Η Κύπρος χρηματοδοτεί τον αντίστοιχο κυπριακό ΕΛΓΑ κάθε χρόνο με ποσό στο 100% σε επίπεδο τουλάχιστον ανάλογο με το συνολικό ποσό που αναμένεται να εισπραχθεί από την ετήσια εισφορά των Κύπριων αγροτών, ενώ συμψηφίζει το οφειλόμενο ποσό με άλλες οφειλές του κράτους προς τον παραγωγό.
- Του Χρήστου Αθανασιάδη*
«Με αφορμή την πολύ πρόσφατη κακοκαιρία «Αθηνά», η οποία έπληξε τις περιοχές της Αγιάς Λάρισας και του Πηλίου Μαγνησίας, καταστρέφοντας κυρίως καστανοκαλλιέργειες και μηλοκαλλιέργειες των παραπάνω περιοχών, αλλά και αναφορικά με τα έντονα και συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα που παρουσιάζονται σε πολλές περιοχές της χώρας μας, από την πλευρά του ΕΛΓΑ και της κυβέρνησης, θα πρέπει δημιουργηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο θα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα, έναντι όλων των ασφαλιζόμενων παραγωγών.
Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει:
- Να θεσπιστεί ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι μόνο για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Οργανισμού, αλλά και για κάλυψη αποζημιώσεων, ενώ το ύψος της επιχορήγησης να αντιστοιχεί στο ποσό που αντιστοιχεί στο 100% των ετήσιων εσόδων του ΕΛΓΑ που προέρχονται από την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά.
- Να θεσπιστούν για όλους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), προκαταβολές αποζημιώσεων
- Να γίνει άμεση πρόσληψη, όχι μόνο συμβασιούχων γεωτεχνικών αλλά μονίμων, σε τέτοιο αριθμό, που θα επιλύσει το μόνιμο πρόβλημα των καθυστερημένων εκτιμήσεων και αποζημιώσεων
- Να γίνει η ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας των αποζημιώσεων, από τις εκτιμήσεις μέχρι και την πληρωμή των ασφαλισμένων παραγωγών
- Να δίνεται αποζημίωση στο 100% της καταστροφής, με κατάργηση των «κοφτών» του Κανονισμού, οι οποίοι «κόφτες» συντελούν στο να αποζημιώνονται οι παραγωγοί από 61,8 % μέχρι 74,1%
- Τέλος, χρειάζεται η θέσπιση ενός νέου και σύγχρονου Κανονισμού, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον σημερινό, απαρχαιωμένο και αναχρονιστικό, ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί για όλα τα ζημιογόνα αίτια από τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους και κυρίως να λαμβάνεται υπόψη η κλιματική κρίση, την οποία ήδη βιώνουν όλοι οι παραγωγοί.
Θα σταθώ ιδιαίτερα στο πρώτο προτεινόμενο μέτρο, δηλαδή στο ύψος της επιχορήγησης του ΕΛΓΑ, από τον Κρατικό προϋπολογισμό, που να αντιστοιχεί στο ποσό που αντιστοιχεί στο 100% των ετήσιων εσόδων του ΕΛΓΑ που προέρχονται από την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά.
Όπως πολύ εύστοχα υποστήριξε μέσα από την εκπομπή «Θεσσαλική Γη» ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Καστοριάς κ. Θωμάς Μόσχος, «ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό με ποσοστό 20% των εισφορών που εισπράττει ο ΕΛΓΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές, φέτος λόγο της κλιματικής αλλαγής (Ιανός, παγωνιές καύσωνας) τα κονδύλια που έπρεπε να διαθέτει ο ΕΛΓΑ για να πληρώσει τις ζημιές με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ξεπερνούσαν τα 300.000.000 ενώ οι εισπράξεις του ΕΛΓΑ είναι 170.000.000, η κυβέρνηση βρήκε τρόπο να αποζημιώσει τους αγρότες «γεμίζοντας» τα ταμεία του ΕΛΓΑ με χρωστούμενα 9 ετών (δεν χρηματοδοτούσε η κυβέρνηση εδώ και 9 έτη με το ανάλογο ποσοστό λόγο μνημονίων) που πλήρωσε αναδρομικά και έτσι κατάφερε ο ΕΛΓΑ να φέρεις εις πέρας τις υποχρεώσεις του».
