Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί κατέχουν σημαντικά μερίδια αγοράς στις αλυσίδες εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής στις δυτικές χώρες.
Γράφει ο Κωνσταντίνος.Παπαχρήστος
Γεωπόνος - Γεωργικός Σύμβουλος
Α.Π.Θ
Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί κατέχουν σημαντικά μερίδια αγοράς στις αλυσίδες εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής στις δυτικές χώρες [40% στους τομείς των αγροδιατροφικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2010]. Εντός της ΕΕ, το μερίδιο αγοράς των συνεταιρισμών για ολόκληρο τον αγροτικό τομέα υπερβαίνει το 50% στην Αυστρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία. Επιπλέον, στην περίπτωση των εξαιρετικά ευπαθών προϊόντων, οι αγρότες μπορεί να είναι ακόμη πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε κάθετη ολοκλήρωση μέσω συνεταιρισμών (57% και 42% στους τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων και των φρούτων και λαχανικών, αντίστοιχα, στην ΕΕ). Στις ΗΠΑ, οι γαλακτοκομικοί συνεταιρισμοί διέθεσαν στην αγορά περισσότερο από το 75% του γάλακτος που παρήχθη στη χώρα το 2017 . Επιπλέον, τα μερίδια αγοράς των συνεταιρισμών διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με τομείς και χώρες. Το 2010, στον κλάδο του ελαιολάδου, το μερίδιο αγοράς των ισπανικών συνεταιρισμών ήταν 70%, ενώ στην Ιταλία ήταν 5%. Στη Δανία και τη Γαλλία, τα μερίδια αγοράς των συνεταιρισμών χοιρινού κρέατος έφθασαν το 86% και το 94%, αντίστοιχα, ενώ στις άλλες χώρες της ΕΕ, τα στοιχεία ήταν πολύ χαμηλότερα .
Έτσι, οι συνεταιρισμοί καλύπτουν μεγάλο μέρος των γεωργικών τομέων και επομένως θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στη βελτίωση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Μέσω των στενών τους σχέσεων με τους αγρότες, οι γεωργικοί συνεταιρισμοί μπορεί να είναι βασικοί παράγοντες στις αλυσίδες εφοδιασμού για να βοηθήσουν τους αγρότες να αλλάξουν τις γεωργικές τους πρακτικές και να ευνοήσουν την υιοθέτηση πιο βιώσιμων πρακτικών. Οι συνεταιριστικές αξίες όπως η δημοκρατική λήψη αποφάσεων, η ισότητα και η αλληλεγγύη δίνουν στους συνεταιρισμούς μια μοναδική ταυτότητα, η οποία τους διαφοροποιεί από άλλους τύπους επιχειρήσεων και συνεπάγεται ότι έχουν ένα ξεχωριστό οργανωτικό χαρακτηριστικό. Η αλληλεγγύη εντός του συνεταιρισμού δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της αγοράς και ευνοεί τις επενδύσεις μοιράζοντας το πάγιο κόστος. Καθώς τα μέλη των συνεταιρισμών είναι οι ιδιοκτήτες, οι επενδυτές και οι χρήστες του συνεταιρισμού, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν επομένως ένα μεγάλο φάσμα δράσης. Μπορούν να σχεδιάσουν κίνητρα για να ενθαρρύνουν τους αγρότες να αλλάξουν τις πρακτικές τους μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών, μιας ισχυρότερης θέσης στην αγορά και της συγκέντρωσης επενδύσεων με αποτέλεσμα τον επιμερισμό του κόστους μεταξύ των μελών. Οι συνεταιρισμοί μπορούν επίσης να προωθήσουν την υιοθέτηση αυτών των
πρακτικών μειώνοντας τους κινδύνους που αντιλαμβάνονται οι αγρότες και κάνοντας τις επενδύσεις πιο εφικτές. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ελλείψεις στη διακυβέρνηση των συνεταιρισμών, ιδίως στην παρακολούθηση και τη διαχείριση που μπορεί να εμποδίσουν τις αλλαγές. Η μοναδική δομή διακυβέρνησης των συνεταιρισμών μπορεί να έχει μικτά αποτελέσματα, καθώς η πλειοψηφία των μελών μπορεί να μην ευνοεί τις αλλαγές που απαιτούνται.
