Τα μεγέθη του πληθυσμού των θηλαστικών, των πτηνών, των ψαριών, των αμφιβίων και των ερπετών σε όλο τον κόσμο έχουν σημειώσει μια ανησυχητική μέση πτώση 68% από το 1970
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου επικεντρώνεται στην αλλαγή του κλίματος και στα βήματα που απαιτούνται για τον περιορισμό του, μια άλλη κρίσιμη περιβαλλοντική πτυχή - αυτή της βιοποικιλότητας - αποτυγχάνει να πάρει την προσοχή που της αξίζει.
Ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών δείχνει ότι η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα επιδεινώνονται ραγδαία στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Αυτό υποδηλώνει ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της φύσης και της βιοποικιλότητας γίνεται πιο επείγουσα από ποτέ εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας όπως είναι σήμερα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια νέα στρατηγική για τη βιοποικιλότητα τον Ιούνιο, με ένα σχέδιο δράσης που στοχεύει να θέσει τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης στην πορεία προς την ανάκαμψη έως το 2030. Η Πράσινη Συμφωνία είναι επίσης ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει το πρώτο κλίμα ουδέτερο στον κόσμο ήπειρο έως το 2050 και να καταστήσει την οικονομία της ΕΕ βιώσιμη και φιλική προς τη φύση.
Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό, εκτός εάν ακολουθήσουν άλλες χώρες. Τα μεγέθη του πληθυσμού των θηλαστικών, των πτηνών, των ψαριών, των αμφιβίων και των ερπετών σε όλο τον κόσμο έχουν σημειώσει μια ανησυχητική μέση πτώση 68% από το 1970, σύμφωνα με το Living Planet Index.
Αυτή η Ειδική Έκθεση, που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας της ΕΕ, ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο η βιωσιμότητα και η βιοποικιλότητα πλησιάζουν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία, την Πολωνία και την Ισπανία.
Διαβάστε εδώ την έκθεση «Kaliakra: Μια βιτρίνα αναλφαβητισμού του περιβάλλοντος στη Βουλγαρία»