Η Ελλάδα έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων εφαρμόζοντας τις σχετικές διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ερώτηση του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, σχετικά με τις κυρώσεις για την παράνομη τουρκική αλιευτική δραστηριότητα.
Ακολουθεί η ερώτηση:
Η παράνομη αλιευτική δραστηριότητα της Τουρκίας δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδος-Τουρκίας αλλά παραβιάζει τις αρχές της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της ΕΕ να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κρατών μελών.
Η Ελλάδα έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων εφαρμόζοντας τις σχετικές διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ωστόσο, η συστηματικά παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη υπονομεύει τις προσπάθειες για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Επιπλέον, τίθεται και ζήτημα παράνομου ανταγωνισμού έναντι των αλιέων της Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες με απαγορευμένο εξοπλισμό και σε περιόδους που απαγορεύεται η αλιεία.
Σε ανάλογες περιπτώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ταχθεί με αποφασιστικότητα αλληλέγγυα προς τα κράτη μέλη. Η μη άσκηση πίεσης για την εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής από πλευράς της Τουρκίας ενθαρρύνει την παράνομη συμπεριφορά της και οδηγεί σε όξυνση των εντάσεων σε βάρος της ειρήνης, της ασφάλειας και των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Ποιες κυρώσεις θα επιβάλει για να αντιμετωπίσει την παράνομη αλιευτική δραστηριότητα της Τουρκίας και να υπερασπίσει τα δικαιώματα των αλιέων της ΕΕ σύμφωνα με τον κανονισμό 1005/2008 που παρέχει ένα σαφές πλαίσιο για την πρόληψη, αποτροπή και εξάλειψη της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας από τρίτες χώρες;