Διαχρονικά οι Ελληνικές Κυβερνήσεις υποτίμησαν το ζήτημα.
Μεγάλη ανησυχία και έντονος προβληματισμός επικρατεί στο χώρο των εξαγωγικών επιχειρήσεων ΠΟΠ, ΠΓΕ και παραδοσιακών προϊόντων από το σύστημα σήμανσης «Nutriscore» που προωθεί η ΕΕ με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Ένα σύστημα που δείχνει να εξυπηρετεί τους ισχυρούς του ευρωπαϊκού βορρά.
Με την εν' λόγω χρωματική σήμανση επί της συσκευασίας επιδιώκεται η ενημέρωση του καταναλωτή για το διατροφικό προφίλ του προϊόντος σε περιεκτικότητα σακχάρων, λιπαρών, αλατιού, θερμίδων κλπ. Δεν λαμβάνονται όμως υπόψιν οι παραγωγικές ιδιαιτερότητες των Μεσογειακών τροφίμων που ουσιαστικά μπαίνουν στο στόχαστρο του νέου κώδικα. Ιταλία και Ισπανία διαμαρτύρονται έντονα, απαιτώντας τη μη εφαρμογή του. Ελαιόλαδο, ελιά, μέλι, τουρσιά, κονσερβοποιημένα αλιεύματα και πολλά ακόμη τρόφιμα θα «κοκκινίσουν» αρνητικά με τη νέα σήμανση.
Διαχρονικά οι Ελληνικές Κυβερνήσεις υποτίμησαν το ζήτημα. Δεν ενημέρωσαν τις επιχειρήσεις και δεν προχώρησαν σε έγκαιρες παρεμβάσεις στην ΕΕ σε συνεργασία με άλλες Μεσογειακές χώρες – μέλη. Ήδη εξαγωγικοί φορείς ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από ΥπΑΑΤ, Υπουργείο Ανάπτυξης, ΥΠΕΞ και Έλληνες Ευρωβουλευτές.
Το ΠΡΑΤΤΩ παρακολουθεί από κοντά το θέμα, εκφράζοντας την βαθιά ανησυχία για το μέλλον των ελληνικών ΠΟΠ, ΠΓΕ και παραδοσιακών μας προϊόντων. Υπενθυμίζει δε ότι τα τελευταία χρόνια κανείς Έλληνας ευρωβουλευτής δεν διεκδίκησε να συμμετέχει στην αρμόδια Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής.
Το ΠΡΑΤΤΩ καλεί την ελληνική κυβέρνηση και τα δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης να παρέμβουν δυναμικά έστω και την ύστατη στιγμή. Δεν πρέπει να αφήσουμε να προστεθεί άλλη μια αρνητική πολιτική στην πορεία παρακμής της αγροτικής παραγωγής της πατρίδας μας.