Επίσης, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, υπεριώδη ακτινοβολία, δονήσεις, χρήση εργαλείων μπορεί να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων, την ώρα που οι αγρότες εργάζονται σε εργασιακά πλαίσια με δύσκολα ωράρια.
Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, με παρεμβάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναζητά λύσεις και χρηματοδοτήσεις για τη βελτίωση της υγείας των αγροτών, καθώς, δυστυχώς, στην Ελλάδα, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) δεν καλύπτει σχετικές θεραπείες σε αντίθεση με άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο Εμμανουήλ Φράγκος στην Επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι χημικοί, φυσικοί, βιολογικοί και εργονομικοί παράγοντες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των αγροτών. Φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα περιέχουν βλαβερές και τοξικές ουσίες και παθογόνοι μικροοργανισμοί προκαλούν ζωοανθρωπονόσους, ενώ προβλήματα δημιουργεί και η έκθεση σε δονήσεις και θόρυβο από τη χρήση αγροτικών οχημάτων και εργαλείων χειρός.
Επίσης, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, υπεριώδη ακτινοβολία, δονήσεις, χρήση εργαλείων μπορεί να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων, την ώρα που οι αγρότες εργάζονται σε εργασιακά πλαίσια με δύσκολα ωράρια.
Ο κ. Φράγκος σημείωσε πως οι αγρότες μας είναι θύματα μη-θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων κατά 1,7 φορές περισσότερο από τον μέσο όρο και θύματα θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων 3 φορές περισσότερο πάνω από τον αντίστοιχο μέσο όρο, συχνά λόγω των τροχοφόρων, γερασμένου μηχανολογικού εξοπλισμού και υπερεκτίμησης δυνατοτήτων. Στην οδήγηση τροχοφόρων πολλά πράγματα μαθαίνονται εμπειρικά.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι την ώρα που διατίθεται πλήθος ψηφιακών «εργαλειοθηκών» για τις εργασίες γραφείου, και όλο και περισσότερο αναφερόμαστε -σωστά- στη ψυχική υγεία των εργαζομένων, η συζήτηση για την υγεία των αγροτών είναι, ουσιαστικά, ανύπαρκτη.
Σημείωσε, τέλος, πως η υιοθέτηση μέτρων αγροτικής ασφαλείας και η προσήλωση σε ενδεδειγμένους κανόνες υγιεινής μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.
Ο Εμμανουήλ Φράγκος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει στους αγρότες
1) αν σκοπεύει να δημιουργήσει διαδικτυακό εκπαιδευτικό υλικό για τους αγρότες και να το προωθήσει καλύπτοντας τις διαφορετικές ανάγκες που υπάρχουν.
2) Εάν συνεργάζεται με τα Κράτη Μέλη για τα κατάλληλα πρότυπα υγείας των αγροτών και πως αξιολογεί τη συνεργασία τους;