Την ίδια ώρα, στηρίζουμε το αίτημα για διάνοιξη σήραγγας από το βορειοανατολικό τμήμα της Κάρλας για την εκροή των υδάτων στο Αιγαίο.
Να δώσει εδώ και τώρα στη δημοσιότητα σχέδιο με βιώσιμη προοπτική για τις πλημμυρισμένες περιοχές κοντά στην Κάρλα, ώστε να αποφευχθεί μία γενικευμένη μετανάστευση, κάλεσε την κυβέρνηση ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε σε Καστρί, Αμυγδαλή και Καλαμάκι ο κ. Κόκκαλης έγινε αποδέκτης ενός κλίματος απόγνωσης από τους κατοίκους, την ώρα που 130.000 στρέμματα γης παραμένουν ακόμη κάτω από το νερό. Ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός συνομίλησε με αγρότες, αυτοδιοικητικούς, ενώ το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας.
Σε δήλωσή του μετά το πέρας των επαφών, ο Λαρισαίος βουλευτής δήλωσε τα εξής: «Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ πολλοί σκέφτονται σοβαρά να την εγκαταλείψουν. Προκειμένου να αποφευχθεί μία γενικευμένη μετανάστευση, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα ένα σχέδιο με βιώσιμη προοπτική, αφού όμως πρώτα συνομιλήσει με τους πληγέντες. Η προοπτική αυτή πρέπει να βασίζεται αφενός στη μη επανάληψη παρόμοιων φαινομένων, καθώς και σε ένα σχέδιο αποκατάστασης του εισοδήματος των αγροτών στις πλημμυρισμένες περιοχής.
Την ίδια ώρα, στηρίζουμε το αίτημα για διάνοιξη σήραγγας από το βορειοανατολικό τμήμα της Κάρλας για την εκροή των υδάτων στο Αιγαίο. Είναι επίσης αυτονόητο ότι θα πρέπει να κατασκευαστή τάφρος μεταφοράς νερού από τη Γυρτώνη διά της βαρύτητας προς τη νέα Κάρλα.
Το δε, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει άμεσα πρώτον να εξασφαλίσει τη βασική ενίσχυση για τα πλημμυρισμένα χωράφια, δεύτερον να εξασφαλίσει την απώλεια του εισοδήματος από τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τα επόμενα χρόνια και τρίτον να λάβει σχετική μέριμνα ώστε να μην αποκλεισθούν από διάφορα προγράμματα (π.χ. βιολογικά, μείωσης νιτρικών, σχεδίων βελτίωσης) οι αποδεδειγμένα πλημμυροπαθείς αγρότες.
Τέλος, το υπουργείο οφείλει επίσης να εξετάσει τη δυνατότητα αντικατάστασης των γεωργικών ελκυστήρων με υψηλή επιδότηση, έως και 70%, για την πλημμυρόπληκτη Θεσσαλία, όπως έχει συμβεί και σε άλλη περιοχή της χώρας μας» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.