Ως επιχειρήσεις ιδιοκτησίας μελών και δημοκρατικά κυβερνώμενες, οι συνεταιρισμοί αναμένεται να δώσουν προτεραιότητα στα οικονομικά οφέλη των μελών τους. Πράγματι, σε αντίθεση με τις εταιρείες που ανήκουν σε επενδυτές, οι στόχοι του συνεταιρισμού δεν περιορίζονται γενικά στη μεγιστοποίηση του κέρδους. Ο συνεταιρισμός μεγιστοποιεί την τιμή που καταβάλλεται στους αγρότες ενώ το συνεταιριστικό κέρδος είναι ίσο με μηδέν. Ως εκ τούτου, η ιδιαιτερότητα των συνεταιρισμών αναφέρεται κυρίως στη στρατηγική τιμολόγησης του ακατέργαστου
προϊόντος που παραδίδουν τα μέλη τους. Οι συνεταιρισμοί δεν θεωρούν την τιμή που καταβάλλεται στους αγρότες ως απλή μεταβλητή κόστους. Τα μέλη αναμένεται να λαμβάνουν υψηλότερες τιμές από τους συνεταιρισμούς από τις εταιρείες που ανήκουν σε επενδυτές. Αντίστοιχα, οι συνεταιρισμοί συμπεριφέρονται σαν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που στοχεύουν στη βελτίωση της ευημερίας των μελών. Οι συνεταιρισμοί μεγιστοποιούν τα οφέλη των μελών υπό τον περιορισμό της διασφάλισης της βιωσιμότητάς τους. Αυτή η συνθήκη βιωσιμότητας αναφέρεται ως ο περιορισμός νεκρού σημείου. Δηλαδή ο συνεταιρισμός λειτουργεί με μηδενικό κέρδος που εξασφαλίζει την αποζημίωση του παραγωγικού και λειτουργικού κόστους του
συνεταιρισμού. Ταυτόχρονα, οι υψηλότερες τιμές που καταβάλλονται στους αγρότες από τους συνεταιρισμούς μπορεί να αναγκάσουν άλλες επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων των αγροτών, ένας μηχανισμός που ονομάζεται ανταγωνιστικό κριτήριο. Διαισθητικά, το αποτέλεσμα του κριτηρίου μπορεί να είναι ευεργετικό για την αντιμετώπιση της μονοπωλιακής δύναμης των επιχειρήσεων βελτιώνοντας τις τιμές σε επίπεδο εκμετάλλευσης. Στην περίπτωση αυτή, οι εταιρείες που ανήκουν σε επενδυτές αναγκάζονται να αυξήσουν τις τιμές που καταβάλλονται στους αγρότες προκειμένου να ανταγωνιστούν τους συνεταιρισμούς.
Αναγνωρισμένες Οικονομικές Αδυναμίες
Παρά τα προαναφερθέντα οικονομικά πλεονεκτήματά τους, οι συνεταιρισμοί έχουν από καιρό επικριθεί ιδιαίτερα όσον αφορά τις κακές οικονομικές τους επιδόσεις. Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι οι γεωργικοί συνεταιρισμοί έχουν περιορισμένες εξουσίες να περιορίζουν την ποσότητα που παρέχεται από τους αγρότες. Σε περίπτωση ατελούς ανταγωνισμού, ο συνεταιρισμός έχει μια τάση υπερπροσφοράς, καθώς οι μεμονωμένοι αγρότες δεν υφίστανται την πλήρη απώλεια οριακού κέρδους όταν αυξάνουν το επίπεδο παραγωγής τους (αντίθετα, το μοιράζονται σε συνεταιριστικό επίπεδο).
