Είναι η γενιά που εδώ και 12 χρόνια ζει εντονότερα την μια κρίση μετά την άλλη.
«Η αυτοδύναμη Ελλάδα υπηρετείται μέσα από τους νέους και τις νέες, που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου. Η στήριξη των νέων, τα κίνητρα για τη δημιουργία οικογένειας και η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος πρέπει να αναχθούν στη σύγχρονη Μεγάλη Ιδέα του έθνους». Τα παραπάνω τόνισε στην ομιλία του στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι «για την οικονομία του χρόνου θα αποφύγω να αναφερθώ στη δικαίωση της ιδεολογίας της ΝΔ, άλλωστε το έκαναν πολύ καλά οι προλαλήσαντες συνοδοιπόροι μας και πρώην πολιτικοί μας αντίπαλοι».
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι επέλεξε να μιλήσει στη θεματική ενότητα «Πολιτικές για τους νέους» γιατί, όπως είπε, «θεωρώ ότι αυτή η γενιά της κρίσης είναι η πιο αδικημένη της ιστορίας. Για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν είναι αυτονόητο ότι τα παιδιά θα έχουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο από τους γονείς τους. Αυτό και μόνο αρκεί για να κατανοήσει κανείς γιατί η νέα γενιά δεν έλκεται από την πολιτική -για να μην πω γυρίζει την πλάτη στην πολιτική.
Είναι η γενιά που εδώ και 12 χρόνια ζει εντονότερα την μια κρίση μετά την άλλη. Η χρεοκοπία της χώρας ανάγκασε χιλιάδες νέα παιδιά με προσόντα, παιδιά που η πατρίδα τα σπούδασε, να αναζητήσουν δουλειά, ευκαιρίες απασχόλησης στο εξωτερικό. Και “καπάκι” ήρθε η πανδημία, η οποία ανέκοψε την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας που επέφερε η αλλαγή πολιτικής μετά την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ.
Είναι η γενιά που στα χρόνια της κρίσης και της διόγκωσης της ανεργίας κλήθηκε να εργαστεί με μειωμένα ωράρια και με μισθούς πολλές φορές κατώτερους των συντάξεων που λαμβάνουν οι παππούδες τους.
Στην πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις για το “τι πιστεύουν οι νέοι”, ως μεγαλύτερα προβλήματα αναδεικνύονται ακριβώς αυτά, της ανεργίας, των χαμηλών αποδοχών, της έλλειψης ευκαιριών. Τι μέλλον, όμως, μπορεί να έχει μια γηρασμένη κοινωνία, με το 1/3 το πληθυσμού της συνταξιούχους, και ένα σημαντικό κομμάτι των νέων της ξενιτεμένο; Πως θα επιστρέψουν αυτά τα παιδιά και κυρίως πως οι νέοι, που νιώθουν ανασφάλεια, θα δημιουργήσουν οικογένεια σε μια χώρα που δημογραφικά καταρρέει;».
Μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «αναμφίβολα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες, έλαβε σημαντικά μέτρα προς την κατεύθυνση της μείωσης της ανεργίας, της ανάσχεσης του brain drain, της στήριξης της οικογένειας. Μειώθηκαν τα φορολογικά βάρη και οι ασφαλιστικές εισφορές, υπήρξε γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού και κυρίως άλλαξε το επενδυτικό κλίμα με τη προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που προσφέρουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, υπήρξαν μέτρα για τη στήριξη των γεννήσεων -με πιο εμβληματικό το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί».
Το δημόσιο σχολείο “διαβατήριο” για καλύτερη ζωή
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι «δεν είναι άσχετες με την αγορά εργασίας οι παρεμβάσεις στην παιδεία, ο επαναπροσανατολισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε τα πανεπιστήμια να μην παράγουν άνεργους πτυχιούχους.
Η προσπάθεια αναβάθμισης της παιδείας, από την δίχρονη προσχολική αγωγή με την εισαγωγή των αγγλικών στα νηπιαγωγεία μέχρι την επέκταση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων ως νησίδων αριστείας, είναι αναμφίβολα επαινετή. Βεβαίως, μέχρι σήμερα δεν λάβαμε μια απάντηση γιατί στη Λάρισα, την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, την πέμπτη σε πληθυσμό πόλη της χώρας δεν έχει γίνει Πρότυπο σχολείο!
Η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι μείζον στόχος. Τα παιδιά των πλουσίων μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε κολέγια. Για τα παιδιά, όμως, του λαού τα δημόσια σχολεία είναι το “διαβατήριό” τους για μια καλύτερη ζωή».
Στεγαστική πολιτική για νέα ζευγάρια
Το στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης αναγνώρισε ότι «σίγουρα έγιναν πολλά. Όλοι, όμως, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι αρκετά για τη στήριξη των νέων, για να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους, για να δημιουργήσουν οικογένεια. Γιατί πέρα από την εργασιακή ανασφάλεια, τα τελευταία χρόνια σε βραχνά έχει εξελιχθεί και η κατοικία, καθώς οι τιμές τόσο αγοράς όσο και ενοικίων έχουν εκτιναχθεί. Για το ενοίκιο ενός σπιτιού χρειάζεται το 40% του μισθού του εργαζόμενου! Γι’ αυτό και αναμένουμε με ιδιαίτερη προσμονή τις προαναγγελθείσες εξαγγελίες για μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική για τα νέα ζευγάρια».