Πρακτικές λύσεις στα εύλογα ζητήματα των λαϊκατζήδων
«Η λαϊκή αγορά είναι σημείο αναφοράς για τη μέση ελληνική οικογένεια, ιδιαίτερα σε περιόδους ακρίβειας. Χρέος μας, λοιπόν, να στηρίξουμε με κάθε μέσο την “ψυχή” των λαϊκών αγορών, τους λαϊκατζήδες. Τα περισσότερα από τα ζητήματα που μου έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλίας έχουν βάση και συνεπώς θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας.
Οι εκπρόσωποι των παραγωγών έθεσαν στον Θεσσαλό πολιτικό ως μείζον το πρόβλημα της κάλυψης των κενών θέσεων στις λαϊκές αγορές. Η πρόβλεψη στη νομοθεσία ότι οι άδειες των παραγωγών δίνονται με την έκδοση προκήρυξης από την Περιφέρεια δεν αποδίδει στην πράξη για τις λαϊκές αγορές στις επαρχιακές πόλεις και τα χωριά. Προς απόδειξη τούτων επεσήμαναν ότι τρία χρόνια μετά την αλλαγή της νομοθεσίας με τον νόμο 4849/21, δεν έχει εκδοθεί ακόμη προκήρυξη, με αποτέλεσμα να μην εκδίδονται νέες άδειες στη Θεσσαλία, να μην μπορούν νέοι να μπουν στο επάγγελμα, στις λαϊκές αγορές να υπάρχουν κενά που δεν καλύπτονται και να προκύπτουν θέματα λειτουργικότητας. Γι αυτό και ζήτησαν την επαναφορά της έκδοσης και θεώρησης των αδειών στην έδρα των δήμων που ανήκουν οι παραγωγοί.
Επιπροσθέτως, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την ανά τριετία ανανέωση της συνδρομής τους στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ) και ζήτησαν ένα πιο ευέλικτο και οικονομικό πλαίσιο για την ανανέωση της συνδρομής. Παράλληλα επεσήμαναν ότι η έκδοση ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής που τους ζητείται είναι πρακτικά αδύνατο για τους μικροπαραγωγούς των λαϊκών στην επαρχία. Οι ίδιοι πωλούν απευθείας στον καταναλωτή, οπότε δεν τίθεται θέμα αισχροκέρδειας και το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής έχει ως μέτρο αποτέλεσμα μόνο για τις χονδρικές πωλήσεις.
Επίσης, αναφέρθηκαν στα λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν με την χρήση του POS και της ταμειακής μηχανής, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάλυψη internet και στις ώρες αιχμής, όπου οι πληρωμές με κάρτα –ακόμα και για μικροποσά- προκαλούν καθυστέρηση. Επιπλέον, εξέφρασαν διαμαρτυρία διότι οι υποσχέσεις για τη χορήγηση voucher για την αγορά των POS δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα.
Τέλος, ζήτησαν να εξεταστεί η δυνατότητα υπαγωγής τους σε χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή όπως οι παραγωγοί με συμβολαιακή γεωργία.
Στη συνάντηση, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος κ. Απόστολος Τσακανίκας, ο αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Πούρικας και ο Γενικός Γραμματέας κ. Βασίλης Λιγούδης.