Ένας παγκόσμιος, καινούργιος ιός που μας κρατά στο σπίτι μας - ίσως για μήνες - αναπροσανατολίζει ήδη τη σχέση μας με τον έξω κόσμο και τη φυσική καθημερινότητα των πραγμάτων
Της Α.Στυλπνοπούλου
Ένας παγκόσμιος, καινούργιος ιός που μας κρατά στο σπίτι μας - ίσως για μήνες - αναπροσανατολίζει ήδη τη σχέση μας με τον έξω κόσμο και τη φυσική καθημερινότητα των πραγμάτων. Ορισμένες αλλαγές που αυτοί οι εμπειρογνώμονες αναμένουν να δουν τους επόμενους μήνες ή χρόνια μπορεί να αισθάνονται άγνωστες ή ανησυχητικές. Ο διευθυντής του MIT, Gideon Lichfield, σε πρόσφατο άρθρο του έγραψε πως οι επιδημίες θα συνεχιστούν όπως θα συνεχιστούν και οι καραντίνες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα προκύψει, όπως αναφέρει, αλλά σίγουρα θα δούμε μια έξαρση της «εσώκλειστης οικονομίας», μείωση των αεροπορικών ταξιδιών και καλώς εχόντων των πραγμάτων, βελτίωση των συστημάτων υγείας.
Θα κρατηθούν τα έθνη κλειστά; Τι θα γίνει με την οικονομία; Θα επηρεαστεί άμεσα ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας;
Αρχικά οι πρώτες επιπτώσεις έγιναν ξεκάθαρες στη κατάρρευση των χρηματιστηρίων. Είναι πολύ πιθανό να δούμε αλλεπάλληλες χρεοκοπίες, ειδικά στην Αμερική. Όσον αφορά τον τουρισμό, είναι το μεγαλύτερο πλήγμα παγκοσμίως αλλά περισσότερο «πονάει» τις μεσογειακές χώρες. Στην Ελλάδα όπως γνωρίζουμε, ο τουρισμός παίρνει πρωτιά στη σύνθεση του ΑΕΠ. Όμως, αντιληφθήκαμε ότι αυτός ο τομέας εύκολα καταρρέει και δύσκολα ανακάμπτει. Το εύλογο ερώτημα ποιο είναι; Πως θα γίνει επανεκκίνηση του τουρισμού; Άσκοπο. Γίνεται να μιλάμε για ανάπτυξη εάν δεν έχουμε φυσικούς πόρους;
Έχει επισημανθεί ότι η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα συμβάλει περισσότερο στη μείωση του ποσοστού της φτώχειας, παρά στην ανάπτυξη οποιουδήποτε άλλου κλάδου της οικονομίας. Όσες αλλαγές έγιναν σε αυτόν τον τομέα οφείλονται σε παγκόσμια φαινόμενα όπως, η παγκοσμιοποίηση και η απελευθέρωση του εμπορίου. Στις βόρεια και κεντρική Ευρώπη (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία κ.α) παρατηρείται υψηλή έλλειψη τροφίμων λόγω της τωρινής κατάστασης. Οι μεσογειακές χώρες παίζουν βασικό ρόλο στις εισαγωγές των χωρών αυτών αλλά όσο η Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα βρίσκονται επίσης σε περιορισμό τα πράγματα δυσκολεύουν στη τροφοδοσία των σούπερ μάρκετ. Εκτιμάται λόγω θερμοκρασιών ότι η κατάσταση στη χώρα μας θα «ηρεμήσει» πιο γρήγορα από τις βόρειες χώρες.
Το μπαλάκι ρίχνεται στους κυβερνητικούς φορείς ώστε να δημιουργηθούν τα σωστά κίνητρα και περιορισμοί ώστε να εκμεταλλευτούμε θετικά άλλη μια κρίση που θα επηρεάσει το πιο βασικό μας αγαθό, το φαγητό.