EEAA: Νέα περίοδος για την ανακύκλωση

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της ΕΕΑΑ οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη συμβληθεί, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της νομικής και οικονομικής υποχρέωσης για την ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα

Αντλώντας ορμή από τη συνεχή επέκταση των συμβάσεων για 5η διαδοχική χρονιά με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεράσει πλέον τις 2.800επιχειρήσεις, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης εισέρχεται σε μία νέα περίοδο μετά την συμπλήρωση 18 χρόνων λειτουργίας της ως το εθνικό αδειοδοτημένο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης για τα Απόβλητα Συσκευασιών.

Η ανακύκλωση και η προώθηση της κυκλικής οικονομίας συνιστά βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Και τούτο προκειμένου να διασφαλίσει την επίτευξη των στόχων που θέτει η Ε.Ε. στο εν λόγω πεδίο, αλλά και για να αξιοποιήσει, μέσω αυτών των στόχων, το νέο πακέτο κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΕΑΑ δρομολογεί πρόσθετες επενδύσεις και εξοπλισμό για την ανακύκλωση στη χώρα μας. Ταυτόχρονα το νέο σχέδιο "διασφαλίζει ότι την ερχόμενη εξαετία οι πόροι για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων που θα συνεισφέρουν η βιομηχανία και το εμπόριο, θα προωθήσουν ενεργά την ευαισθητοποίηση των πολιτών και θα ενισχύσουν και διευρύνουν αποτελεσματικά τον εξοπλισμό συλλογής των ΟΤΑ" αναφέρει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης προλογίζοντας τον Ετήσιο Απολογισμό της ΕΕΑΑ για το 2019.

Στην ίδια έκδοση επισημαίνεται πως οι ποσότητες που αξιοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος από το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΕΕΑΑ ανέρχονται σε 553 χιλιάδες τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περισσότερα από 360 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις σε κάδους, οχήματα, Κέντρα Διαλογής, και για δαπάνες που σχετίζονται με τη λειτουργία των έργων.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της ΕΕΑΑ οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη συμβληθεί, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της νομικής και οικονομικής υποχρέωσης για την ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα. 

Η πορεία των υπογεγραμμένων συμβάσεων είναι σταθερά ανοδική από  την ίδρυση του Συστήματος το 2003. Στο τέλος του προηγούμενου χρόνου το σύνολο των επιχειρήσεων που είχαν υπογράψει Σύμβαση Συνεργασίας με το Σύστημα ήταν 2.586 ενώ σήμερα ανέρχονται σε 2.810.


 

Σε σχέση με το μέγεθος της εισφοράς ανά κλάδο, σταθερά υπερτερούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα και στα ποτά. Περίπου το 60% των εισφορών προέρχεται από τους εν λόγω κλάδους. Αναλυτικά, από τα τρόφιμα προέρχεται το 36%των εισφορών και από τον κλάδο ποτά (αλκοολούχα και μη) το 28%. 

Ακολουθούν τα απορρυπαντικά, τα καλλυντικά και τα φάρμακα αλλά και ο ιατρικός εξοπλισμός με 19%. Τα χημικά και τα δομικά υλικά συνιστούν το 8% των εσόδων, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και τα ανταλλακτικά οχημάτων και μηχανημάτων το 7%, ενώ οι κλάδοι ένδυση, υπόδηση, παιχνίδια  και εκδόσεις το 2%.

Το 2019 οι συμβεβλημένες με το σύστημα επιχειρήσεις, διέθεσαν περίπου 403.000 τόνους υλικών συσκευασίας στην αγορά. Οι συσκευασίες από χαρτί και χαρτόνι είχαν βάρος 149 χιλιάδων τόνων, από πλαστικό 107 χιλιάδων τόνων (μαζί με τις σακούλες μεταφοράς), από αλουμίνιο 17 χιλιάδων τόνων και από ξύλο 20 χιλιάδων τόνων.

capital.gr