«Οι αντιδράσεις στις παρεμβάσεις μας στα όργανα και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για “το ζήτημα της φέτας” είναι έως τώρα ιδιαίτερα θετικές. Δυστυχώς, όμως, σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι παντελώς απούσα η κυβέρνηση, κάτι που αποδεικνύει, και σε αυτήν την περίπτωση, την κραυγαλέα ανεπάρκεια και ανικανότητα των δυνάμεων του λαϊκισμού και της δημαγωγίας να διαχειριστούν τα σοβαρά προβλήματα τη χώρας και της οικονομίας». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση που έλαβε από το γραφείο του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στην επιστολή που του είχε στείλει για τις επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα από την επικείμενη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, γνωστή ως Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ).
Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαιώνει τον κ. Χαρακόπουλο ότι «η επιστολή σας έχει διαβιβασθεί στο μέλος της Επιτροπής που είναι αρμόδιο για το εμπόριο, την κα Cecilia Malmstrom. Η κα Malmstrom εξετάζει τα σημεία που θέσατε και θα σας απαντήσει σύντομα». Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέπτυσσε τα οξύτατα προβλήματα που θα προκύψουν από την κατάργηση των γεωγραφικών προσδιορισμών στα προϊόντα ΠΟΠ -κάτι που ζητά μετ’ επιτάσεως η αμερικανική πλευρά- και ιδιαιτέρως στην ελληνική κτηνοτροφία και στη φέτα, καθώς θα επιτραπεί η πώληση αμερικανικών τυριών με την ονομασία «φέτα», που ουδεμία σχέση έχουν με την ελληνική παραδοσιακή φέτα.
Ήδη, υπέρ της ελληνικής θέσης έχει ταχθεί, με απάντησή του στο Θεσσαλό πολιτικό, ο πρόεδρος της Ομάδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο ευρωκοινοβούλιο, κ. Manfred Weber, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι συμμερίζεται πλήρως την άποψη ότι «τα ευρωπαϊκά πρότυπα και κανόνες δεν πρέπει να υπονομευθούν από το TTIP. Αυτή ήταν και θα συνεχίσει να είναι η θέση της Ομάδος του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Ο κ. Χαρακόπουλος στη δήλωσή του επισημαίνει, ακόμη, ότι «ελληνική κτηνοτροφία απειλείται σοβαρά από τις δυσμενείς εξελίξεις στο πλαίσιο της επικείμενης συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ, που θα επιτρέψουν τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές στην Ευρώπη τυριών με την ονομασία “φέτα”, αλλά και από την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, που “πέτυχε” η κυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου, και η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η Ελλάδα με γάλα δυτικής Ευρώπης. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, μόνο με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες, με παρεμβάσεις στα κέντρα των αποφάσεων, με τη δημιουργία κατάλληλων συμμαχιών, αλλά και με την κινητοποίηση των ίδιων των παραγωγών και των φορέων τους μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα».