Κ. Σκρέκας: Η ενίσχυση των αγροτικών επενδύσεων αποτελεί «κλειδί»

«Η ενίσχυση των αγροτικών επενδύσεων αποτελεί "κλειδί" για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας

«Η ενίσχυση των αγροτικών επενδύσεων αποτελεί "κλειδί" για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα το πρωί στο 8ο αναπτυξιακό συνέδριο, που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Όπως πρόσθεσε, «ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «το ποσοστό του πρωτογενή τομέα στο ΑΕΠ είναι υπερδιπλάσιο έναντι του μέσου όρου της Ε.Ε., δηλαδή περί το 4% έναντι 1.6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μαζί με τη μεταποίηση, ο αγροδιατροφικός τομέας παράγει το 8% του ΑΕΠ, με το ποσοστό των απασχολούμενων υπερβαίνει το 11%».

Αναφερόμενος «στην περίοδο έξαρσης της κρίσης του κορωνοϊού,» ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι «ο αγροτικός τομέας έδειξε σημάδια ισχυρής αντίστασης» και συμπλήρωσε: «Αν και ορισμένοι κλάδοι, κτηνοτροφία, υδατοκαλλιέργειες και ανθοπαραγωγή επλήγησαν, πολλά προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα ακτινίδια, σημείωσαν ρεκόρ πωλήσεων και εξαγωγών».

Επίσης, ανέφερε ότι «η αύξηση των πωλήσεων ξεπέρασε το 40% και τα ελληνικά προϊόντα κατάφεραν να κερδίσουν νέα μερίδια αγοράς έναντι των ανταγωνιστών μας».

«Η κρίση του κορωνοϊού», συνέχισε, «αποδεικνύει ότι μία χώρα δεν μπορεί να βασίζει την ανάπτυξή της σε "μονοκαλλιέργειες", για αυτό και η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα με επίκεντρο τον τουρισμό, αλλά χρειάζεται επίσης ένα ισχυρό αγροτικό τομέα και μια ανταγωνιστική μεταποίηση».

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σημείωσε ότι «έχει κατανοήσει έγκαιρα, πολύ πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, την ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα και αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση έχει χαράξει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ως μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες».

Παράλληλα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «την επόμενη τριετία αναμένουμε μια επενδυτική "έκρηξη" στον πρωτογενή τομέα, το ύψος της οποίας θα ανέλθει ή και θα υπερβεί τα 3 δισ. ευρώ».

Όπως είπε στην συνέχεια, «μέσα από τα σχέδια βελτίωσης και μεταποίησης θα "πέσουν" στην αγορά κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις για την περαιτέρω εκμηχάνιση της αγροτικής παραγωγής και την ανάπτυξη της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων».

Ακόμη, ανέφερε ότι «περί τα 700 εκατ. θα διοχετευθούν σε αρδευτικά έργα και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της χώρας, μέσω του προγράμματος LEADER», σημειώνοντας ότι «κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση δεν δημοπρατήθηκε ούτε ένα εγγειοβελτιωτικό έργο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ εμείς μέσα σε ένα έτος, εν μέσω πρωτόγνωρων δυσκολιών που δημιούργησε η πανδημία, καταφέραμε να δημοπρατήσουμε έργα σε όλη την Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 70 εκατ. ευρώ».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα LEADER, είπε ότι «υπογράψαμε πρόσφατα με τον υπουργό Μάκη Βορίδη την 3η τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης, διευκολύνοντας περαιτέρω τις επενδύσεις στην περιφέρεια, καθώς οι διαδικασίες απλοποιούνται και επιταχύνονται».

«Και βεβαίως», συνέχισε, «η κυβέρνηση μας προωθεί και την ένταξη των μεγάλων επενδύσεων, άνω των 500.000 ευρώ, στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ σχεδιάζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων στις αγροπεριβαλλοντικές υποδομές, που θα μειώσει σε μόνιμη βάση το κόστος αγροτικής παραγωγής, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον πιο πολύτιμο φυσικό πόρο, το νερό».

Μένοντας στο θέμα του νερού, είπε ότι «με απόφαση του Πρωθυπουργού, έχει συσταθεί η ομάδα εργασίας για τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών, με στόχο την καταγραφή σε ένα εθνικό χάρτη των αναγκών που υπάρχουν για την κατασκευή υποδομών ορθολογικής αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού της χώρας».

«Αυτές οι επενδύσεις», σύμφωνα με τον υφυπουργό, «θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, τόσο κατά την περίοδο κατασκευής των έργων, όσο και μετά».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Κώστας Σκρέκας, είπε ότι «η υλοποίηση των επενδύσεων για την αναβάθμιση του αγροτικού τομέα, θα αλλάξει το πρόσωπο της περιφέρειας και θα δώσει νέα πνοή στις προσπάθειες για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου, προσφέροντας ισχυρά κίνητρα στους νέους να παραμείνουν στην ύπαιθρο και να ασχοληθούν ενεργά με την αγροτική παραγωγή.»

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