Η αυξανόμενη αλατότητα προκαλεί προβλήματα στο οικοσύστημα σε πολλές περιοχές, βλάπτοντας τελικά και τις καλλιέργειες.
Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναζητά τρόπους βελτίωσης της διαχείρισης των υδατικών πόρων στις παραθαλάσσιες περιοχές. Λόγω της κλιματικής αλλαγής περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού στη Μεσόγειο επηρεάζεται από την πίεση που υφίστανται οι υδατικοί πόροι. Την ίδια ώρα το ποσοστό των αστικών λυμάτων αυξάνεται κατά 7% ετησίως.
Ο Εμμανουήλ Φράγκος επισημαίνει ότι στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επάρκειας υδατικών πόρων για άρδευση, εμποδίζοντας τη γεωργική ανάπτυξη. Η αυξανόμενη αλατότητα προκαλεί προβλήματα στο οικοσύστημα σε πολλές περιοχές, βλάπτοντας τελικά και τις καλλιέργειες. Επίσης στις 13 Μαΐου 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό για την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων, αποσκοπώντας στην ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης των υδάτων στις αρδεύσεις κυρίως μέσω του καθορισμού εναρμονισμένων ελάχιστων απαιτήσεων για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.
Επιπλέον μέσω του πρόσφατα εγκριθέντος νέου σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να διευκολύνει την επαναχρησιμοποίηση και την αποδοτικότητα των υδάτων. Σύμφωνα με την αξιολόγηση της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, ο τομέας μπορεί να συμβάλλει περαιτέρω στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια.
Κατόπιν των ανωτέρω ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης ρωτά την Κομισιόν:
1. Μέσω ποιων χρηματοδοτικών εργαλείων θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν οι σχετικές επενδύσεις επαναχρησιμοποίησης υδάτων από τις ενδιαφερόμενες περιφέρειες;
2. Σκοπεύει να αξιολογήσει τη δυνατότητα διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση άλλων πιθανών εφαρμογών επαναχρησιμοποίησης του νερού;
3. Υπάρχει τρόπος ενημέρωσης των δήμων/ενώσεων αγροτών/πολιτών, επί των σχετικών βέλτιστων πρακτικών;