Μια κρίσιμη αδυναμία είναι ότι μπορεί να προκύψει υπερπαραγωγή όταν ο συνεταιρισμός είναι παράγοντας καθορισμού των τιμών στην τελική αγορά. Η ανοιχτή συμμετοχή σε γεωργικούς συνεταιρισμούς θεωρείται επομένως ως ανεπάρκεια, η οποία μειώνει την ανταγωνιστική δύναμη των συνεταιρισμών λόγω του δυσμενούς προβλήματος επιλογής.
Πιο συγκεκριμένα, ο μηχανισμός συγκέντρωσης παραγωγής στους συνεταιρισμούς μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των παραγωγών χαμηλής ποιότητας που επωφελούνται από το μέσο επίπεδο ποιότητας. Ωστόσο, αυτή η αρνητική επίδραση των ανοιχτών συνδρομών μετριάζεται από το φαινόμενο του ανταγωνιστικού κριτηρίου. Οι Mérel et al . (2015) διερευνήστε την αντιστάθμιση μεταξύ αυτών των δύο επιπτώσεων. Συγκρίνουν καταστάσεις ανοιχτής συνδρομής και κλειστής συνδρομής σε μια διαφοροποιημένη διάταξη προϊόντος. Δείχνουν ότι στην ανοιχτή περίπτωση ιδιότητας μέλους, οι αγρότες επωφελούνται από το πλεονέκτημα μείωσης του κινδύνου του συνεταιρισμού και από τις υψηλότερες τιμές των προϊόντων.
Ο Οικονομικός Ρόλος των Συνεταιρισμών
Οι συνεταιρισμοί ενδέχεται να επηρεάσουν την οικονομική απόδοση των μελών τους. Αυτό έχει συζητηθεί κυρίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ένας μεγάλος αριθμός εμπειρικών μελετών σε τέτοιες χώρες έχει αφιερωθεί στον αντίκτυπο της συμμετοχής των αγροτών σε έναν συνεταιρισμό στην παραγωγικότητα των αγροκτημάτων ή στα εισοδήματα των αγροτών. Δεδομένα υπογραμμίζουν τον θετικό ρόλο της ένταξης σε έναν συνεταιρισμό στην οικονομική βιωσιμότητα των μελών. Ο αντίκτυπος της ιδιότητας μέλους συνεταιρισμού μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του αγροκτήματος. Οι Hoken & Su (2018) δείχνουν ότι ο σχετικός αντίκτυπος της συνεταιριστικής συμμετοχής στο γεωργικό εισόδημα είναι μεγαλύτερος για τις μικρές εκμεταλλεύσεις. Οι Wollni και Fischer (2015) διαπιστώνουν ότι οι αγρότες μικρής κλίμακας επωφελούνται από το να είναι μέλη ενός συνεταιρισμού είτε λόγω της έλλειψης διαπραγματευτικής τους δύναμης είτε επειδή το κόστος ευκαιρίας είναι πολύ χαμηλό. Δείχνουν επίσης ότι τα αγροκτήματα μεγάλης κλίμακας κερδίζουν από το να είναι μέλη συνεταιρισμού, καθώς μπορούν να απολαμβάνουν οικονομίες κλίμακας στις δραστηριότητες μεταποίησης και εμπορίας. Αυτό το αποτέλεσμα καταδεικνύεται από τους Liu et al . (2019) που βρίσκουν μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο των συνεταιρισμών στο αγροτικό εισόδημα για μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις. Στις ανεπτυγμένες χώρες, η βιβλιογραφία παρέχει στοιχεία για τον ευρύτερο οικονομικό αντίκτυπο των συνεταιρισμών: επιπτώσεις για μη μέλη (επιδράσεις κριτηρίου) και μικτή επίδραση στην ποιότητα, καθώς οι απαιτήσεις ποιότητας είναι υψηλότερες παγκοσμίως.
