​​​Γ. Καρασμάνης : Μέτρα και παρεμβάσεις ΤΩΡΑ για το ροδάκινο

Ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

          « Η εγχώρια παραγωγή ροδάκινου αντιμετωπίζει και φέτος μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία.

          Σε ανταγωνιστικές ροδακινοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ισπανία, υπάρχει υπερπαραγωγή, αλλά και πρωίμιση της σοδειάς, στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια, με αποτέλεσμα την υπερτροφοδότηση των ευρωπαϊκών αγορών και την κάμψη των τιμών.

          Η ελληνική παραγωγή, που εκτιμάται ότι θα φθάσει γύρω στους 335.000 τόνους (215.000 τόνοι επιτραπέζια ροδάκινα και 120.000 τόνοι νεκταρίνια), πέραν του οξυμένου ανταγωνισμού στις αγορές του εξωτερικού, του συνεχιζόμενου ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές κοινοτικών αγροτικών προϊόντων, έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει μια εσωτερική κατανάλωση, που μέχρι στιγμής κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα, αλλά και ποιοτικά προβλήματα σε μερίδα προϊόντων, εξαιτίας των χαλαζοπτώσεων και των έντονων βροχοπτώσεων της περασμένης άνοιξης.

          Μα το κυριότερο : Η σημαντική μείωση των τιμών παραγωγού, που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες , είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας μιας συγκεκριμένης και υποστηρικτικής πολιτικής από πλευράς κυβέρνησης και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον κλάδο.

         * Όταν οι καταστροφές των τελευταίων δύο ετών, εξαιτίας χαλαζοπτώσεων και άκαιρων και έντονων βροχοπτώσεων, παραμένουν χωρίς αποζημιώσεις ή αποζημιώνονται με ψίχουλα, μέσω ενισχύσεων de minimis και μάλιστα με αυθαίρετους αποκλεισμούς παραγωγών από αυτές.

          * Όταν δεν υπάρχει απολύτως καμία αντίδραση στο συνεχιζόμενο ρωσικό εμπάργκο, ούτε τίθεται κανένα θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη χορήγηση αντισταθμίσεων με τη μορφή στρεμματικών ενισχύσεων στην απώλεια εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών από το εμπάργκο.

          * Όταν όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους και δεν γίνεται καμία ουσιαστική προσπάθεια για την υποστήριξη συνεργατικών σχημάτων και Ομάδων Παραγωγών, που συνενώνοντας μικρές εκμεταλλεύσεις υπό τη σκέπη τους, να μπορούν να έχουν ουσιαστικό διαπραγματευτικό ρόλο στην αγορά, αλλά και να λειτουργήσουν εποικοδομητικά στον εμπορικό τομέα.

      * Όταν η στρόφιγγα της χρηματοδότησης έχει κλείσει, τα προγράμματα που θα προωθούσαν την επιχειρηματικότητα βαλτώνουν και ενώ οι Ισπανοί έχουν ήδη προχωρήσει σε αποσύρσεις προϊόντων από την αγορά, ενώ εδώ επικρατεί  μακάριος ύπνος.

          Όταν όλα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα από μια κυβέρνηση που από ότι φαίνεται ούτε θέλει ούτε μπορεί να ενσκήψει με ενδιαφέρον, κατανόηση και διάθεση να προσφέρει για να στηρίξει τους ροδακινοπαραγωγούς, η κατάσταση θα επιδεινώνεται, οι τιμές θα πέφτουν, το αγροτικό εισόδημα θα συρρικνώνεται και η εγκατάλειψη της καλλιέργειας θα φαντάζει ως μόνη διέξοδος.

           Για όσους τυχόν δυσπιστούν στα προηγούμενα να θυμίσω μόνο πως, όταν τον Ιούνιο του 2014 η τότε κυβέρνηση, επί υπουργίας μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια ανάλογη από πλευράς τιμών δύσκολη συγκυρία, αποφασιστικά και άμεσα :

-         Ενεργοποίησε μέσα από τις Ομάδες Παραγωγών ροδάκινων μέτρα για την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων στην αγορά, εκμεταλλευόμενη τις κοινοτικές διατάξεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς.

-         Προχώρησε στην αύξηση της κατανάλωσης ροδάκινων και νεκταρινιών στα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία και στους χώρους μαζικής εστίασης όλης της χώρας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

-  Ενέταξε το ροδάκινο στο καθημερινό σιτηρέσιο των μονάδων του Στρατού, της Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και στις νοσοκομειακές μονάδες και στα Ιδρύματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας.

-         Έθεσε μετ’ επιτάσεως θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Συμβούλια των υπουργών Γεωργίας της Κοινότητας, διεκδικώντας τόσο την ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων για τη διαχείριση της αγοράς, όσο και τη λήψη έκτακτων μέτρων, όπως για παράδειγμα την αύξηση των προς χυμοποίηση ποσοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των επιτραπέζιων ροδάκινων, καθώς και τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών.

-    Ξεκίνησε άμεσα διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του των ροδακινοπαραγωγικών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπάρξει μια κοινή θέση επί του θέματος σε κοινοτικό επίπεδο και να προταθούν προς λήψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

-      Υιοθέτησε μέτρα και προγράμματα για την περαιτέρω στήριξη και ενδυνάμωση της λειτουργίας των Ομάδων Παραγωγών του κλάδου, ενώ σήμερα ακόμα εκκρεμεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  η αξιολόγηση των φακέλων που κατατέθηκαν στο μέτρο Μ9, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, που η δική μας κυβέρνηση παρέδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ. Επιπροσθέτως δεν έχει συσταθεί 4,5 χρόνια τώρα η Διεπαγγελματική Οργάνωση Ροδακίνου, παρόλο που είναι νωπό ακόμη το μελάνι των υπογραφών και τα δημοσιογραφικά φλάς από το βήμα του Φεστιβάλ Ροδάκινου στη Βέροια πριν από δυο χρόνια, για τη σύστασή της.

 

          Όμως, όλα αυτά έγιναν τότε γιατί πραγματικά υπήρχε η διάθεση και η θέληση να στηρίξουμε ένα από τα βασικά αγροτικά μας προϊόντα και το εισόδημα των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών.

Επειδή για εμάς η γεωργία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στο οικοδόμημα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

 

          Καλώ την κυβέρνηση, τις λίγες έστω μέρες που θα παραμείνει στην εξουσία, να σταματήσει να κωφεύει και να ενσκήψει με ενδιαφέρον στα οξυμένα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών. Γιατί οποιαδήποτε χρονοτριβή θα έχει κυριολεκτικά καταστροφικά αποτελέσματα.