Τι προβλέπει η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις προοπτικές της γεωργίας της ΕΕ
Η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις προοπτικές της γεωργίας της ΕΕ αποκαλύπτει έναν ανθεκτικό γεωργικό τομέα που προσαρμόζεται στην τριπλή πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, των ζητημάτων βιωσιμότητας και της εξελισσόμενης καταναλωτικής ζήτησης.
Ενώ η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων και παραμένει αυτάρκης στα περισσότερα προϊόντα, οι πιο αξιοσημείωτες τομεακές αλλαγές είναι η μείωση της συνολικής παραγωγής κρέατος, η σταθεροποίηση της παραγωγής δημητριακών, η στασιμότητα της παραγωγής γάλακτος και η αύξηση της παραγωγής πουλερικών και οσπρίων.
Ενώ οι αβεβαιότητες παραμένουν σχετικά με τις μακροοικονομικές, εμπορικές και κλιματικές εξελίξεις, η έκθεση δείχνει επίσης βελτιώσεις σε ορισμένους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς δείκτες, υπογραμμίζοντας τη μετάβαση προς έναν πιο περιβαλλοντικά βιώσιμο γεωργικό τομέα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την τελευταία της έκθεση για τις γεωργικές προοπτικές της ΕΕ, η οποία παρουσιάζει τις προβλέψεις της αγοράς για τη γεωργία της ΕΕ έως το 2035. Σύμφωνα με την έκθεση, ο γεωργικός τομέας της ΕΕ αναμένεται να παραμείνει καθαρός εξαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων και να συμβάλει στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ενώ παράλληλα θα προσαρμοστεί σε προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η μεταβαλλόμενη καταναλωτική ζήτηση.
Το μακροοικονομικό περιβάλλον θεωρείται σταθερό, με την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην ΕΕ να αναμένεται να σταθεροποιηθεί μεσοπρόθεσμα και ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο επίπεδο-στόχο του 2%. Σε αυτή τη βάση, οι προβλέψεις αγοράς για τη γεωργία της ΕΕ αναπτύσσονται με τη χρήση μεθόδων αγροοικονομικής μοντελοποίησης.
Η έκθεση προβλέπει αλλαγή στα καταναλωτικά πρότυπα της ΕΕ: η κατανάλωση κρέατος αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς, ιδίως για το βόειο και το χοιρινό κρέας, ενώ η κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών αναμένεται να αυξηθεί. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να παραμείνει σταθερή, με αλλαγές στις συνήθειες και επέκταση νέων χρήσεων.
Οι προβλέψεις για την αγορά βασίζονται στις Γεωργικές Προοπτικές 2024-33 του ΟΟΣΑ/FAO, οι οποίες προβλέπουν ελαφρά μείωση των πραγματικών παγκόσμιων τιμών για τα κυριότερα γεωργικά προϊόντα και αυξανόμενη ζήτηση από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
* Δείτε ΕΔΩ την πλήρη έκθεση