Θ.Πετράκος:συρρίκνωση του αγροτικού τομέα της χώρας στο μόλις 4% του ΑΕΠ

Η κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας είναι δραματική λόγω των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών αλλά και της πλήρους έλλειψης εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδας, εδώ και δεκαετίες.

Το γνωρίζετε εσείς, καλύτερα από τον καθένα άλλωστε.

 Η συρρίκνωση του αγροτικού τομέα της χώρας στο μόλις 4% του ΑΕΠ με κατά ¼ συρρίκνωση των καλλιεργήσιμων γαιών οδήγησε στην μείωση των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα του ενεργού πληθυσμού στο κάτω του 10%. Παράλληλα το έλλειμμα αγροτικών συναλλαγών, μόνο την τελευταία διετία, έφθασε στα 4 δις!

Μόνο την τελευταία 4ετία, το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 20%
 Το μέλλον για τους αγρότες του νομού μας είναι πιο δύσκολο με τη νέα ΚΑΠ διότι θα μειωθεί το εισόδημα τους λόγω μείωσης των επιδοτήσεων.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της  κυβέρνησης είναι το χάρισμα της ΑΤΕ,  στην Τράπεζα Πειραιώς με συνέπεια να μην υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη.

Ο Τραπεζικός όμιλος της Πειραιώς, μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων, όπως η συμβολαιακή γεωργία, θέλει να αποκτήσει ρόλο καθοριστικό, να γίνει ο τραπεζικός κρίκος-διαμεσολαβητής, ανάμεσα στην παραγωγή και στα αγροτοδιατροφικά μονοπώλια, να ελέγξει το αγροτοδιατροφικό τομέα της χώρας. Η επικράτηση αυτού του νέου συστήματος, της συμβολαιακής γεωργίας, συνιστά απόλυτη εξάρτηση από τα μονοπώλια. και ο εγκλωβισμένος παραγωγός, δεν θα έχει άλλη επιλογή, θα υποκύπτει απλώς στους όρους της Τράπεζας Πειραιώς και τις τιμές που θα δίνει.

Την ίδια στιγμή η διατήρηση του αντισυνεταιριστικού νόμου Σκανδαλίδη οδηγεί τους ήδη απαξιωμένους συνεταιρισμούς στην πλήρη διάλυση και ξεπούλημα. Είναι γνωστή η εκχώρηση της πρώην ΕΑΣ Μεσσηνίας για 20 χρόνια σε ιδιώτες.