Συνεχίζοντας ο κ. Μόσχος, αναρωτιέται: «Τι γίνεται όμως αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν και άλλα καταστροφικά φαινόμενα ανάλογα του Ιανού, της παγωνιάς ή του καύσωνα; Ο ΕΛΓΑ δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει. Σε διάφορες συζητήσεις κατά καιρούς η απάντηση από προέδρους βουλευτές κτλ είναι ότι δεν μπορούμε να δώσουμε χρήματα δεν μας το επιτρέπει η ΕΕ, ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει σε αλλά κράτη της ΕΕ και μάλιστα σε ένα κοντινό μας από το οποίο εισάγουμε μάλιστα και πολιτικούς».
Τι συμβαίνει στην Κύπρο
Όπως αναφέρει ο κ. Θωμάς Μόσχος, «σύμφωνα με τον Κανονισμό της Κύπρου, η κυβέρνηση της Κύπρου υποχρεούται να χρηματοδοτεί τον ΕΛΓΑ με ποσοστό τουλάχιστον 100% ανά έτος και αυτό να αυξάνεται όταν κρίνεται απαραίτητο, οι εισφορές για τους αγρότες και κτηνοτρόφους (πχ αιγοπρόβατα εισφορά Ελλάδας είναι 0,75 ενώ στην Κύπρο 0,36 αν κεφάλι) είναι σχεδόν οι μισές σε σχέση με την Ελλάδα και ο ανάλογος ΕΛΓΑ της Κύπρου φαίνεται να λειτουργεί υποδειγματικά συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα και συμψηφισμό χρεών αγροτών».
Τέλος ο κ. Μόσχος προχωρά σε έναν συλλογισμό και καταλήγει σκωπτικά: «Αναλογικά να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα απασχολεί περίπου 660.000 χιλιάδες οικογένειες στον πρωτογενή τομέα και η εισφορά του κράτος με 20% είναι περίπου 34 εκατομμύρια, αν αναλογιστούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε το 2020 120.000.000 για να σώσει την Aegean μια ιδιωτική εταιρεία τότε σίγουρα θα πρέπει να μπορεί να χρηματοδοτήσει τον ΕΛΓΑ με 170.000.000, εκτός βέβαια και αν η αγροτική παραγωγή της Ελλάδας δεν αξίζει όσο αξίζει ένας επιχειρηματίας (Aegean)».
Κύριε Πρωθυπουργέ, μήπως εισάγατε λάθος υπουργό από την Κύπρο;»
Προς επίρρωση των παραπάνω γραφομένων, παρουσιάζουμε τα επίμαχα σημεία από την επίσημη εφημερίδα της Κύπρου (το αντίστοιχο ΦΕΚ της Ελλάδας) και συγκεκριμένα το νόμο περί Διαχείρισης Κινδύνων στη Γεωργική Παραγωγή και Συναφή Θέματα του 2019.
Συμπέρασμα: Η Κύπρος χρηματοδοτεί τον αντίστοιχο ΕΛΓΑ κάθε χρόνο με ποσό στο 100% σε επίπεδο τουλάχιστον ανάλογο με το συνολικό ποσό που αναμένεται να εισπραχθεί από την ετήσια εισφορά των Κύπριων αγροτών.
Η Κύπρος ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η χρηματοδότηση που παρέχει στον Κυπριακό ΕΛΓΑ, δεν αντίκειται στο Ενωσιακό Δίκαιο, άρα και η Ελλάδα, αν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορεί να πράξει το ίδιο, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Ο κ. Χρήστος Αθανασιάδης, είναι δημοσιογράφος, παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής «Θεσσαλική Γη» και συνεκδότης της «ΑγροΕκφρασης»