Για το υψηλό κόστος παραγωγής ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε ότι «ζούμε μια σειρά από συνέπειες εξωγενών κρίσεων.
«Ναι, μπορώ να πω ότι έχω μια “ανοιχτή πόρτα”, άμεση επαφή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν είναι πάντα δεδομένο αυτό. Εχθές είδατε και τη ρήση του πρωθυπουργού ότι η πόρτα του είναι ανοιχτή και θέλει να πιστεύει ότι και όλων των υπουργών είναι ανοιχτή. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, δεν είναι κάποια αιχμή για κάποιον, αλλά με τη νυν ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει πολύ καλή συνεργασία». Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην Formedia TV και στον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Τάκη, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τα θέματα που απασχολούν την αγροτική παραγωγή.
Διάθεση μήλων και «κλειστές» αγορές
Ερωτηθείς για τις πρωτοβουλίες του για την αντιμετώπιση του προβλήματος διάθεσης των μήλων απάντησε ότι «το πρόβλημα έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησε όταν προέκυψε το εμπάργκο στη Ρωσία, με τις κυρώσεις, λόγω της κατάληψης το 2014 της Κριμαίας. Φέτος το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο, διότι μια μεγάλη αγορά 110 εκατομμυρίων ανθρώπων, που είναι η Αίγυπτος, αντιμετωπίζει περιορισμούς στη διακίνηση των κεφαλαίων, capital controls, δηλαδή, γιατί η χώρα μπήκε στο ΔΝΤ. Έτσι διογκώθηκε το πρόβλημα. Η Αίγυπτος είναι μια από τις βασικές αγορές στις οποίες πηγαίνει μήλο από την Αγιά, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας. Εμείς, επειδή έχουμε τα πρώιμά μήλα Gala φάνηκε πιο νωρίς το πρόβλημα, το οποίο όμως, αφορά ευρύτερα τη χώρα. Γι’ αυτό και είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα μια σύσκεψη μαζί με άλλους συναδέλφους από άλλους τρείς νομούς που έχουν οξύ, επίσης, πρόβλημα με φρούτα. Από τη Μαγνησία ήταν η κυρία Ζέτα Μακρή, ήταν ο κύριος Μπαραλιάκος από την Πιερία και ο κύριος Αμανατίδης από την Κοζάνη. Ένα ζήτημα είναι η διερεύνηση νέων αγορών, αυτό δεν μπορεί να γίνει όμως άμεσα, το καταλαβαίνουμε όλοι, αλλά θα πρέπει να το “τρέξει” γρήγορα πια το υπουργείο. Το δεύτερο, που εδώ και καιρό έχω πει, είναι ότι ο υπουργός –και πιστεύω ότι θα το κάνει, όπως δεσμεύτηκε– θα πρέπει να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ γιατί δεν είναι μόνο η Ελλάδα που εξάγει φρούτα στη Αίγυπτο. Από τη στιγμή που είναι και άλλες χώρες, η Πολωνία για παράδειγμα είναι μια χώρα που εξάγει επίσης μήλα και άλλα φρούτα, θα πρέπει να δούμε σε επίπεδο ΕΕ τι μέτρα στήριξης μπορεί να υπάρξουν για τους παραγωγούς. Και το τρίτο, βεβαίως, είναι να υπάρχει μια ήσσονος σημασίας ενίσχυση όπως λέγεται, de minimis, προς τους παραγωγούς στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχουμε».
Αυξήσεις σε πετρέλαιο και λιπάσματα
Για το υψηλό κόστος παραγωγής ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε ότι «ζούμε μια σειρά από συνέπειες εξωγενών κρίσεων. Σε αυτή την κυβέρνηση έτυχε… “λαχείο συντακτών”, τι να πω; Είχαμε την πανδημία. Τελικά η Ευρώπη καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου. Η ενεργειακή κρίση έχει εκτινάξει τις τιμές στην ενέργεια και από την άλλη, επηρεάζει επίσης και τις τιμές στα αγροτικά εφόδια -έχουν εκτιναχθεί και οι τιμές στα λιπάσματα. Η κυβέρνηση έλαβε και η ΕΕ κατ’ αρχήν κάποιες πρόνοιες, δόθηκαν κάποια χρήματα τώρα, ανήγγειλε και ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ 60 εκατομμύρια ευρώ για τα λιπάσματα και 90 για τις ζωοτροφές των κτηνοτρόφων […] είναι ένα πρώτο βήμα. Επίσης δόθηκε για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο “αγροτικό πετρέλαιο”, ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ. Θυμούμαι όταν ήμουν στο Υπουργείο, δίναμε κάπου 160 εκατομμύρια ευρώ, ήταν ένα μεγαλύτερο νούμερο. Αυτές τις μέρες, όπως είπατε, σταμάτησε και η οριζόντια επιδότηση στην αντλία κατά 15 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης και είναι σε εξέλιξη οι αγροτικές εργασίες, είναι η συλλογή βαμβακιού αυτές τις μέρες που δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Φαντάζομαι, ότι η κυβέρνηση, επειδή είναι σε δυναμική εξέλιξη το πρόβλημα, θα δώσει στο μέλλον και άλλες δυνατότητες στήριξης».
