Σε αναμονή βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι για την εξειδίκευση των μέτρων που θα επουλώσουν τις σοβαρές οικονομικές “πληγές” που άνοιξε η πανδημία
«Η εξαγγελία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος με τα μέτρα που θα ληφθούν για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας από το “πακέτο” των 150 εκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να είναι απόφαση πρώτης προτεραιότητας, τόσο για την επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας όσο και για την αδιατάρακτη τροφοδοσία της αγοράς». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, επανερχόμενος στο ζήτημα που εγκαίρως έθεσε, υπογραμμίζει ότι «σε αναμονή βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι για την εξειδίκευση των μέτρων που θα επουλώσουν τις σοβαρές οικονομικές “πληγές” που άνοιξε η πανδημία και στον χώρο τους. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ολοένα και δυσχερέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία, οι παρεμβάσεις της Πολιτείας θα πρέπει να είναι ουσιαστικές και να επιταχυνθούν, πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη.
Εύλογα, επομένως, οι άνθρωποι της πρωτογενούς παραγωγής αγωνιούν για την εξειδίκευση των μέτρων ενίσχυσης που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να υπερβούν τα εμπόδια που συσσωρευθήκαν το προηγούμενο διάστημα. Όπως τονίζουν, ήδη έχει παρέλθει δίμηνο από την επιβολή των μέτρων για την πανδημία και ένας μήνας από την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ της 30ης Μαρτίου, με την οποία γινόταν γνωστό ότι διατέθηκαν 150 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής. Ωστόσο, έκτοτε δεν έχει υπάρξει ουδεμία συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, γεγονός που αυξάνει την επισφάλεια στον κτηνοτροφικό κόσμο.
Παράλληλα, δημοσιεύματα, αναφερόμενα σε πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, προκαλούν την απορία των κτηνοτρόφων για την απουσία ανάλογων δράσεων στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι από την παρούσα κρίση πλήττονται όλες οι κατηγορίες των κτηνοτρόφων και συγκεκριμένα:
οι αιγοπροβατοτρόφοι, που υπέστησαν μεγάλη ζημία από τις χαμηλές τιμές και τη μείωση στην κατανάλωση αμνοεριφίων το Πάσχα,
οι χοιροτρόφοι, που επίσης επλήγησαν από τη μείωση της κατανάλωσης, και εκτός από τα μέτρα ενίσχυσης ζητούν να υπάρξει και δυνατότητα αποθεματοποίησης χοίρειου κρέατος, και
οι αγελαδοτρόφοι, που διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω κορονοϊού, τις χαμηλές τιμές γάλακτος και την καθυστέρηση στην καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων σας για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και ποια τα συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεστε να λάβετε;».