Στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε τόσο στο ελληνικό κοινοβούλιο όσο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την προστασία των ΠΟΠ, την αποτροπή έλευσης στην ΕΕ μεταλλαγμένων προϊόντων και τη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία TTIP της ΕΕ με τις ΗΠΑ, αναφέρεται ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε απάντησή του προς το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, το οποίο με επιστολή του ζήτησε από τους Έλληνες βουλευτές να πάρουν θέση μετά τη διαρροή εγγράφων που δείχνουν ότι η Συμφωνία θα έχει όρους που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Στην απάντησή του ο πρώην αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνει ότι «η Ελλάδα οφείλει να στηρίζει τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες, μεταξύ και αυτών και με τις ΗΠΑ. Πάντοτε, ωστόσο, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς το περιεχόμενο αυτών των συμφωνιών ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να έχουμε αλλοίωση ή κατάργηση βασικών ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Επίσης, πρέπει κάθε διαπραγμάτευση να γίνεται υπό το φως της δημοσιότητας και να υπόκειται σε έλεγχο από τους Ευρωπαίους πολίτες. Στο ζήτημα της διαφάνειας δεν επιτρέπονται εκπτώσεις και επιπλέον οι συμφωνίες πρέπει να κυρώνονται και από τα εθνικά κοινοβούλια».
Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρει ακόμη ότι «προσωπικά, πιστεύοντας ότι πρέπει να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των Ελλήνων και Ευρωπαίων παραγωγών και καταναλωτών, αλλά και την ανάγκη πλήρους διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η Ε.Ε. με τρίτες χώρες, έχω εκφρασθεί επανειλημμένα και δημοσίως, ενώ έχω προβεί σε σειρά πρωτοβουλιών, τόσο στο ελληνικό κοινοβούλιο όσο και σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Και ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «τα σημεία τα οποία θεώρησα ως ιδιαιτέρως αρνητικά για την Ελλάδα και την Ευρώπη, και τα οποία προσπάθησα να αναδείξω ήταν:
-η κατάργηση της αναγραφής της γεωγραφικής ένδειξης σε ΠΟΠ, όπως η φέτα ή το τσίπουρο,
-η είσοδος μεταλλαγμένων στην Ευρώπη και
-η έλλειψη διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για την ΤΤΙΡ, ενώ έχω ζητήσει με επίσημες παρεμβάσεις μου η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ να θεωρηθεί «Μεικτή» και επομένως να χρειάζεται κύρωση και από τα εθνικά κοινοβούλια».
Στην επιστολή του ο κ. Χαρακόπουλος επισυνάπτει όλα τα έγγραφα σχετικά με τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχει προβεί, όπως:
Στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), που διεξήχθη στη Ρίγα της Λετονίας κάλεσε την Επίτροπο Εμπορίου κ. Cecilia Malmstrom, «να μην ενδώσει η ΕΕ στις πιέσεις των ΗΠΑ που αξιώνουν να μην αναγράφονται οι γεωγραφικές ενδείξεις σε ΠΟΠ, όπως η φέτα ή το τσίπουρο, στην επικείμενη Εμπορική Συμφωνία (TTIP)»
Επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς -Πρόεδρο της Κομισιόν, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επίτροπο Εμπορίου, Επικεφαλής των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρόεδροι των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων- με την οποία ανέλυε τις αρνητικές εξελίξεις για την Ευρώπη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επικείμενη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ.
Ερώτηση 21 Βουλευτών της ΝΔ με την οποία ο αρμόδιος υπουργός καλείτο να απαντήσει σε τι ενέργειες θα προέβαινε ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάργησης της γεωγραφικής ένδειξης στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, στο πλαίσιο της επικείμενης εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τις ΗΠΑ, αν θα συγκροτούσε κοινό μέτωπο με άλλα κράτη-μέλη, με κοινά με εμάς συμφέροντα στο θέμα της γεωγραφικής ένδειξης στα προϊόντα, ώστε να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αν θα λάμβανε πρωτοβουλία ώστε η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ να θεωρηθεί «Μεικτή» και επομένως να χρειάζεται κύρωση και από τα εθνικά κοινοβούλια.
Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει στην απαντητική επιστολή του με την ευχή «οι συντονισμένες ενέργειες, έστω και την υστάτη ώρα, Ευρωπαϊκών Θεσμών, Ευρωπαίων πολιτικών και πολιτών να έχουν αίσιο αποτέλεσμα, και η συμφωνία ΕΕ–ΗΠΑ να επιτευχθεί εν πλήρη γνώσει των συμφωνηθέντων εκ μέρους των Ευρωπαίων πολιτών και με τη συναίνεση των Εθνικών Κοινοβουλίων, χωρίς βεβαίως να έχουν συμπεριληφθεί σ’ αυτήν, καταστροφικοί για τους Ευρωπαίους καταναλωτές και παραγωγούς, όροι, όπως η εισαγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων και η κατάργηση του γεωγραφικού προσδιορισμού για προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ».