Ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση :
« Πλήρως εκτεθειμένο και απροστάτευτο άφησε το θεσμό του πρωθυπουργού, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – τόσο η επερχόμενη, όσο και η τωρινή – αναγκάζοντάς τον να εμφανιστεί στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παντελώς ανενημέρωτος και μη έχοντας καμία γνώση για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα της χώρας μας.
Ουδείς τελικά πληροφόρησε τον πρωθυπουργό ότι :
* Ο εξορθολογισμός των πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων στους αγρότες έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση υλοποιώντας το ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξαλείφοντας τις στρεβλώσεις που οδηγούσαν στην επιβολή υψηλών προστίμων στη χώρα μας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015 τα βρήκε έτοιμα όλα αυτά.
* Αντιθέτως, το 2015 επί ηγεσίας του κ. Αποστόλου είχαμε το γνωστό μπάχαλο με την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να πληρώνονται οι εκκρεμότητες της χρονιάς αυτής στους δικαιούχους αγρότες.
* Πάνω από 1,3 δις ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων χάθηκαν από το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας 2007-2014, εξαιτίας της αδράνειας και ανικανότητας στην αξιοποίηση των πόρων αυτών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015, με συνέπεια τη μεταφορά των κονδυλίων αυτών στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που είχε ως αποτέλεσμα την απομείωση των κονδυλίων του νέου Προγράμματος κατά το αντίστοιχο ποσό.
* Επειδή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους νέους αγρότες, κανείς δεν τον ενημέρωσε πως, η προκήρυξη του προγράμματος για την ενίσχυση των νέων αγροτών, με τα 300 εκατ. ευρώ που διασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση επί ηγεσίας μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθυστέρησε πάνω από δυόμιση χρόνια, ταλαιπωρώντας τους επιλαχόντες νέους γεωργούς, ενώ οι πληρωμές των πρώτων ενισχύσεων στους δικαιούχους παραγωγούς έγιναν και αυτές με μεγάλη καθυστέρηση, στερώντας ρευστότητα από τους ίδιους και την αγορά. Σε αντίθεση με τη δική μας κυβέρνηση που τον Οκτώβριο του 2014 ενέκρινε κανονικούς και επιλαχόντες ταυτόχρονα, πληρώνοντας τους άμεσα το Νοέμβριο του 2014.
* Μέχρι σήμερα δεν έχει προκηρυχθεί το πρόγραμμα για τις λεγόμενες Start Up επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα, προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα για τα επενδυτικά σχέδια των τοπικών Leader, προϋπολογισμού 275 εκατ. ευρώ, τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση ενέταξε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με στόχο την καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής, τη στήριξη της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και την ενδυνάμωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα.
* Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να εμφανιστεί αρεστή στους γεωργούς και κτηνοτρόφους και να καλύψει τις αβελτηρίες της, εξάντλησε το σύνολο της κοινοτικής εξισωτικής αποζημίωσης για τους αγρότες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας (1 περίπου δις ευρώ για την περίοδο 2015-2020, που εμείς διασφαλίσαμε), με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης τα επόμενα χρόνια.
* Την ώρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εξακολουθούσαν να παραμένουν ανενεργά όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που αφορούν την ενίσχυση επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα μέσω συνεταιρισμών, Ομάδων Παραγωγών (μέτρο Μ09 προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ), και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (μέτρο Μ16 προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ),ενώ ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί το μέτρο Μ02 για τους Γεωργικούς Συμβούλους, προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ, στερώντας έτσι πολύτιμους πόρους από την ελληνική ύπαιθρο.
* Ούτε ένα ευρώ (!) από τα 523,4 εκατ. ευρώ του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Θαλάσσιας Αλιείας, - που εμείς καταρτίσαμε και υποβάλλαμε προς έγκριση στην Κομισιόν τον Οκτώβριο του 2014 και το οποίο εγκρίθηκε ατόφιο με τα αυξημένα κονδύλια για πρώτη φορά κατά 87% σε σχέση με το προηγούμενο - δεν έχει μπει μέχρι σήμερα στην τσέπη του Έλληνα ψαρά.
Και εάν για όλα αυτά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άφησε εκτεθειμένο στα μάτια των αγροτών τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας πρέπει να πληροφορηθεί ότι ο αγροτικός πληθυσμός της πατρίδας γνωρίζει πολύ καλά ότι η «παροχή» της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος (650 – 500 ευρώ το χρόνο) για τους συνεταιρισμένους αγρότες δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επουλώσει τις πληγές που του άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς οι αγρότες μας έζησαν και ζουν με :
* Την αύξηση κατά 50% (από το 12% στο 24%) στο ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα.
* Την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο για αγροτική χρήση.
* Την εκτίναξη, από το 22% στο 45%, των φορολογικών συντελεστών για το αγροτικό επάγγελμα.
* Την αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου και την αύξηση, από το 2,2% στο 10%, της εισφοράς αλληλεγγύης.
* Τη φορολόγηση, για πρώτη φορά στα χρονικά, των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, από το πρώτο κιόλας ευρώ.
* Τον υπερδιπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες μάλιστα από φέτος υπολογίζονται ως έσοδα και όχι ως έξοδα (παγκόσμια πρωτοτυπία) , με αποτέλεσμα να πληρώνει ο αγρότης ακόμη μεγαλύτερα ασφάλιστρα.
* Την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί (που μάλιστα πρόσφατα κρίθηκε αντισυνταγματικός) και την αύξηση στο φόρο στη μπύρα.
* Την αύξηση κατά 50% του συντελεστή του φόρου ασφαλίστρων για τα αυτοκίνητα για αγροτική χρήση.
* Την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
* Τη μείωση της έκπτωσης φόρου με την περικοπή του αφορολογήτου ορίου.
* Την αύξηση κατά 50% (από το 4% στο 6%) η εισφορά υπέρ υγείας στις αγροτικές συντάξεις.
* Την αύξηση του χρόνου διάρκειας στο φρέσκο αγελαδινό γάλα, που άνοιξε τις πύλες για αθρόες εισαγωγές.
* Την παράλυση των ελέγχων και των ισοζυγίων στη φέτα, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα.
* Τον «Γολγοθά» για την καταβολή αποζημιώσεων σε καλλιέργειες και εκτροφές που επλήγησαν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα στις ροδακινοκαλλιέργειες, όπου και απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο φάκελος για την καταβολή στρεμματικών κοινοτικών αποζημιώσεων λόγω εμπάργκο. Εξ αυτού του λόγου δεσμεύθηκε ότι θα αποζημιωθούν μέσω προγράμματος de minimis, γεγονός που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.
*το μπάχαλο που δημιούργησε η απόφαση να αποζημιωθούν οι πληγέντες ροδακινοπαραγωγοί από τις βροχοπτώσεις του ιουλίου του 2017μέσω του προγράμματος de minimis αντί του ΕΛΓΑ, όπως και είχαν δεσμευτεί να αποζημιώσουν, προκαλώντας κατάφορη αδικία, δίνοντας ψίχουλα και αποκλείοντας σημαντικές ποικιλίες και χιλιάδες παραγωγούς από την αποζημίωση.
- την παρακράτηση από τον ΕΛΓΑ του 30% των αποζημιώσεων του 2017 και τα 50 εκ ευρώ του αποθεματικού του ΕΛΓΑ που από τον Απρίλιο του 2015 είναι παρκαρισμένα στην τράπεζα της Ελλάδος, χρήματα των αγροτών.
Και βέβαια ως πολίτες και καταναλωτές οι Έλληνες αγρότες έζησαν και ζουν με :
* Την επιβολή φόρων στον καφέ, τα τσιγάρα (ακόμα και τα ηλεκτρονικά) και τα αλκοολούχα ποτά.
* Την αύξηση της φορολογίας και των τιμών τόσο στο πετρέλαιο κίνησης, όσο και στο θέρμανσης, αλλά και στο υγραέριο αλλά και την κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.
* Την αύξηση των τιμών σε προϊόντα (όπως τα τρόφιμα) και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης που πήγαν από τον μειωμένο ΦΠΑ 13% στο 24%.
* Την επιβολή φορολογίας στη σταθερή τηλεφωνία, το Internet και στην συνδρομητική τηλεόραση.
Και για να τελειώνουμε με το παραμύθι της χορήγησης εθνικής σύνταξης στους αγρότες 384 ευρώ, που ανέφερε και ο πρωθυπουργός. Πρώτον πρόκειται για ποσό 360 ευρώ. Δεύτερον δεν ισχύει για τους ήδη συνταξιούχους του ΟΓΑ και τρίτον θα εφαρμοστεί, εάν εφαρμοστεί, για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2030 και έπειτα.