Οι προοπτικές της ευρωπαϊκής γεωργίας έως το 2035

Ανακατανομή γεωργικών εκτάσεων - Σε μεταβατική φάση κτηνοτροφία και γεωργία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της γεωργίας έως το 2035, "φωτίζοντας" τον καθοριστικό ρόλο της ΕΕ στη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Οι προβλέψεις περιγράφουν έναν τομέα που προσαρμόζεται διαρκώς στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της βιωσιμότητας και της μεταβαλλόμενης καταναλωτικής ζήτησης, αναδεικνύοντας παράλληλα νέες ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους αγρότες.

Σταθερή μακροοικονομική βάση για τη γεωργία

Η ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται να σταθεροποιηθεί μεσοπρόθεσμα, προσφέροντας γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα. Το πραγματικό ΑΕΠ της ΕΕ αναμένεται να αυξάνεται κατά 1,4% ετησίως έως το 2035, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται να επανέλθει στο στόχο του 2%. Οι προβλέψεις αυτές, παρά τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, θέτουν τις βάσεις για μια πιο ανθεκτική αγροτική οικονομία.

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τις καταναλωτικές τάσεις

Οι ευρωπαίοι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε πιο βιώσιμες και υγιεινές επιλογές. Η κατανάλωση κρέατος, κυρίως βοδινού και χοιρινού, αναμένεται να μειωθεί, ενώ οι φυτικές πρωτεΐνες και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα αναμένεται να κερδίσουν έδαφος. Παράλληλα, η ζήτηση για φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τη διατροφή.

Ανακατανομή των γεωργικών εκτάσεων

Η χρήση γης στην ΕΕ αναμένεται να αλλάξει δραστικά, με τη στροφή από τα σιτηρά προς τους ελαιούχους σπόρους, τη σόγια και τα όσπρια. Αυτή η μετατόπιση αντανακλά τη μείωση της ζήτησης για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα, ενώ η πρόοδος στη γεωργία ακριβείας και την ψηφιοποίηση θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και θα αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η κτηνοτροφία και η γαλακτοκομία σε μετάβαση

Ο τομέας της κτηνοτροφίας και της γαλακτοκομίας της ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Η μείωση του αριθμού των ζώων, ιδιαίτερα των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων, θα οδηγήσει σε χαμηλότερη παραγωγή γάλακτος, αλλά η ζήτηση για τυριά και ορούς γάλακτος αναμένεται να αυξηθεί. Η κτηνοτροφία προβλέπεται να στραφεί προς πιο βιώσιμα και εκτατικά συστήματα παραγωγής, ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η ΕΕ παραμένει ισχυρός εξαγωγέας

Παρά τις πιέσεις, η ΕΕ θα συνεχίσει να είναι καθαρός εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων διατροφής. Οι εξαγωγές προϊόντων υψηλής αξίας, όπως το ελαιόλαδο και το κρασί, θα ενισχυθούν, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παραγωγής. Η ενίσχυση της ποιότητας και των προτύπων ασφάλειας της ΕΕ θα συνεχίσει να αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα στις παγκόσμιες αγορές.

Οικολογικές πρακτικές και περιβαλλοντική πρόοδος

Η έκθεση αναδεικνύει τη δέσμευση της ΕΕ στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη βελτίωση της υγείας του εδάφους. Μέτρα όπως η γεωργία ακριβείας, η βελτιωμένη χρήση λιπασμάτων και οι οικολογικές καλλιέργειες θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της βιωσιμότητας, μειώνοντας ταυτόχρονα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Με σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, αυξανόμενη καινοτομία και προσαρμοστικότητα στις νέες προκλήσεις, η ευρωπαϊκή γεωργία αποδεικνύει τη δυναμική της. Παρά τις αντιξοότητες, παραμένει πυλώνας της παγκόσμιας διατροφικής ασφάλειας, προωθώντας παράλληλα τη βιωσιμότητα και την ποιότητα.

* Δείτε ΕΔΩ την έκθεση