Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό

Τους μικρούς ψαράδες θίγετε με το θέμα του μπακαλιάρου, τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου και ζητά να υπάρξει μέριμνα για τους αλιείς παράκτιων περιοχών.

Η κ.Αμμανατίδου επικαλείται την κοινή επιστολή των τριών αλιευτικών συλλόγων του νομού Πιερίας (Βόρειας Πιερίας Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, Δήμου Κατερίνης «Θερμαϊκός - Πρόοδος», Δήμου Δίου – Ολύμπου «ο Άγιος Νικόλαος»).

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «σε Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορά τη διενέργεια αλιείας με μηχανότρατα […] απαγορεύεται η αλιεία του μπακαλιάρου από σκάφη της παράκτιας αλιείας όλο το μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους».

Όμως, όπως τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, το εν λόγω μέτρο δεν συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία του μπακαλιάρου, εφόσον οι μηχανότρατες εξαιτίας της μηχανικής ικανότητάς τους να ψαρεύουν σε διεθνή ύδατα, δεν πρόκειται να περιοριστούν από την απόφαση του Υπουργείου. Α αντίθετα, η εφαρμογή του θα ενισχύσει τους «μεγάλους» αλιείς έναντι των «μικρών», των παράκτιων αλιέων.

Ένα επιπλέον σημείο που, σημειώνει ότι, ενισχύει αυτή την οπτική αποτελεί το γεγονός ότι οι μηχανότρατες επιτρέπεται και μπορούν να ψαρεύουν μπακαλιάρο για 8 μήνες το χρόνο, ενώ οι παράκτιοι αλιείς επιτρέπεται για 3 μήνες (Ιανουάριο - Μάρτιο), αλλά εξαιτίας του χειμώνα δεν μπορούν καν να καλύπτουν όλη την περίοδο.