Ο στόχος για παραγωγή βιολογικών προϊόντων στο 25% των ευρωπαϊκών γεωργικών εκτάσεων, δηλαδή με μείωση ζιζανιοκτόνων φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών και ενίσχυση πρωτότυπων πρακτικών, πχ της υδατοκαλλιέργειας, μοιάζει πρακτικά ανέφικτος.
Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, με παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνει ότι ο στόχος αύξησης της βιολογικής καλλιέργειας στο 25% των ευρωπαϊκών γεωργικών εκτάσεων, είναι προβληματικός. Ο στόχος για παραγωγή βιολογικών προϊόντων στο 25% των ευρωπαϊκών γεωργικών εκτάσεων, δηλαδή με μείωση ζιζανιοκτόνων φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών και ενίσχυση πρωτότυπων πρακτικών, πχ της υδατοκαλλιέργειας, μοιάζει πρακτικά ανέφικτος.
Ο Εμμανουήλ Φράγκος ενημερώνει την Κομισιόν ότι παράλληλα με τη μείωση της ποσότητας, είναι προφανές ότι θα υπάρξει μετακύλιση του αυξημένου κόστους παραγωγής στον καταναλωτή, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για αντικατάσταση της παραγωγής με παράνομες εισαγωγές προϊόντων, πολύ χαμηλότερων προτύπων, από τρίτες χώρες. Δυστυχώς, υπάρχουν καταγγελίες για παράνομες εισαγωγές παγοκολόνων μούστου από Βουλγαρία (όπου τα δυσθεώρητα σκάνδαλα με ψεύτικες καλλιέργειες για ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις είναι ενδεικτικά της ανεξέλεγκτης κατάστασης), βραζιλιάνικης υγρής ζάχαρη, κινέζικου υγρού-αντικατάστατου του μελιού και πλήθος ανεξέλεγκτων τουρκικών οπωροκηπευτικών, χωρίς καμία υπευθυνότητα για το μέγεθος της τοξικότητας τους, τα οποία αγοράζουν οι φτωχότεροι καταναλωτές, με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία τους.
Από την άλλη πλευρά, οι παρούσες ευρωπαϊκές συμβατικές καλλιέργειες, τηρώντας τα απαραίτητα πρωτόκολλα, είναι ασφαλείς για τον καταναλωτή. Σε συνέχεια των ανωτέρω δυσμενών καταστάσεων για τους ευρωπαίους αγρότες και καταναλωτές, ο Εμμανουήλ Φράγκος ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Διαθέτει μελέτες για την εξέλιξη της ποσότητας και των τιμών της παραγωγής ανά προϊόν με την αύξηση της βιολογικής παραγωγής;
2. Εφόσον μιλάμε για προϊόντα delicatessen, βιολογικά και ΠΟΠ, σκοπεύει να προβεί σε παράλληλες δράσεις για την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας, άρα και της εξαγωγιμότητάς τους, ώστε να ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα;
3. Εφόσον η χρηματοδότηση του δεύτερου πυλώνα δεν αρκεί για τη βιολογική γεωργία, διαθέτει σχέδιο ενίσχυσης της συνεργασίας των αγροτών με τον ιδιωτικό τομέα και την έρευνα, ενδεχομένως με την επέκταση του Food KIC "Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας" (Knowledge and Innovation Communities);