Έρχεται νέα ρύθμιση για 21.000 αγρότες και 750 συνεταιρισμούς.
Τον ρόλο του πρωτογενούς τομέα στην κοινωνική συνοχή και στην ανάπτυξη της χώρας, ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, χαρακτηρίζοντάς τον εθνικό, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2025. Ταυτόχρονα, ο κ. Τσιάρας, παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου και της κυβέρνησης, δίνοντας έμφαση στη στήριξη των παραγωγών, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την εξυγίανση Οργανισμών, όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τις μεγάλες αποζημιώσεις που έδωσε ο ΕΛΓΑ, καθώς και στην προώθηση ενός ανθεκτικού και βιώσιμου αγροτικού μέλλοντος για τον Έλληνα αγρότη, μέσα στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση.
«Η μεγάλη σημασία του πρωτογενούς τομέα βρίσκεται στον πραγματικό του ρόλο στην κοινωνική συνοχή. Είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι σε όλη την ελληνική περιφέρεια, στις παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές», τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο «ο πρωτογενής τομέας αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον στην ευρωπαϊκή συζήτηση». Υπενθύμισε, δε, ότι η ανάγκη για αειφορία, ανθεκτικότητα και συνέχεια στον τομέα αποτελεί προτεραιότητα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. «Αυτό δεν είναι απλώς μια κυβερνητική πολιτική, αλλά ένα εθνικό θέμα που αφορά την επιβίωση του τομέα, την είσοδο νέων ανθρώπων σε αυτόν και τη διαχείριση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης και του δημογραφικού προβλήματος», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Αναγκαία η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κώστας Τσιάρας παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο του Υπουργείου κάνοντας ειδική μνεία στην ανάγκη εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας για παθογένειες που έρχονται από το αρκετά μακρινό παρελθόν. Δεσμεύομαι προσωπικά για την εξυγίανση του, ώστε να λειτουργεί με όρους διαφάνειας και δικαιοσύνης. Παρά τα προβλήματα, από 1/1/2024 έως 11/12/2024, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει καταβάλει 2,084 δισ. ευρώ στους Έλληνες παραγωγούς, ενώ προγραμματίζονται ακόμη περισσότερες πληρωμές έως το τέλος του έτους» είπε. Συμπλήρωσε ότι οι παθογένειες του Οργανισμού έρχονται από το αρκετά μακρινό πολιτικό παρελθόν, αλλά «το ζήτημα είναι ότι πρέπει με κάθε τρόπο και με κάθε δυνατότητα να διασφαλίσει κανείς -εν προκειμένω η κυβέρνηση- την ομαλή ροή των ευρωπαϊκών πόρων προς τους Έλληνες παραγωγούς» .Επανέλαβε, ακόμα, ότι η εξυγίανση του Οργανισμού αποτελεί προσωπικό του προτεραιότητα.
Σε ό,τι αφορά, στον ΕΛΓΑ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκαθάρισε ότι «τα τελευταία χρόνια, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ, με επιπλέον 120 εκατ. ευρώ μέσω ΚΟΕ (Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων). Αυτές οι παρεμβάσεις ήταν κρίσιμες για να στηρίξουμε τους παραγωγούς που επλήγησαν από την κλιματική κρίση».
Βασικός στόχος, όπως πάντως είπε, είναι συνολικά η μείωση του κόστους παραγωγής. Και αυτό γίνεται: αφενός από την Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου και αφετέρου μέσω του φθηνού αγροτικού ρεύματος: «Για πρώτη φορά επιστρέφεται το 100% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, μέσα από ένα δίκαιο μηχανισμό. Αυτό είναι ιστορικής σημασίας για τη στήριξη του κόστους παραγωγής», είπε.
Ειδική μνεία έκανε στη ρύθμιση Κόκκινων Αγροτικών Δανείων επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή νέα ρύθμιση.
«Προχωρούμε σε ρύθμιση για 21.000 αγρότες και περισσότερους από 750 συνεταιρισμούς, απαλλάσσοντάς τους από δεσμεύσεις που έρχονται από το παρελθόν. Αυτή η κίνηση θα δώσει νέα ώθηση στον αγροτικό κόσμο».
