Μειωμένη η παραγωγή σιταριού και καλαμπόκι - Ανεβαίνει το ρύζι
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται μικρή μείωση της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών το 2024-25, λόγω των αναθεωρήσεων προς τα κάτω της παραγωγής καλαμποκιού και σιταριού.
Στις τελευταίες μηνιαίες προβλέψεις του, που δημοσιεύθηκαν στις 6 Δεκεμβρίου, ο FAO προέβλεψε ότι η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών θα μειωθεί κατά 0,6% σε ετήσια βάση σε 2,841 δισεκατομμύρια τόνους, που θα εξακολουθούσε να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει παραχθεί ποτέ.
Ο FAO προσδιόρισε την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού σε 1,217 δισεκατομμύρια τόνους, ελαφρώς χαμηλότερα από την πρόβλεψή του τον Οκτώβριο και περίπου 2% κάτω από το περσινό σύνολο.
Η μείωση οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες από τις αναμενόμενες αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ο οργανισμός με έδρα τη Ρώμη.
Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού αναθεωρήθηκε επίσης χαμηλότερα τον Νοέμβριο σε 789 εκατομμύρια τόνους, που θα ισοδυναμούσε με την παραγωγή του 2023-24.
«Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα συνδέεται με μια χαμηλότερη εκτίμηση για το σιτάρι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι υπερβολικά υγρές συνθήκες περιόρισαν τις αποδόσεις σε ορισμένα μέρη», δήλωσε ο FAO.
Η παραγωγή ρυζιού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με την έκθεση του Οκτωβρίου και προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 538,8 εκατομμύρια τόνους (βάση αλέσεως), ρεκόρ, ανέφερε ο FAO.
Η παγκόσμια κατανάλωση σιτηρών θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία το 2024-25, σύμφωνα με τον FAO, αυξάνοντας κατά 1,8 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σε 2,859 δισεκατομμύρια τόνους, που θα είναι 0,6% υψηλότερη από το προηγούμενο έτος. Η πυροδότηση της μηνιαίας αύξησης ήταν μια ανοδική αναθεώρηση κατά 1,2 εκατ. τόνους της χρήσης χονδροειδών σιτηρών.
«Η ανοδική αναθεώρηση προέρχεται από την κλασματικά υψηλότερη χρήση ζωοτροφών, κυρίως σόργου, και τη βιομηχανική χρήση (καλαμποκιού)», δήλωσε ο FAO.
Ο FAO αύξησε επίσης την εκτίμησή του για τη χρήση του ρυζιού για το 2024-25 κατά 900.000 τόνους τον Νοέμβριο, «αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές για πιο έντονες επεκτάσεις της χρήσης στην Ασία». Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια χρησιμοποίηση του ρυζιού προβλέπεται να φθάσει τα 536,7 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που θα αντιπροσωπεύει αύξηση 2% από το 2023-24 και ένα ιστορικό υψηλό.
Σε μια σημαντική αναθεώρηση από τον Οκτώβριο, ο FAO προβλέπει ότι τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών θα μειωθούν κατά 0,7% από τα επίπεδα έναρξής τους, με αποτέλεσμα ο παγκόσμιος λόγος αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση να διαμορφωθεί στο 30,1% για το 2024-25, από 30,8% το προηγούμενο έτος, αλλά εξακολουθεί να υποδηλώνει «ένα άνετο επίπεδο εφοδιασμού» σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το διεθνές εμπόριο σιτηρών το 2024-25 προβλέπεται να ανέλθει σε 484 εκατομμύρια τόνους, μειωμένο κατά 4,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού και αραβοσίτου αναμένεται να μειωθεί, ενώ το εμπόριο ρυζιού αναμένεται να αυξηθεί.
Ενόψει της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, ο FAO δήλωσε ότι οι πιο ήπιες τιμές του σιταριού ενδέχεται να αποθαρρύνουν την επέκταση της έκτασης της καλλιέργειας χειμερινού σιταριού που βρίσκεται σε εξέλιξη στο βόρειο ημισφαίριο.
«Βροχοπτώσεις κάτω του κανονικού επιπέδου σε βασικές περιοχές καλλιέργειας σιταριού στη Ρωσική Ομοσπονδία έχουν οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα εδαφικής υγρασίας, επηρεάζοντας τις εργασίες φύτευσης», δήλωσε ο FAO. «Αντίθετα, η ευνοϊκή εδαφική υγρασία και οι κυβερνητικές πολιτικές στήριξης, μαζί με τις ανταποδοτικές τιμές, θα πρέπει να ωθήσουν τις διευρυμένες φυτεύσεις στην Κίνα και την Ινδία».
Ο σημείωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν συρρίκνωση των σπορών καλαμποκιού στην Αργεντινή λόγω των ξηρών συνθηκών και του κινδύνου της ασθένειας του καχεξία που μεταδίδεται από τους φυλλορύκτες. Στη Βραζιλία, οι πρόωρες προθέσεις σποράς, που ενθαρρύνονται από την επιστροφή των βροχοπτώσεων, δείχνουν την ίδια έκταση καλαμποκιού για την καλλιέργεια του 2025.