Η χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να σταματήσει έως το 2038
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη (25 Νοεμβρίου) έβαλε πράσινο φως σε ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι φορείς εκμετάλλευσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με σκληρό άνθρακα στη Γερμανία θα πληρώνονται για να κλείσουν τους σταθμούς τους νωρίτερα μετά την επιταχυνόμενη έξοδο από τη χώρα.
«Η σταδιακή κατάργηση των μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα συμβάλλει καθοριστικά στον μετασχηματισμό σε μια ουδέτερη από το κλίμα οικονομία, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager.
«Τα σχέδια της Γερμανίας να παράσχουν κίνητρα για πρόωρο κλείσιμο τέτοιων εγκαταστάσεων και να αποζημιώσουν τις επιχειρήσεις που εγκαταλείπουν την αγορά νωρίς μέσω ανταγωνιστικών διαγωνισμών είναι σύμφωνες με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο για την κατάργηση του άνθρακα, που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να σταματήσει έως το 2038.
Ο νόμος για την κατάργηση του άνθρακα περιλαμβάνει μια υψηλότερη μέγιστη τιμή για δημοπρασίες στις οποίες οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να υποβάλουν προσφορές για αποζημίωση για το κλείσιμο των εργοστασίων άνθρακα. Συνολικά, οι φορείς εκμετάλλευσης θα λάβουν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 4,35 δισ. Ευρώ.
Ο γερμανικός ρυθμιστής ενέργειας θα δημοσιεύσει επτά προσφορές μεταξύ του 2020 και του 2023, για το κλείσιμο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με σκληρό άνθρακα και λιγνίτη (κάτω των 150 MW) που θα πραγματοποιούνται ετησίως έως το 2026, ανέφερε η Επιτροπή.
Οι νικητές των προσφορών θα καθοριστούν από τον ρυθμιστή ενέργειας βάσει διαφανών κριτηρίων επιλογής, πρόσθεσε η εκτελεστική αρχή της ΕΕ, λέγοντας ότι ο μηχανισμός «θα πρέπει να επιτρέψει στη Γερμανία να εξαλείψει την υψηλότερη ποσότητα εκπομπών CO2 από την αγορά στο χαμηλότερο κόστος», αποφεύγοντας το κλείσιμο των σταθμών παραγωγής ενέργειας που κρίνεται απαραίτητο για τη σταθερότητα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
«Οι ανταγωνιστικοί διαγωνισμοί είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να διασφαλιστεί ότι η αποζημίωση διατηρείται στο ελάχιστο απαραίτητο και τελικά για να αποφευχθεί η αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ», δήλωσε ο Vestager.
Μέχρι το 2038, οι περιοχές άνθρακα στη Γερμανία θα είναι επιλέξιμες να λάβουν ομοσπονδιακή ενίσχυση 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για να τους βοηθήσουν να αναδιαρθρώσουν. Μια νεοσυσταθείσα επιτροπή θα εξασφαλίσει δίκαιη κατανομή κεφαλαίων στις χώρες παραγωγής άνθρακα της Σαξονίας, της Σαξονίας-Άνχαλτ, του Βρανδεμβούργου και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες των διαρθρωτικών ενισχύσεων ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που προσφέρθηκαν ως αποζημίωση στους φορείς εκμετάλλευσης άνθρακα, επικαλούμενη διαδικαστικά θέματα.