Ο Β.Αποστόλου και ο Π. Σγουρίδης στο ΥΠΑΑΤ

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει νέος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Παναγιώτης Σγουρίδης, βουλευτής Ξάνθης των ΑΝΕΛ, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 

Βαγγέλης Αποστόλου


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Παπάδες Εύβοιας. Σπούδασε Δασολογία στο Α.Π.Θ. Εργάστηκε επί μακρόν στον ιδιωτικό τομέα και την Αγροτική Τράπεζα. Ζει στη Χαλκίδα, είναι παντρεμένος με τη Ζωή Κεμανέ και έχει δυο κόρες.
Διετέλεσε Βουλευτής Εύβοιας του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου την περίοδο 1996-2000. Ως Βουλευτής ήταν μέλος δύο Διαρκών Επιτροπών της Βουλής, της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με έντονη δραστηριότητά τόσο στο νομοθετικό έργο όσο και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. 
Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ από το 2004 έως το 2010 και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής από το 1998 ως τo 2013. Ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας είχε το συντονισμό των θεμάτων Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης του κόμματος και κατόπιν των θεμάτων Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής. 
Επανεκλέχτηκε βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στις εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου 2012.
Συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 
Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή. 
Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.
Εκλέχτηκε Περιφερειακός Σύμβουλος ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στις εκλογές το 2014.

Παναγιώτης Σγουρίδης


1950: Γεννήθηκε ο Παναγιώτης Σγουρίδης στην Ξάνθη. Καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας του πρόσφυγας με σταθμό και συγγένεια στην Μαρώνεια Ροδόπης. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές στην Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε τις Πανεπιστημιακές του Σπουδές στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφοιτώντας με την ειδικότητα του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού.

Αμέσως μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, εντάσσεται στο ΠΑΣΟΚ Ξάνθης.

Τριάντα τέσσερα χρόνια δράσης.

Εξελέγη αντιπρόσωπος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Εξελέγη μέλος του Δ.Σ. «Ασπίδας» Ξάνθης. Με ενεργό συμμετοχή στον αθλητισμό, ενδιαφέρεται μέχρι και σήμερα ζωηρά για τα ζητήματα που άπτονται του Αθλητισμού και της Νεολαίας.

1982: Εκλέγεται για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης και επανεκλέγεται το 1986.

1986 -1987: Τοποθετείται πρόεδρος του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ξάνθης. Από τη θέση του προέδρου αγωνίστηκε δυναμικά και συνέβαλε αποφασιστικά στην δημιουργία του νέου σύγχρονου νοσοκομείου του Νομού.

1989: Εκλέγεται Βουλευτής του Νομού και επανεκλέγεται συνεχώς μέχρι το 2009. Τη μη επανεκλογή του το Οκτώβριο του 2009 την αποφάσισαν κάποια κέντρα και όχι ο λαός. Δες τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών.

1993-1996: Αναλαμβάνει καθήκοντα Γ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

1996 – 2004: Άσκησε με επιτυχία, για οκτώ συνεχή χρόνια, τα καθήκοντα του Β΄ αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Υπήρξε ο ουσιαστικός εμπνευστής για την σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης και ο κύριος συντελεστής στην έκδοση του ομόφωνου πορίσματός της. Συμμετείχε στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την εξέταση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας, με ουσιαστικές προτάσεις και αποφασιστική συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.

Συμμετείχε στην Διακομματική Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού με ουσιαστικές προτάσεις. Καρπός της επιτροπής αυτής υπήρξε η θεσμοθέτηση Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και η συνέχισή της με μόνιμη ειδική διακομματική επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, που σήμερα επισήμως ονομάζεται Ομογενειακός.

Ταξίδεψε πολλές φορές στο εξωτερικό για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων και την ισχυροποίηση της Ομογένειας. Συνετέλεσε τα μέγιστα στην ίδρυση της Παγκόσμιας Κοινοβουλευτικής Ένωσης των ελληνικής καταγωγής βουλευτών. Δηλαδή εθνικών βουλευτών, ομοσπονδιακών γερουσιαστών και βουλευτών, ευρωβουλευτών, πολιτειακών βουλευτών και γερουσιαστών που σε όλο τον κόσμο αριθμούν περί τους 130 έως 170.

Το 2002 εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Θράκης Προβληματισμοί στο κατώφλι του 21ου αιώνα». Στο βιβλίο του προβάλλει τη Θράκη του χθες και του σήμερα και απαντάει στα προβλήματα του αύριο.

Θράκης Προβληματισμοί


Το 2007 εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Πολιτικό Δεκάπρακτο, ιστορίες από την καθημερινή ζωή». Στο βιβλίο η σκληρά εργαζόμενη ελληνική οικογένεια, απαλλαγμένη από τα μεγάλα στρέφεται στα μικρά προβλήματα που συνθέτουν την καθημερινότητα των Ελλήνων. Η Αριστερά των μεγάλων οραμάτων και αγώνων απαντάει σήμερα στα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας.

Πολιτικό Δεκάπρακτο


Από το 2004 εως το 2009 ως βουλευτής της αντιπολίτευσης άσκησε με σοβαρό και εποικοδομητικό λόγο, κριτική στην κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Υπεύθυνος του τομέα τουρισμού και μέλος του τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειπε να ασχολείται και με τα ιδιαίτερα προβλήματα του νομού, όντας κοντά στους πολίτες και τους φορείς του τόπου.

Σήμερα προς το παρόν αρθρογραφεί σε διάφορες εφημερίδες τοπικές και αθηναϊκές και ασχολείται με την φροντίδα των αμπελιών του και την παραγωγή και διάθεση του τοπικού οίνου Αβδήρων του κτήματος Σγουρίδη. Επί πλέον δηλώνει παρών βάση των αρχών που ο Max Weber έθεσε για τους πολιτικούς, που αγαπούν τον εαυτό τους μόνο όταν προσφέρουν για τους άλλους.