Υποδομές που προσθέτουν αξία στα προϊόντα μας
Σχετικά με τις επενδύσεις σε υποδομές και τη διαχείριση των υδάτων ο Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την επάρκεια και διαχείριση του αρδευτικού νερού. Από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτούνται μεγάλα αρδευτικά έργα, που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του τομέα για τις επόμενες γενιές». Άλλωστε, όπως είπε ήδη τρέχουν μέτρα για νέους αγρότες, βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, ευζωία ζώων και ποιοτική παραγωγή. « Η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη: να ενισχύσουμε τη δραστηριότητα των παραγωγών και να προσθέσουμε αξία στα ελληνικά προϊόντα», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην κλιματική κρίση, η οποία αλλάζει τα δεδομένα είπε: «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του τομέα, μειώνοντας τις επιπτώσεις της και προσαρμόζοντας τις υποδομές και τις στρατηγικές μας. Έργα όπως αυτά για τη διαχείριση του αρδευτικού νερού, εντάσσονται σε ένα πλαίσιο που θέτει ως προτεραιότητα την αειφορία», είπε.
Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε: «Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: να έχουμε έναν πρωτογενή τομέα που λειτουργεί με όρους ανθεκτικότητας, αειφορίας και απόδοσης για όλους τους Έλληνες πολίτες. Με σχέδιο, διαφάνεια και αποφασιστικότητα, προχωρούμε στη στήριξη της ελληνικής αγροτικής παραγωγής».
Προγράμματα για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα
Απαντώντας, δε, στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζου και ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε σχετικά με το κόκκινα δάνεια: «Ποιος φέρνει τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια; Ξεχάσατε ότι έγιναν προσπάθειες στο παρελθόν; Ξεχάσατε τον κ. Κόκκαλη, που ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιχείρησε να περάσει τέτοια ρύθμιση και δεν κατάφερε; Αν πιστεύει κάποιος ότι η προσπάθεια να διευθετηθούν τέτοιες εκκρεμότητες είναι εύκολη, ας έρθει να μας δείξει πώς γίνεται. Αυτή η ρύθμιση είναι αποτέλεσμα τεράστιας προσπάθειας».
Σχετικά με τα έργα και τις δράσεις στον πρωτογενή τομέα αναρωτήθηκε αν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης γνωρίζουν τα έργα που πραγματοποιούνται: «Έχετε γνώση πόσα έργα χρηματοδοτούνται αυτή τη στιγμή από τον δεύτερο πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής; Πάνω από 600 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί για νέους αγρότες, ενώ η πρόσκληση που τρέχει τώρα αφορά 410 εκατ. ευρώ. Για τη βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία και μελισσοκομία έχουν διατεθεί πάνω από 700 εκατ. ευρώ, με την τρέχουσα πρόσκληση να αφορά 288 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μεγάλα αρδευτικά έργα σε Θεσσαλία, Καλαμάτα και Κρήτη χρηματοδοτούνται με χρήματα από το ΥΔΩΡ 2.0 το οποίο αναμένεται να ενεργοποιήσει πόρους άνω των 4 δισ. ευρώ. Αυτές είναι πραγματικές παρεμβάσεις που διασφαλίζουν τη συνέχεια του πρωτογενούς τομέα».
Αναφορικά με τον ΕΛΓΑ και τις ζωονόσους, ο Υπουργός υπογράμμισε: «Μέσα σε ένα χρόνο, ο ΕΛΓΑ κατέβαλε 312 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 33.000 δικαιούχους. Επίσης, διαθέσαμε 397 εκατ. ευρώ για να κλείσουμε οφειλές προηγούμενης δεκαετίας, ενώ αυξήσαμε την αποζημίωση για κάθε ζώο που επλήγη από την πανώλη ή την ευλογιά στα 250 ευρώ, από τα 87 ευρώ που ήταν κατά την προ Danielεποχή. Αυτά είναι πρωτοφανείς παρεμβάσεις».
«Ελάτε να μετρηθούμε τουλάχιστον με κανόνες λογικής όχι πολιτικής εδώ δεν μιλάμε για πολιτική αυτή τη στιγμή εδώ μιλάμε για λογική», αντέτεινε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.