Οι επικαιροποιημένοι στόχοι μείωσης των εκπομπών για τα κράτη μέλη κυμαίνονται από -10 % έως -50 % σε σύγκριση με το 2005.
Στους τομείς που τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από 29 % σε 40 % έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005, περιλαμβάνεται η Γεωργία, όπως αναφέρεται στην προσωρινή συμφωνία στην οποία κατέληξαν πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η συμφωνία αναμένεται να λάβει να εγκριθεί προσεχώς οριστικά και να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ως εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε τη νύχτα της 8ης Νοεμβρίου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ώστε να γίνουν πιο φιλόδοξοι οι στόχοι του κανονισμού της ΕΕ για τον επιμερισμό των προσπαθειών (ESR). Η εν λόγω συμφωνία καθορίζει δεσμευτικούς ετήσιους στόχους για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου για τα κράτη μέλη σε τομείς που δεν περιλαμβάνονται επί του παρόντος στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ της ΕΕ). Η συμφωνία διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την πρόταση της Επιτροπής για ενίσχυση του στόχου μείωσης των εκπομπών για τους εν λόγω τομείς από 29 % σε 40 % έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.
Οι επικαιροποιημένοι στόχοι μείωσης των εκπομπών για τα κράτη μέλη κυμαίνονται από -10 % έως -50 % σε σύγκριση με το 2005 και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω σύγκλιση των κατά κεφαλήν εκπομπών των κρατών μελών το 2030. Οι τομείς που καλύπτονται από τον κανονισμό για τον επιμερισμό των προσπαθειών είναι τα κτίρια, η γεωργία, τα απόβλητα, οι μικρές βιομηχανίες και οι μεταφορές Παραδείγματα πιθανών μέτρων που μπορούν να λάβουν τα κράτη μέλη για τη μείωση των εκπομπών και την επίτευξη των στόχων τους είναι τα εξής: προώθηση των δημόσιων μεταφορών· μέτρα για την ανακαίνιση κτιρίων· αποδοτικότερα συστήματα θέρμανσης και ψύξης· και πιο φιλικές προς το κλίμα γεωργικές πρακτικές.
Η συμφωνία αυτή αποτελεί το τελευταίο βήμα στην έγκριση της νομοθετικής δέσμης για την προσαρμογή στον στόχο του 55 % («Fit for 55») της Επιτροπής με στόχο την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μετά την πρόσφατη συμφωνία για τον τερματισμό της πώλησης νέων αυτοκινήτων που εκπέμπουν CO2 στην Ευρώπη έως το 2035. Με την COP27 σε πλήρη εξέλιξη, η συμφωνία αυτή δείχνει και πάλι ότι η ΕΕ υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για το κλίμα, προχωρώντας σε συγκεκριμένες ενέργειες. Στο πλαίσιο του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, δείχνει επίσης ότι η ΕΕ δεν υστερεί στην πράσινη μετάβασή της, αλλά μάλλον επιταχύνει τις προσπάθειες για να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050.