Ο ρόλος των συνεταιρισμών στην ενθάρρυνση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον
Συνολικά, οι γεωργικοί συνεταιρισμοί μπορεί να επηρεάσουν τους αγρότες να υιοθετήσουν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και γεωργικές καινοτομίες, αυξάνοντας έτσι την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των αγροκτημάτων. Αρκετοί συγγραφείς δείχνουν ότι η υιοθέτηση νέων γεωργικών πρακτικών έχει μικρό αλλά σημαντικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, οι καινοτόμες δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να έχουν συγκλίνοντες οικονομικούς στόχους και μεγαλύτερα κίνητρα για συμμετοχή στον συνεταιρισμό. Επιπλέον, αρκετές μελέτες δείχνουν εμπειρικά το ρόλο της συνεργατικής ιδιότητας μέλους στην υιοθέτηση τεχνολογίας και στην υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών και πως το να είσαι μέλος συνεταιρισμού αυξάνει την πιθανότητα επένδυσης σε οργανική τροποποίηση. Η συμμετοχή σε συνεταιρισμό έχει σημαντικό και θετικό αντίκτυπο στην υιοθέτηση τεχνικών πράσινου ελέγχου που περιλαμβάνουν οικολογική ρύθμιση, βιολογικό και φυσικό έλεγχο και την επιστημονική χρήση χημικών φυτοφαρμάκων.
Οι κινεζικοί συνεταιρισμοί, συμμετέχοντας στο στάδιο της παραγωγής μέσω προτύπων ποιότητας και αγοράς εισροών, βελτιώνουν την περιβαλλοντική ποιότητα. Κατά συνέπεια, στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς μπορεί να έχουν υψηλότερα κίνητρα για τη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος.
Συμπερασματικά
Οι νεοϊδρυθέντες και προσανατολισμένοι στην αγροτική ανάπτυξη συνεταιρισμοί σε ανεπτυγμένες χώρες παρέχουν γενικά θετικά στοιχεία σχετικά με την ποιότητα στους συνεταιρισμούς. Οι συνεταιρισμοί συχνά παρέχουν διάφορα οικονομικά πλεονεκτήματα στους αγρότες μειώνοντας το χάσμα πληροφοριών και την αβεβαιότητα της αγοράς. Τα κίνητρα για τους αγρότες να συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς ενδέχεται να συνδέονται με την πρόσβαση στις αγορές σε διεθνές επίπεδο. Με την απόκτηση διαφορετικών ετικετών (π.χ. βιολογικών, δίκαιου εμπορίου) και συνεταιριστικών σημάτων, Οι αγρότες μπορούν να επωφεληθούν από την εξαγωγική παραγωγή υψηλής ποιότητας. Ο κύριος μηχανισμός συνδέεται με τις επιπτώσεις των συνεταιρισμών για την αντιμετώπιση των ατελειών της αγοράς υπέρ των αγροτών. Αντίθετα, στις χώρες υψηλού εισοδήματος, αυτές οι επιπτώσεις δεν είναι τόσο ισχυρές. Οι συνεταιρισμοί μπορεί να έχουν στόχους με γνώμονα το κόστος για να κυριαρχήσουν στις αγορές. Για παράδειγμα, στην ΕΕ, οι συνεταιρισμοί δημητριακών, ζάχαρης και χοιρινού κρέατος προσανατολίζονται περισσότερο προς την ισχύ στην αγορά μέσω της μείωσης του κόστους παρά της δημιουργίας αξίας Αρκετές μελέτες διαπιστώνουν ότι οι συνεταιρισμοί μπορούν να επιτύχουν κέρδη αποτελεσματικότητας μέσω της ανάπτυξης. Ωστόσο, το να γίνει κάποιος μεγαλύτερος οργανισμός μπορεί να συνεπάγεται μείωση της δέσμευσης μέλους. Οι μεγάλοι
συνεταιρισμοί μπορεί επομένως να είναι λιγότερο αποτελεσματικοί οργανισμοί από τις εταιρείες που ανήκουν σε επενδυτές.
