«Οι τεχνολογίες της ενέργειας των ωκεανών αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στο ενεργειακό σύστημα και τη βιομηχανία της Ευρώπης από το 2030», αναφέρει η Επιτροπή
Ενώ επικεντρώνεται κυρίως στην αιολική ενέργεια, η επερχόμενη υπεράκτια ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιδιώκει επίσης να ενισχύσει άλλες πηγές ενέργειας των ωκεανών, όπως τα κύματα και τα παλιρροιακά.
Οι φιλοδοξίες της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ για τις ενέργειες των ωκεανών - κυρίως κυματικές και παλιρροιακές - εκτίθενται σε ένα σχέδιο στρατηγικής της ΕΕ για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που πρόκειται να δημοσιευθεί την Πέμπτη (19 Νοεμβρίου).
«Οι τεχνολογίες της ενέργειας των ωκεανών αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στο ενεργειακό σύστημα και τη βιομηχανία της Ευρώπης από το 2030», αναφέρει η Επιτροπή.
Οι παλίρροιες και τα κύματα είναι πιο προβλέψιμα από τον άνεμο και τον ήλιο. Ως εκ τούτου, οι ενέργειες των ωκεανών θεωρούνται «διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποκανονισμό των νησιών της ΕΕ» και στη σταθεροποίηση του ηλεκτρικού δικτύου, το οποίο υφίσταται αυξανόμενη πίεση από την αύξηση των μεριδίων μεταβλητής αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Ωστόσο, δεν έχει επικρατήσει καμία τεχνολογία ενέργειας των ωκεανών αυτή τη στιγμή, σημειώνει το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, λέγοντας ότι «απαιτείται σημαντική μείωση του κόστους για τις τεχνολογίες παλιρροιακής και κυματικής ενέργειας για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους στο ενεργειακό μείγμα».
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Επιτροπή δεν έχει φιλοδοξίες για κύμα και παλιρροϊκά.
Ο στόχος, που διατυπώνεται στο σχέδιο στρατηγικής, είναι να επιτευχθούν εγκατεστημένες χωρητικότητα 60 gigawatt (GW) για υπεράκτια αιολική ενέργεια και 1-3 GW για την ενέργεια των ωκεανών έως το 2030, ανοίγοντας το δρόμο για μεγαλύτερη αύξηση στα 300 και 60 GW, αντίστοιχα, έως το 2050.
Στοχεύοντας σε 60 GW ωκεανικής ενέργειας έως το 2050 «σημαίνει μια τεράστια αλλαγή κλίμακας για τον κλάδο σε λιγότερο από 30 χρόνια, με ταχύτητα που δεν έχει καμία ισοδύναμη με άλλες ενεργειακές τεχνολογίες στο παρελθόν», παραδέχεται η Επιτροπή.
Συνολικά, η υπεράκτια ανανεώσιμη ικανότητα θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί 25 φορές έως το 2050 για να επιτευχθεί ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας του μπλοκ. Αυτό μεταφράζεται σε μια επένδυση που εκτιμάται σε 789 δισεκατομμύρια ευρώ, επισημαίνει η Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας ότι πρόκειται για «έναν πολύ δύσκολο ορίζοντα».