Οι μνημονιακές πολιτικές όξυναν τα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού τομέα τα οποία επιγραμματικά είναι:
-    Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής
Η εκτίναξη ιδιαίτερα του ενεργειακού κόστους, που μόνο για τη φυτική παραγωγή ξεπερνά το 60% του συνολικού κόστους.
-    Το εντεινόμενο άνοιγμα της ψαλίδας παραγωγού-καταναλωτή λόγω ασυδοσίας των καρτέλ, της κυριαρχίας των πολυεθνικών αλυσίδων super-market και τις αθρόες ελληνοποιήσεις προϊόντων
-    Η υπερχρέωση των αγροτών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων
-    Η υψηλή εξάρτηση από τις κοινοτικές επιδοτήσεις
-    Η άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή της κυβέρνησης μέσω και του ΕΝΦΙΑ, που βαπτίζει τα χωράφια σε χρυσοφόρα οικόπεδα
-    Η περαιτέρω γήρανση του αγροτικού κόσμου
-    Οι συνέπειες που προκύπτουν από το εμπάργκο της Ρωσικής κυβέρνησης στα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ
Επιπλέον, στο διεθνές περιβάλλον, στα χνάρια της συμφωνίας της ΕΕ με τον Καναδά, η Διατλαντική Συμφωνία ΤΤΙΡ με τις ΗΠΑ θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την προστασία προϊόντων τεράστιας σημασίας για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, όπως οι ελιές Καλαμάτας, η φέτα και το ελαιόλαδο. Επισημαίνω εδώ την παθητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις αυτές, που ούτε καν διανοείται να χαλάσει την εικόνα του «καλού μαθητή της ΕΕ», για να υπερασπίσει έστω τα στοιχειώδη για την προστασία των ελλήνων παραγωγών και τα εθνικά της συμφέροντα.
Ταυτόχρονα, η άκριτη και αβασάνιστη εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, καθώς και η αποδοχή των προτάσεων της έκθεσης McKinsey από την κυβέρνηση, για συγκεντροποίηση της παραγωγής, θα αποτελειώσουν την οικογενειακή γεωργία, προς όφελος φυσικά των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
Από την πρώτη μέρα της εκλογής μου  σε  συνεργασία με τον Βαγγέλη τον Αποστόλου, τον υπεύθυνο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτικό τομέα, αλλά και τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος, προσπάθησα να αναδείξω, με ερωτήσεις, με παρεμβάσεις στην Ολομέλεια και την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, τα δίκαια αιτήματα των Μεσσήνιων αγροτών, αλλά και τα γενικότερα τεράστια θέματα που ενέκυψαν συνολικά στον αγροτικό τομέα της χώρας μας, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών επιλογών της κυβέρνησης. Στόχος μας ήταν πάντα η ανάδειξη και η επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα και των αγροτών.
 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
Συνοψίζοντας  θα μπορούσα να αναφέρω τη διεκδίκηση:
-    αποζημιώσεων από διάφορες καταστροφές, ιδιαίτερα για τους ελαιοπαραγωγούς και τους σταφιδοπαραγωγούς της Μεσσηνίας, πατατοπαραγωγούς
-    της έγκαιρης και στο σύνολό τους καταβολής των ενισχύσεων, των επιστροφών ΦΠΑ, κλπ
-    Την υπεράσπιση του αγροτικού κόσμου από τη φοροεπιδρομή, τις αυξήσεις ρεύματος, κλπ, που επέβαλλε η κυβέρνηση
-    Την έλλειψη ρευστότητας στον αγροτικό τομέα, απόρροια και του ξεπουλήματος της ΑΤΕ και τον πονηρό ρόλο που ανέλαβε η Τράπεζα Πειραιώς
-    θέματα υπέρ των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του ΟΓΑ
-    την ολοκλήρωση του Φιλιατρινού φράγματος
-    το ξεπούλημα της ΕΑΣ Μεσσηνίας
-    επίλυση προβλημάτων κτηνοτροφίας (φορολόγηση στάβλων και κτισμάτων, ανεπάρκεια στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο καταρροϊκός πυρετός, μειωμένες εξισωτικές, νομοσχέδιο για ζωοτροφές, κλπ)
-    θέματα ευρύτερης σημασίας, για την αγροτική και εθνική οικονομία της χώρας μας, όπως η προστασία των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ (φέτα, ελιά Καλαμών, ελαιόλαδο) στις διμερείς συμφωνίες της ΕΕ με τον Καναδά και τις ΗΠΑ, οι επιπτώσεις από την Έκθεση του ΟΟΣΑ και την Έκθεση McKinsey
-    την ανάγκη προστασίας προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, η ελιά Καλαμάτας, η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα, σύκα κλπ.

Παρά τον καθημερινό μας αγώνα στη Βουλή, προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, για να ανοίξει ο δρόμος για την παραγωγική ανασυγκρότηση και να υλοποιηθούν οι αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις είναι η ανατροπή της μνημονιακής συγκυβέρνησης η ανάδειξη της κυβέρνησης του  ΣΥΡΙΖΑ και η κατάργηση των Μνημονίων αλλά και των μνημονιακών μέτρων.  

Ως ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε για έναν συνολικό εθνικό σχεδιασμό. Η αντιστροφή αυτής της κατάστασης δεν είναι εύκολη υπόθεση.