Να δημιουργηθεί στη Λέσβο Διεθνές κέντρο ορνιθοπαρατήρησης και να καταστήσει ξανά το νησί σημείο αναφοράς διεθνώς στην παρατήρηση πουλιών
Να δημιουργηθεί στη Λέσβο Διεθνές κέντρο ορνιθοπαρατήρησης και να καταστήσει ξανά το νησί σημείο αναφοράς διεθνώς στην παρατήρηση πουλιών , στοχεύει η συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, που επισφραγίστηκε σήμερα με ένα μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο παραχωρήθηκε στο Μουσείο το κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στην Καλλονή για τα επόμενα πέντε χρόνια . Το μνημόνιο υπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης , ο πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσος Λέσβου Νίκος Σουλακέλλης και ο διευθυντής του Μουσείου Νίκος Ζούρος.
Η μεγάλη ποικιλία των βιοτόπων της Λέσβου, καθώς και η θέση της στην ανατολική Mεσόγειο την καθιστούν μοναδική ως προς την ποικιλία της ορνιθοπανίδας. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί στη Λέσβο πάνω από 300 είδη πουλιών πολλά από αυτά στον Κόλπο Καλλονής, «που παραμένει ανεκμετάλλευτος σε σχέση με τις δυνατότητες του» όπως είπε κατά τη διάρκεια υπογραφής σήμερα του μνημονίου ο Διευθυντής του Μουσείου Νίκος Ζούρος.
Στόχος είναι να είναι ανοιχτό και με πλούσιες δράσεις όλο το χρόνο το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, αλλά και να λειτουργήσει μία ιστοσελίδα με όλες τις πληροφορίες για την ορνιθοπαρατήρηση.
Ήδη ξεκινούν δράσεις για την προώθηση των δυνατοτήτων της Λέσβου σε αυτόν τον τομέα τόσο στο εξωτερικό, και κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη όπου υπάρχει ενδιαφέρον παρατηρητών πουλιών, αλλά και εντός της χώρας με την προώθηση της Λέσβου ως προορισμό σχολικών εκδρομών. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης «με χρηματοδότηση της Περιφέρειας το επόμενο διάστημα θα φιλοξενηθούν εκπαιδευτικοί απ΄ όλη τη χώρα για να ενημερωθούν για τις δυνατότητες σχολικών εκδρομών που δίνει η Λέσβος» για τα επόμενα φυσικά χρόνια, λόγω κορονοϊού.
«Το εγχείρημα αυτό απαιτεί συνέργιες σε πολλά επίπεδα και με πολλούς φορείς όπως το Δήμο Δυτικής Λέσβου και τους τουριστικούς παράγοντες όσο και με όσους δραστηριοποιούνται γύρω από τον κόλπο Καλλονής» είπε ο κύριος Ζούρος ο οποίος ανακοίνωσε ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και από ελληνικά πανεπιστήμια.
Τέλος ο κύριος Μουτζούρης πρότεινε να υπάρξει συνεργασία του Μουσείου με τη συνδρομή της Περιφέρειας και για τη συλλογή φυσικής ιστορίας και τις σεισμόπληκτες εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Αθηνών στη Βρίσα αλλά και με τη συλλογή φυσικής ιστορίας στο Μουσείο Μυτιληνιών στη Σάμο.