Αυτό σχετίζεται με τα χαρακτηριστικά διακυβέρνησής τους: με την παρουσία ετερογενών μελών, το σύστημα ψηφοφορίας μπορεί να οδηγήσει σε αναποτελεσματικές αποφάσεις επειδή η στρατηγική του συνεταιρισμού δεν γίνεται αποδεκτή από όλα τα μέλη.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλοι οι συνεταιρισμοί δεν λειτουργούν ως υπεύθυνες επιχειρήσεις ή ως πραγματικά δημοκρατικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, οι μεγάλοι συνεταιρισμοί μπορεί, σε ένα σημείο, να διαπιστώσουν ότι η δημοκρατική διαδικασία είναι πολύ δεσμευτική για να παραμείνει ανταγωνιστική. Αυτοί οι συνεταιρισμοί είναι δημοκρατικοί μόνο τυπικά
και στην πραγματικότητα συμπεριφέρονται ως εταιρείες που ανήκουν σε επενδυτές.
Τέλος, πολλές λύσεις ή κίνητρα, τόσο από ιδιωτικές όσο και από δημόσιες πηγές, έχουν προταθεί στη βιβλιογραφία για την αύξηση της υιοθέτησης οικολογικών πρακτικών από τους αγρότες. Για παράδειγμα, βελτιώνοντας την εκπαίδευσή τους, παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες επέκτασης, ανάπτυξη συγκεκριμένων εισροών ή εξοπλισμού ή παροχή δημόσιας υποστήριξης. Οι αγρότες μπορεί να προτιμούν να αποδέχονται χαμηλότερες τιμές εάν ο συνεταιρισμός μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα κόστους συναλλαγής, όπως η διασφάλιση πρόσβασης στην αγορά, η παροχή πληροφοριών σχετικά με τη διαχείριση του συνεταιρισμού και η βοήθεια των αγροτών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς και τις προσδοκίες της κοινωνίας.
ΠΗΓΕΣ:
Candemir, A., Duvaleix, S., & Latruffe, L. (2021). Agricultural cooperatives and farm sustainability– A literature review. Journal of Economic Surveys.
Carletti, A.M.P., Hanisch, M., Rommel, J. and Fulton, M. (2018) Farm gate prices for non-varietal wine in Argentina: a multilevel comparison of the prices paid by cooperatives and investor-oriented firms. Journal of Agricultural & Food Industrial Organization 16: 1– 14.
Hoken, H. and Su, Q. (2018) Measuring the effect of agricultural cooperatives on household income: case study of a rice-producing cooperative in China. Agribusiness 34: 831– 846.
ICA (2020) What is a cooperative? //www.ica.coop/en/cooperatives/what-is-a-cooperative ve.
Accessed on April 6, 2020
Liu, Y., Ma, W., Renwick, A. and Fu, X. (2019) The role of agricultural cooperatives in serving as a marketing channel: evidence from low-income regions of Sichuan province in China. International Food and Agribusiness Management Review 22(2): 265– 282.
Mérel, P., Saitone, T.L. and Sexton, R.J. (2015) Cooperative stability under stochastic quality and farmer heterogeneity. European Review of Agricultural Economics 42: 765– 795.
Ofori, E., Sampson, G.S. and Vipham, J. (2019) The effects of agricultural cooperatives on smallholder livelihoods and agricultural performance in Cambodia. In Natural Resources Forum 43(4): 218– 229.
Wollni, M. and Fischer, E. (2015) Member deliveries in collective marketing relationships: evidence from coffee cooperatives in Costa Rica. European Review of Agricultural Economics 42: 287– 314
Yu, L., Chen, C., Niu, Z., Gao, Y., Yang, H. and Xue, Z. (2021) Risk aversion, cooperative membership and the adoption of green control techniques: evidence from China. Journal of Cleaner Production 279: 123288.