Το έλκος ξεραίνει τα δέντρα.
Άμεσες αποφάσεις που θα αποτρέψουν την εξαφάνιση των καστανεώνων στον Πάρνωνα και την ευρύτερη περιοχή, της Αρκαδίας και της Λακωνίας, όπου υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με παραγωγικές καστανιές, ζητούν οι καστανοπαραγωγοί.
Η συνολική έκταση του καστανοδάσους ξεπερνά τα 16.000 στρέμματα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας έχει το μεγαλύτερο κομμάτι αλλά σημαντικές εκτάσεις με ανάλογη παραγωγή υπάρχουν στην Τ.Κ. Κοσμά του Δήμου Ν. Κυνουρίας αλλά και σε Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Σπάρτης και Τρίπολης.
Οι οικογένειες που ασχολούνται με την καστανοκαλλιέργεια ξεπερνούν τις 1.100 και το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι για τις περισσότερες από αυτές, η καστανιά είναι μονοκαλλιέργεια και άρα ο σημαντικότερος οικονομικός πόρος για επιβίωση.
Το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισαν μέχρι σήμερα όλοι οι καστανοπαραγωγοί της χώρας ήταν η απειλή από την ασθένεια του έλκους της καστανιάς.
Με τους εμβολιασμούς που έχουν ήδη γίνει το χρονικό διάστημα από το 2006 έως το 2009, έχει κατ΄ αρχάς αντιμετωπισθεί ο μεγάλος κίνδυνος από τον μύκητα του έλκους της καστανιάς.
Όμως υπάρχουν και άλλα σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν και για το λόγο αυτό συντάχθηκε σχετικό υπομνήμα από τον πρόεδρο της Κοινότητας Καστάνιτσας, Θεόδωρο Πεφάνη.
Ο κ. Πεφάνης απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας Γιώργο Καμπύλη με πολλούς αποδέκτες και ζητά να ενώσει την φωνή του με τη δική τους, ώστε να γνωστοποιηθούν στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα στους καστανεώνες υπάρχουν χιλιάδες προσβεβλημένα δένδρα από το έλκος, μεγάλα σε ηλικία τα οποία δεν έχουν καμία ελπίδα να επανέλθουν αφού ξεραίνονται από την κορυφή προς την ρίζα και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η κοπή τους, η απομάκρυνσή τους και η αντικατάστασή τους.
Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι :
«Επιβάλλεται άμεσα η λήψη πολιτικής απόφασης για την ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα – ΕΣΠΑ – ενός ολοκληρωμένου πιλοτικού προγράμματος αναδιάρθρωσης της καστανοκαλλιέργειας για το Πάρνωνα και την ευρύτερη περιοχή βασισμένη στην πολύ υπεύθυνη προμελέτη του κ. Διαμαντή που υπολόγιζε το συνολικό κόστος στα 10.850.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά – αν και φαίνονται αρκετά – θα αποσβεσθούν σε μία επταετία από την αύξηση της παραγωγής και ταυτόχρονα θα αποτρέψει την εξαφάνιση των καστανεώνων».