Βασιλειάδης: Σε κτήματα στα χωριά Καρυδιά, Κερασιά, Κορυφή

Η φύση της αγροτικής παραγωγής είναι να γίνονται προκαταβολικά όλα τα έξοδα της  καλλιεργητικής φροντίδας με τεράστιο ρίσκο, ανόμοιο με οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης συνεχίζει τις επισκέψεις σε χωριά από όπου πέρασε το σφοδρό κύμα της πρόσφατης χαλαζόπτωσης. Σήμερα βρέθηκε στα χωριά Καρυδιά, Κερασιά και Κορυφή με κύρια παραγωγή το κεράσι όπου υπήρξαν εκτεταμένες καταστροφές σε περιοχές και σε ποικιλίες που ήταν λίγο πριν την συγκομιδή τους. «Μόνο από κοντά μπορεί κανείς να αντιληφθεί τον κόπο και την καθημερινή αγωνία αυτών των ανθρώπων για να βγει τελικά η παραγωγή τους στην αγορά», σημείωσε ο Βουλευτής. Η παραγωγή είναι η κύρια πηγή εισοδήματός τους και προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθημερινά, χωρίς σοβαρή οδοποιία και άλλες διευκολύνσεις.

Η φύση της αγροτικής παραγωγής είναι να γίνονται προκαταβολικά όλα τα έξοδα της  καλλιεργητικής φροντίδας με τεράστιο ρίσκο, ανόμοιο με οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά που είχαμε πριν λίγες μέρες στην Πέλλα, μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρη καταστροφή του εισοδήματός τους μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, αφού μπορεί να καταστραφεί μια ολόκληρη παραγωγή και τελικά να στερήσει από τους ανθρώπους αυτούς την κάλυψη των εξόδων τους. Η απογοήτευση από τέτοιου είδους καταστροφές, οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν και η αβεβαιότητα που αυξάνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να οδηγήσει πολλούς αγρότες εκτός, μειώνοντας έτσι την εγχώρια αγροτική παραγωγή.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης συζητήθηκαν ρεαλιστικές λύσεις ώστε γρήγορα και δίκαια να αποδοθούν οι αποζημιώσεις που δικαιούνται οι παραγωγοί και που είναι σημαντικές για την επιβίωσή τους καθώς επίσης για ενδεχόμενες προκαταβολές.

Μετά τις επισκέψεις ο Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε:

«Είναι σημαντικό να κρατήσουμε όρθια την τοπική οικονομία και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανακουφιστούν έως ότου βρεθούν πιο ασφαλείς και μακροπρόθεσμες λύσεις πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Για παράδειγμα η επέκταση της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας και σε αυτές τις περιοχές που μέχρι τώρα είναι ακάλυπτες κρίνεται άκρως επιτακτική. Θα πρέπει επίσης να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης, τις υποδομές και τα μέσα ώστε να κρατήσουμε τον κόσμο σε αυτά τα ορεινά χωριά, ειδικά στις ακριτικές περιοχές κοντά στα σύνορα. Βρίσκομαι σταθερά και πάντα έμπρακτα δίπλα τους και προσπαθώ να βελτιώσουμε τις συνθήκες αυτές».