Ο υδροβιότοπος του Καμάργκ, στη νότια Γαλλία, είναι διάσημος για τη βιοποικιλότητά του, και κυρίως, για τα χιλιάδες φλαμίνγκο που φιλοξενεί.
Ο υδροβιότοπος του Καμάργκ, στη νότια Γαλλία, είναι διάσημος για τη βιοποικιλότητά του, και κυρίως, για τα χιλιάδες φλαμίνγκο που φιλοξενεί.
Η κλιματική αλλαγή απειλεί απειλεί με διάβρωση το Δέλτα του ποταμού Ροδανού και τα αποδημητικά πουλιά θα είναι ίσως οι μόνοι επιζώντες της καταστροφής.
Οι κάτοικοι της περιοχής, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, βλέπουν ήδη τα πρώτα σημάδια.
«Εδώ και 3-4 δεκαετίες, οι παραλίες συρρικνώθηκαν, εμφανίστηκαν βράχια και μειώθηκε η αμμουδιά. Τώρα έχουμε 3 με 4 μέρες χιονόπτωσης κάθε χρόνο, ενώ παλιότερα δεν βλέπαμε ποτέ χιόνι», εξηγεί η Ελέν Φερουλό που ζει στο Σεν-Μαρί-ντε-λα-Μερ.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες αλλαγές στο οικοσύστημα του Καμάργκ. Οι παλίρροιες θα επηρεάσουν την παραγωγή άλατος, το γρασίδι, αλλά τις ιδιότητες του ρυζιού Καμάργκ, που είναι γνωστό για το κόκκινο χρώμα και την ξεχωριστή γεύση του.
«Είδαμε πολλές επιπτώσεις από την στάθμη της θάλασσας και την αλατότητα του χώματος, η οποία μειώνει το γρασίδι. Άρα πέφτει η ποιότητα του βοσκότοπου και πρέπει να ταΐσουμε τα ζώα με πολύ περισσότερο άχυρο. Και αυτό μας δυσκολεύει πολύ οικονομικά», λέει η Ορελί Ρεϊνάρ της οικογένειας Ρεϊνάρ, που εκτρέφει ταύρους στο Καμάργκ από το 1904.
Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει αδιάκοπα και τα τεχνητά εμπόδια που προστατεύουν αυτή τη στιγμή την ακτή δεν θα αντέξουν.