Δεν κατονομάζονται τα «συμφέροντα» που επέβαλαν την «εργαλειοθήκη»


Απάντηση από το γραφείο του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα έλαβε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή σχετικά με τις πρωτοφανείς καταγγελίες στις οποίες είχε προβεί ο πρωθυπουργός, από του βήματος της βουλής, για «υποκλοπή της σφραγίδας του ΟΟΣΑ στην περιβόητη εργαλειοθήκη». Στην απάντηση, που υπογράφει ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, δεν κατονομάζονται τα οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται -σύμφωνα με τις καταγγελίες του πρωθυπουργού- πίσω από την «πλαστογραφία».

Υπενθυμίζεται ότι για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ –με την επίκληση της οποίας ψηφίσθηκε και η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος που προκάλεσε την παραίτηση του κ. Χαρακόπουλου από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης-  ο κ. Τσίπρας ανέφερε αυτολεξεί, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις 18 Μαρτίου 2015, ότι «δεν είχε καμία σχέση με τον ΟΟΣΑ, αλλά ήταν εφεύρημα της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης, που έβαλε υποκλέπτοντας τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ, για να περάσει ρυθμίσεις που ευνοούσαν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα στον τόπο μας. Ήταν η εργαλειοθήκη του κ. Χατζηδάκη και όχι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ».

Στο ερώτημα εάν ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ κ. Άνχελ Γκουρία συμμερίζεται τις καταγγελίες του κ. Τσίπρα, παρατίθενται εκτενή αποσπάσματα των δηλώσεων που ακολούθησαν την συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον κ. Γκουρία. Σύμφωνα με τον κ. Παππά «από τις δηλώσεις του κ. Γκουρία προκύπτει σαφώς το πολιτικό συμπέρασμα ότι οι δράσεις της “εργαλειοθήκης” διαμορφώθηκαν με βάση σαφείς και συγκεκριμένες επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης, που είχαν ως στόχο όχι την ανάπτυξη, αλλά την άμεση εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Τέτοια είναι η περίπτωση της διάταξης που διευκόλυνε την ενίσχυση των εισαγωγών γάλακτος σε βάρος της εγχώριας γαλακτοπαραγωγής».

Τέλος, στην ερώτηση εάν η κυβέρνησή προτίθεται να επανεξετάσει την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, ο κ. Παππάς παραπέμπει στον αρμόδιο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, στον οποίο κοινοποιήθηκε «με την παράκληση να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες».