Το έργο είναι «μη ανταποδοτικό» σύμφωνα με τη Διαδικασία ΣΔΙΤ, καθώς ο Ιδιωτικός Φορέας της Σύμπραξης δεν θα αμείβεται από έσοδα που παράγει το έργο.
Απάντηση της Ερώτησης, σχετικά με δήθεν εφιάλτη για τους αγρότες η ιδιωτικοποίηση του αρδευτικού νερού μέσω «ΣΔΙΤ», θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω, αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών:
Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) των Έργων θα έχουν τη μορφή Σχεδιασμού - Κατασκευής - Χρηματοδότησης - Λειτουργίας - Συντήρησης ("DBFOM"). Σύμφωνα με τη δομή DBFOM, ο κρατικός φορέας συνάπτει σύμβαση με το συμβαλλόμενο μέρος του ιδιωτικού φορέα, βάσει της οποίας κατανέμει στο φορέα αυτό όλα τα καθήκοντα του έργου. Αυτά περιλαμβάνουν το σχεδίασμά, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου.
Το έργο είναι «μη ανταποδοτικό» σύμφωνα με τη Διαδικασία ΣΔΙΤ, καθώς ο Ιδιωτικός Φορέας της Σύμπραξης δεν θα αμείβεται από έσοδα που παράγει το έργο. Ως εκ τούτου, θα υποστηριχθεί με τη χρηματοδοτική συμβολή του Δημόσιου Φορέα (ΥΠΑΑΤ) με τμηματικές καταβολές κατά την περίοδο λειτουργίας εφόσον ο Ιδιωτικός Φορέας της Σύμπραξης διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία και συντήρηση των παρεχόμενων υποδομών και υπηρεσιών. Συνεπώς δεν επιβαρύνονται οι αγρότες.
Παρουσιάζει μια σειρά πλεονεκτημάτων:
• Οι πληρωμές διαθεσιμότητας είναι προκαθορισμένες κατά τη διάρκεια της σύμβασης και δεν αναπροσαρμόζονται σε περιπτώσεις όπως η υπέρβαση κόστους.
• Δεν απαιτείται άμεση εκταμίευση δημοσίων πόρων για κατασκευές.
Mt τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης
• Η αποπληρωμή πραγματοποιείται σταδιακά, γεγονός το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να υλοποιήσει και άλλες αναπτυξιακές ευκαιρίες.
• Ο ιδιωτικός φορέας αποπληρώνεται βάσει ενός λεπτομερούς μηχανισμού ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα του έργου και τις υπηρεσίες που προσφέρονται καθ 'όλη τη διάρκεια του συμβολαίου.
• Το παραπάνω αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τη μακροχρόνια συντήρηση ενός τεχνικά ορθού έργου και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών συντήρησης και λειτουργίας.
Επισημαίνουμε δε, ότι στη Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στοχεύουμε στην υλοποίηση του μεγαλύτερου από ποτέ Ολοκληρωμένου Προγράμματος Υποδομών Αγροτικής Ανάπτυξης Αντιμετώπισης και Μετριασμού των Επιπτώσεων από την Κλιματική Αλλαγή που αποκαλούμε ΥΔΩΡ 2.0 με 22 έργα άνω του 1,6 δις κατασκευαστικό κόστος και άνω των 4 δις συνολικού κόστους, εφ' όσον συνυπολογισθούν τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης και πληρωμές διαθεσιμότητας για 25 χρόνια.
Παρουσιάσθηκε στις 8/11/2021 σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.