ΣΥΣΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 2014-2020

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - Διοικητικός Τομέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Στρατηγικής για την Αγροτική Ανάπτυξη της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 και σε συνέχεια του 1ου Συνεδρίου για την Αγροτική Ανάπτυξη μετά το 2013, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 13 Ιουλίου 2012, ανακοινώνει τη σύσταση των Θεματικών Ομάδων Στρατηγικού Σχεδιασμού (Θ.Ο.Σ.Σ.).
Σκοπός των Θ.Ο.Σ.Σ. είναι να συμβάλουν με τις προτάσεις τους στη διαμόρφωση των βασικών στρατηγικών επιλογών για την αγροτική ανάπτυξη μετά το  2013.
Η θεματολογία τους αποτελεί προϊόν ευρείας διαβούλευσης μεταξύ των εταίρων του ΥΠΑΑΤ, οι οποίοι εκπροσωπούν δημόσιες αρχές, εποπτευόμενους φορείς, περιφερειακές αρχές, τοπικούς αναπτυξιακούς φορείς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς, περιβαλλοντικούς φορείς, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα.
Οι Θεματικές Ομάδες Στρατηγικού Σχεδιασμού είναι οι εξής:
    ΘΟΣΣ 1: «Καινοτομία - Έρευνα - Κατάρτιση»
    ΘΟΣΣ 2: «Γεωργία και Αγροδιατροφικός Τομέας»
    ΘΟΣΣ 3: «Συμπληρωματικότητα Πυλώνων Ι & ΙΙ»
    ΘΟΣΣ 4: «Γεωργοπεριβαλλοντικές Δράσεις - Κλιματική Αλλαγή»
    ΘΟΣΣ 5: «Δασοκομία‐ Κλιματική Αλλαγή»

    ΘΟΣΣ 6: «Διαχείριση Υδάτων στη Γεωργία»
    ΘΟΣΣ 7: «LEADER ‐ Τοπική Ανάπτυξη»
Παράλληλα με τις παραπάνω Ομάδες, έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας για την «Παρακολούθηση & Αξιολόγηση - Σύστημα Διαχείρισης & Ελέγχου», καθώς είναι εξαιρετικά σημαντική η άμεση έναρξη των συζητήσεων σχετικά με τους μηχανισμούς παρακολούθησης και τα εργαλεία αξιολόγησης του μελλοντικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και ο σχεδιασμός του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου.
Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, τόσο από τους εταίρους του ΥΠΑΑΤ, όσο και από τις υπηρεσίες του για συμμετοχή στις Θ.Ο.Σ.Σ., ήταν μεγάλο. Οι τελικές συμμετοχές ανέρχονται στις 261, εκ των οποίων 220 άτομα θα εκπροσωπήσουν 84 φορείς εκτός του Υπουργείου, ενώ 41 άτομα θα εκπροσωπήσουν τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.
Κάθε Θ.Ο.Σ.Σ., στο πλαίσιο του αντικειμένου της, θα καταγράψει και θα αναλύσει την υφιστάμενη κατάσταση, θα διαπιστώσει και θα ιεραρχήσει τις ανάγκες, θα καθορίσει τις προτεραιότητες και θα προτείνει βασικές στρατηγικές επιλογές.
Τα αποτελέσματα των Θ.Ο.Σ.Σ. θα επεξεργάζεται Τεχνική Επιτροπή Συντονισμού για την Αγροτική Ανάπτυξη (ΤΕΣΑΑ), η οποία θα συνεδριάζει μία εβδομάδα μετά τις συνεδριάσεις των Θ.Ο.Σ.Σ.
Σήμερα, Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 ξεκίνησε τις εργασίες της η Θ.Ο.Σ.Σ. «LEADER ‐ Τοπική Ανάπτυξη», με μεγάλη συμμετοχή  και ενδιαφέρον από τους φορείς - εταίρους.
Το Πρόγραμμα των εναρκτήριων συνεδριάσεων όλων των Θεματικών Ομάδων Στρατηγικού Σχεδιασμού έχει ως εξής:

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

 

 

1η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

LEADER - Τοπική Ανάπτυξη

21/09/2012

Γεωργία & Αγροδιατροφικός Τομέας

(Εργαλεία Διαχείρισης Κινδύνου)

24/09/2012

 

Διαχείριση Υδάτων στη Γεωργία

24/09/2012

Γεωργοπεριβαλλοντικές Δράσεις - Κλιματική Αλλαγή

25/09/2012

 

Δασοκομία - Κλιματική Αλλαγή

25/09/2012

Παρακολούθηση & Αξιολόγηση - Σύστημα Διαχείρισης & Ελέγχου

27/09/2012

 

Καινοτομία - Έρευνα ‐ Κατάρτιση

28/09/2012

Συμπληρωματικότητα Πυλώνων Ι & ΙΙ

28/09/2012