Τα προβλήματα με το τσίπουρο
Σχετικά με την ονομασία του αποστάγματος των διήμερων παραγωγών Τυρνάβου ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπενθύμισε ότι «το πρόβλημα ξεκινάει από την προηγούμενη διακυβέρνηση, όταν κατατέθηκε τότε ο τεχνικός φάκελος για τις γεωγραφικές ενδείξεις, που έβαζε ως προϋπόθεση την εμφιάλωση. […]
Εκείνο που πέτυχε η κυβέρνηση η δική μας -παρά το γεγονός ότι υπήρχε κοινοποίηση καταδικαστικής απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη χώρα- είναι υπερμειωμένο συντελεστή 85% για τους διήμερους παραγωγούς, τους αμβυκούχους και 50% για το εμφιαλωμένο τσίπουρο. Η κάλυψη που υπήρχε μέχρι πρότινος, ήταν μόνο για το ούζο 50% μείωση στον φόρο. Τώρα πετύχαμε υπερμειωμένο 85%, για τους διήμερους αποσταγματοποιούς που δεν υπάρχει πουθενά στην ΕΕ.
Εγώ πιστεύω πάντοτε σε μια διαρκή διαπραγμάτευση, η ΕΕ είναι μια διαρκής διαπραγμάτευση. Από τη στιγμή που μπορείς να προσέλθεις με τα επιχειρήματα εκείνα και να πείσεις τους συνομιλητές σου, είναι ανοιχτό ένα ζήτημα. Αλλά αυτή τη στιγμή, βρεθήκαμε προ τετελεσμένων, διαχειριστήκαμε μια δύσκολη κατάσταση. Η νυν ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, πέτυχε τον υπερμειωμένο συντελεστή κατά 85% στους διήμερους παραγωγούς. Η κάθε καζανιά, η απόσταξη, παρέμεινε στις τρεισήμισι ώρες. Αυτό (το όνομα) είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το παλέψουμε».
Φράγμα Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων
Ερωτηθείς για το φράγμα στην Σκοπιά Φαρσάλων, που έχει και την «προσωπική σφραγίδα» του Λαρισαίου βουλευτή, απάντησε ότι «είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι την 1η Φεβρουαρίου του 2021 που είχα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη -μία συνάντηση που κράτησε περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο- κατανόησε την σημαντικότητα του έργου αυτού για την επαρχία των Φαρσάλων. Θυμίζω ότι η συνάντησή μας έγινε μετά τις καταστροφές που είχαμε από τον “Ιανό”, τις πλημμύρες. Εάν υπήρχε το φράγμα αυτό δεν θα είχαμε 100 εκατομμύρια ζημιές από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν στα Φάρσαλα και στην ευρύτερη επαρχία. Είναι ένα έργο το οποίο θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης, η πόλη των Φαρσάλων και πολλά χωριά πίνουν εμφιαλωμένο νερό -το νερό δεν πίνεται από τα νιτρικά, είναι μολυσμένο. Και τρίτον θα δώσει μία τεράστια αναπτυξιακή ώθηση αρδεύοντας μια τεράστια έκταση όλης της επαρχίας Φαρσάλων και όχι μόνο, θα πιάνει και Αλμυρό και ίσως και Δομοκό.
Ένα έργο που για δεκαετίες το ακούμε γίνεται πράξη με κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έδωσε εντολή στον τότε γενικό γραμματέα, νυν υφυπουργό, κ. Γιώργο Καραγιάννη και αυτές τις μέρες δημοπρατείται το έργο, κατατίθενται αυτή την ώρα, δηλαδή, οι προσφορές, και θα προχωρήσουμε στο δεύτερο στάδιο μετά, της επιλογής του αναδόχου. Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια από την ημέρα της δημοπράτησης του και για 26 χρόνια η κοινοπραξία που θα το αναλάβει, πέραν της κατασκευής του, αναλαμβάνει τη συντήρησή του και τη δυνατότητα άρδευσης. Είναι κάτι πολύ σημαντικό θα είναι ένα έργο που θα έχει τη σφραγίδα μας για την επαρχία Φαρσάλων».