Η Κρήτη ως Παγκόσμιο Κέντρο Καινοτομίας και Βιωσιμότητας
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Yale με τίτλο "Beyond the OliveGrove: Διαμορφώνοντας τη Δημόσια και Πλανητική Υγεία, Πολιτική και Βιωσιμότητα", που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου 2024.
Το μεγάλο επιστημονικό γεγονός έφερε κοντά πάνω από 50 διακεκριμένους επιστήμονες, παραγωγούς, εκπροσώπους της βιομηχανίας και ακαδημαϊκούς από 15 ελαιοπαραγωγικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Βραζιλίας και της Τουρκίας. Το Συμπόσιο περιλάμβανε πολυάριθμες διαλέξεις, συζητήσεις και βιωματικές δραστηριότητες, με συμμετοχές από κορυφαίους επιστήμονες και εκπροσώπους της βιομηχανίας.
Οι εργασίες του Συμποσίου άνοιξαν με ομιλίες του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Τζεδάκη, και του Δημάρχου Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινού, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία του ελαιολάδου στην τοπική οικονομία και γαστρονομία.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων, ο Harris Pastides, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Νότιας Καρολίνας, παρουσίασε την παγκόσμια σημασία της ελιάς ως βασικό στοιχείο για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Ο Βασίλης Βασιλείου, Καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale, επικεντρώθηκε στη σύνδεση του ελαιολάδου με τη δημόσια υγεία, παρουσιάζοντας τις τελευταίες ερευνητικές εξελίξεις. Η Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και ειδικός στη Μεσογειακή διατροφή, υπογράμμισε τον ρόλο των επιτραπέζιων ελιών και του ελαιολάδου στη μακροζωία και την ευεξία, αναδεικνύοντας τη διατροφική τους αξία. Ο Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής των Industry DisruptorsGameChangers και συνδιοργανωτής του συνεδρίου, επισήμανε ότι το Συμπόσιο αυτό αποτελεί έναν κρίσιμο κόμβο για την καινοτομία και τη συνεργασία, ενισχύοντας τη σημασία του ελαιολάδου ως πυλώνα βιωσιμότητας και ευεξίας. «Είμαστε περήφανοι που συμβάλαμε στην ανάδειξη της Κρήτης ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Άρης Κεφαλογιάννης, συνδιοργανωτής του συνεδρίου ανέφερε πως το Συμπόσιο ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για να συναντηθούν κορυφαίοι Ακαδημαϊκοί - ερευνητές στον κόσμο με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου του ελαιόλαδου. «Το συνέδριο - όπως είπε - ασχολήθηκε σε βάθος και με το μάρκετινγκ του ελαιόλαδου, τονίζοντας την ανάγκη να αναδειχθεί διεθνώς τόσο η γαστρονομική του αξία, όσο και η υγειοπροστατευτική του δράση ώστε να αποκτήσει υπεράξια και ζήτηση στις διεθνείς αγορές».
Το Συμπόσιο ολοκληρώθηκε με τη σύνοψη των συμπερασμάτων από τον Νεκτάριο Ταβερνάκη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και τον Τάσο Κυριακίδη, Επίκουρο Καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale ενώ ανακοινώθηκε το 7ο Συμπόσιο για το 2025.
Η εκδήλωση αποτέλεσε έναν σημαντικό κόμβο συνεργασίας, αναδεικνύοντας την Κρήτη ως παγκόσμιο κέντρο καινοτομίας και βιωσιμότητας, ενώ τόνισε τη σημασία της ελιάς και του ελαιολάδου για την υγεία και το περιβάλλον.
Η διοργάνωση έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με τη συνεργασία της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου Yale, του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (IMBB-ΙΤΕ), την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου, τον Οργανισμό Λιμένος ΗρακλείουκαιτωνIndustryDisruptorsGameChangers (IDGC).
Το Συμπόσιο τελούσε υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, ενώ ηAegeanAirlinesήταν ο Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών.