Συνάντηση με τους επικεφαλείς του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛ.Γ.Ο.) “Δήμητρα” είχε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου η Βουλευτής Καρδίτσας και Κτηνίατρος Παναγιώτα Βράντζα. Συγκεκριμένα, η κ. Βράντζα συνάντησε τον Πρόεδρο του Οργανισμού, κ. Καρέτσο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Βλάχο, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή Διασφάλισης Ποιότητας, κ. Φωτόπουλο.
Στη συζήτηση τέθηκαν διεξοδικά ζητήματα όσον αφορά το σύνθετο και σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Οργανισμός στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Το κομμάτι της έρευνας, αλλά και αυτό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών, είναι επί της ουσίας αυτά που θα κατευθύνουν την αγροτική παραγωγή και θα καταστήσουν τους αγρότες έτοιμους να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις. Το κομμάτι της πιστοποίησης και των ελέγχων της αγοράς θα δώσει στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα την υπεραξία που τους αναλογεί.
Συγκεκριμένα τέθηκαν από την Βουλευτή κ. Βράντζα τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στο σύνολο του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου, όπως το ζήτημα της επιβολής αυξημένου Φ.Π.Α. στα ζώντα ζώα, η εποπτεία του ισοζυγίου γάλακτος - κρέατος, το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων, η αναποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων στο πλαίσιο του τρέχοντος Π.Α.Α., η επιτάχυνση της διαδικασίας πιστοποίησης των γεωργικών Συμβούλων, καθώς και η κατάρτιση και επαγγελματική εκπαίδευση των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα.
Στο ίδιο πλαίσιο τονίστηκε η ανάγκη ενεργότερης υποστήριξης του αγροτικού κόσμου μέσω της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας και την ενίσχυση των επαγγελματικών σχολών εκπαίδευσης (ΕΠΑΣ), αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων με συχνούς ελέγχους, προς όφελος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών.
Οι εκπρόσωποι του οργανισμού ανέφεραν κάποιες από τις άμεσες προτεραιότητες του φορέα όπως: (α) τον στοχευμένο ερευνητικό σχεδιασμό του Οργανισμού σε εφαρμοσμένες δράσεις με ουσιαστικό αντίκρυσμα στο πλαίσιο της ελληνικής παραγωγής (β) την ενίσχυση των υφιστάμενων ελεγκτικών μηχανισμών (σε συνεργασία με ελεγκτές του ΣΔΟΕ), (γ) την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών, εκτάσεων, και κτιριακών εγκαταστάσεων ανά την επικράτεια, καθώς και (δ) την ανάγκη συνεργασίας με εκπαιδευτικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα που θα μπορέσουν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην επαγγελματική κατάρτιση των αγροτών.