Ποιες είναι οι χώρες του κόσμου με τις μεγαλύτερες εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα
Η κτηνοτροφική παραγωγή εκπέμπει περίπου 6,2 Mt διοξειδίου του άνθρακα ετησίως (GtCO2e), δηλαδή μόνο το 12% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) από το 2015.
Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει όχι μόνο το ζωικό κεφάλαιο παραγωγής αλλά και την αλλαγή στη χρήση γης που σχετίζεται με ζωοτροφές, μεταφορά και παραγωγή εισροών. Μεταξύ των εκπομπών που παράγονται από το παγκόσμιο σύστημα αγροδιατροφής, οι οποίες ανέρχονται σε 16 GtCO2e, η κτηνοτροφία αντιπροσωπεύει περίπου το 40%.
Ο FAO έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο εργαλείο, γνωστό ως GLEAM, για την περιβαλλοντική αξιολόγηση της παγκόσμιας κτηνοτροφίας. Μας επιτρέπει να γνωρίζουμε τις εκπομπές ένα τύπο αερίων θερμοκηπίου (CO2, μεθάνιο, οξείδιο του αζώτου), ανά είδος, ανά είδος προϊόντος (κρέας, αυγά ή γάλα), ανά τύπο παραγωγής (βοσκότοπος, κτηνοτροφία) και ανά περιοχή του κόσμου.
Μερικά από μερικά αξιοσημείωτα στοιχεία είναι ότι το βόειο κρέας (f συμπεριλαμβανομένων του κρέατος και του γάλακτος) συνεισφέρει περίπου 3,8 GtCO2e ετησίως, δηλαδή το 62% του συνολικού ζωικού κεφαλαίου, ενώ το 14% αποδίδεται στους χοίρους, το 9% στα κοτόπουλα, το 8% στα βουβάλια και το 7% στα μικρά μηρυκαστικά.
Ανα προΐόν, η παραγωγή κρέατος ευθύνεται για τα 2/3 των εκπομπών, ενώ το 30% αντιστοιχεί στο γάλα και το υπόλοιπο και το υπόλοιπο στα αυγά.
Σε ποιες περιοχές συμβαίνουν περισσότερες εκπομπές
Στο παρακάτω γράφημα, που προέρχεται από την οικονομική GLEAM, συγκρίνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μεταξύ 4 περιοχών (f Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική) από τα διάφορα είδη σε όλα τα συστήματα παραγωγής. Στην περίπτωση των μηρυκαστικών, ελήφθη υπόψη το κρέας και το γάλα. Στα πουλερικά το κρέας και τα αυγά.
Όπως φαίνεται, σε γενικές γραμμές, η Ευρώπη βρίσκεται πολύ πίσω από την Αμερική και την Ασία σε εκπομπές. Ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έπρεπε να σκεφτεί ότι αντί να απαιτεί συνεχώς περιορισμούς στην κοινοτική κτηνοτροφία για τη μείωση των εκπομπών, θα έπρεπε να απαιτεί από αυτά τα ζωικά προϊόντα από τρίτες χώρες, ώστε να αναγκαστούν να μειώσουν τις εκπομπές τους και να ωφελήσουν ολόκληρο τον πλανήτη. Όπως τονίζεται «το περιβάλλον πρέπει να το δούμε σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι περιφερειακά».
Δεύτερο γράφημα συγκρίνει τις εκπομπές βοείου κρέατος μεταξύ 4 ή υποπεριοχών (Ευρώπη, βόρεια Αμερική, νότια Αμερική και νοτιοανατολική Ασία). Όπως φαίνεται οι εκπομπές στη νότια Αμερική είναι υπερδιπλάσια από αυτές στην Ευρώπη.