου DLG, μιας από τις μεγαλύτερες γεωργικές επιχειρήσεις της Ευρώπης και συνεταιρισμού που ανήκει σε 25.000 Δανούς αγρότες, δήλωσε ότι είναι «ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα» ο φόρος να «εδραιωθεί» στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ούτε το κλίμα, ούτε η γεωργία ούτε οι βοηθητικές βιομηχανίες επωφελούνται από τη Δανία που ενεργεί μονομερώς», δήλωσε.